Πέμπτη 14 Ιουλίου 2022

ΗΠΑ: Επίσημο το μπλόκο στην πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία – Πέρασε η τροπολογία

 ΗΠΑ: Επίσημο το μπλόκο στην πώληση και αναβάθμιση των F16 στην Τουρκία – Πέρασε η τροπολογία 

«Πάγωσε» οριστικά η πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία από τις ΗΠΑ καθώς πέρασε η σχετική τροπολογία του Κρις Πάπας από τη Βουλή των αντιπροσώπων.

Για να μπορέσει να ξεμπλοκάρει η διαδικασία για τα F-16, ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα πρέπει να πιστοποιήσει

στις αρμόδιες επιτροπές του Κογκρέσου ότι υπάρχουν λόγοι εθνικής ασφαλείας και δώσει αναλυτική περιγραφή των μέτρων που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί ότι τα F-16 δεν χρησιμοποιούνται για υπερπτήσεις πάνω από την Ελλάδα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

Σκληρούς όρους και προϋποθέσεις, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 και την αγορά νέων, έθεσε χθες ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενέντεζ, μιλώντας στην ιστοσελίδα Hellas Journal και τον δημοσιογράφο Μιχάλη Ιγνατίου, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα στις ΗΠΑ με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο. 

Ο πρώτος όρος αφορά το ρωσικό σύστημα S-400. Ο κ. Μενέντεζ ζητά, επίσης, να σταματήσουν οι υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, και θέτει θέμα για σοβαρές παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την πλευρά της Τουρκίας.

Ο Δημοκρατικός γερουσιαστής, που είναι πρόεδρος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας, είναι ξεκάθαρος, όπως σημειώνει o κ. Ιγνατίου: Η Τουρκία θα πρέπει να εγκαταλείψει το ρωσικό σύστημα S-400, να σταματήσει τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά και να συμμορφωθεί με τις δυτικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα, εάν θέλει να προχωρήσει το θέμα των F-16.