Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Επιγραφικό Μουσείο θα αποκτήσει το Άργος

  

Επιγραφικό μουσείο θα αποκτήσει το Άργος. Όπως γνωστοποίησε το Υπουργείο Πολιτισμού – Αθλητισμού, οι μελέτες βρίσκονται στο στάδιο της επεξεργασίας.

Το Υπουργείο, αποδέχθηκε την παραχώρηση από το δήμο Άργους – Μυκηνών, τη χρήση για 60 χρόνια της ανατολικής πτέρυγας του κτιρίου των Στρατώνων Καποδίστρια.

Το Επιγραφικό μουσείο, το Βυζαντινό μουσείο και το νέο Aρχαιολογικό μουσείο, που θα λειτουργήσει στο τέλος του 2023, με επίκεντρο το συγκρότημα των Στρατώνων, ενισχύσει τις μουσειακές υποδομές της πόλης του Άργους.

Όπως δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη: «Μετά 22 χρόνια που ήρθε στο φως το εντυπωσιακό εύρημα των 136 μοναδικών χάλκινων ενεπίγραφων πινάκων, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, – που αποκάλυψε η σωστική ανασκαφή της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων Αργολίδας- το Επιγραφικό Μουσείο Αθηνών – το οποίο ανέλαβε τη συντήρηση και προστασία τους – είναι έτοιμο να αποδώσει αυτά τα μοναδικά ευρήματα, στον τόπο εύρεσής τους, στο Άργος.

Το εξειδικευμένο Επιγραφικό Μουσείο, που εντάσσεται – μετά την πρόσφατη παραχώρηση από το Δήμο, της ανατολικής πτέρυγας των καποδιστριακών στρατώνων – στο σύνολο των μουσειακών υποδομών της πόλης, δημιουργεί έναν μοναδικό πολιτιστικό πόλο έλξης επισκεπτών. Μαζί με το Βυζαντινό Μουσείο, το οποίο στεγάζεται στη δυτική πτέρυγα του κτιρίου και το αναβαθμισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο – έργο το οποίο υλοποιείται – το Άργος αποκτά ένα μοναδικό πάρκο πολιτισμού, αντάξιο της μακράς ιστορίας του.

Από το σύνολο των αναβαθμισμένων, σύγχρονων μουσειακών υποδομών, άρτια αναδεικνύεται η πολιτιστική ταυτότητα της πόλης, στη μεγάλη διαχρονία της, ενώ δημιουργείται για την περιοχή ένα μοναδικό αναπτυξιακό πλεονέκτημα».

Το Επιγραφικό μουσείο Άργους, θα στεγάσει τους 136 χάλκινους ενεπίγραφους πίνακες, μέρος του αρχείου του θησαυρού της Παλλάδος, που φυλάσσονταν τα ιερά χρήματα της Ήρας.

Τα ευρήματα, αποτελούν μία απ’ τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις των τελευταίων δεκαετιών, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες για την οικονομική ζωή του Άργους, για τους θεσμούς και τις εκδηλώσεις, απ’ τα τέλη του 5ου αιώνα, έως τα μέσα του 4ου αιώνα π. Χ. Στο μουσείο, θα εκτίθενται και σημαντικές, λίθινες επιγραφές απ’ την ευρύτερη περιοχή του Άργους.

Το κτίριο, γνωστό ως Στρατώνες Καποδίστρια, οικοδομήθηκε κατά την περίοδο της Β΄ Ενετοκρατίας, πριν το 1701. Πριν αγοράσει το συγκρότημα ο δήμος, από το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, είχε διάφορες χρήσεις (στρατώνας, νοσοκομείο, αγορά, ταχυδρομείο). Το 1978 χαρακτηρίστηκε ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Οι μελέτες για την αλλαγή της χρήσης του κτιρίου και τη μετατροπή της πτέρυγας σε Επιγραφικό Μουσείο, εκπονούνται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας και έχουν ορίζοντα ολοκλήρωσης. το τέλος του 2022.