Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Βουλή - Κατρίνης: Μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στη Δεξιά και στην κοινωνική πολιτική.

 Βουλή  Κατρίνης: Μεγάλη η απόσταση ανάμεσα στη Δεξιά και στην κοινωνική πολιτική 

Το ερώτημα που καλούμαστε να απαντήσουμε είναι αν θέλει και πιστεύει η κυβέρνηση στην κοινωνική πολιτική και την ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους, τόνισε ο Μιχάλης Κατρίνης σημειώνοντας ότι ιδεολογικά και πολιτικά ο κ. Μητσοτάκης είναι στην αντίπερα όχθη καθώς παρά τα όποια ψίχουλα δίνει στους περισσότερο ευάλωτους, η ταξική διάσταση της πολιτικής του είναι σαφέστατη ως προς το ποιους υποστηρίζει.

Κυβερνάτε επί τρία χρόνια με μια συντηρητική πολιτική που έχει τη στήριξη των μεγάλων και ισχυρών και οδηγεί στη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, υπογράμμισε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι η κοινωνική πολιτική για τη ΝΔ αντιμετωπίζεται ως μια προεκλογική δράση. Σημείωσε μάλιστα ότι η Ελλάδα είναι στις τελευταίες θέσεις του ΟΟΣΑ στη φορολογία των μερισμάτων από τα κέρδη και έχει από τις μεγαλύτερες φορολογίες στην Ευρώπη για τους μισθούς και τις συντάξεις.

Εκτίμησε δε, ότι εκλογές θα γίνουν γρήγορα επισημαίνοντας ότι «και όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο το καλύτερο για τη χώρα που χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα με το ΠΑΣΟΚ πρωταγωνιστή». «Αν στις προθέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι να στήσουν μια άγονη δικομματική αντιπαράθεση δεν θα σας ακολουθήσουμε. Οι πολίτες αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα» ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Ο Μιχάλης Κατρίνης χαρακτήρισε «δωδεκάλογο της συντήρησης» τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τον κατηγόρησε ότι «συντηρεί το φαύλο κύκλο της ακρίβειας».

«Κάντε πραγματικούς και ουσιαστικούς ελέγχους στην αγορά. Τρεις μήνες πριν είναι το τελευταίο πρόστιμο που έχει επιβληθεί για αισχροκέρδεια. Τα πάντα ανεβαίνουν και η κυβέρνηση απλώς παρακολουθεί. Η αύξηση στο μισθό έχει εξανεμιστεί» είπε και τόνισε ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να αυξηθεί στα 751 ευρώ και στη συνέχεια να καθορίζεται με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο κ. Κατρίνης είπε ότι με 340 ευρώ καθαρά αμείβονται χιλιάδες εργαζόμενοι με βάση τα στοιχεία του ΕΦΚΑ και τόνισε ότι απαιτείται ρήτρα προσλήψεων πλήρους απασχόλησης με κίνητρα για επενδύσεις και όχι προγράμματα κατάρτισης που δεν συνδέονται με την αγορά εργασίας.

Επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης και τόνισε ότι απλή ενσωμάτωση της ρήτρας αναπροσαρμογής στην ενέργεια δεν θα μειώσει τους λογαριασμούς του ρεύματος. Ενώ ειδικότερα για την ενέργεια ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι απαιτείται ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων με πλαφόν στην τιμή, άμεση φορολόγηση υπερκερδών και κανόνες διαφάνειας στην τιμολόγηση.

Για την ψηφιακή κάρτα εργασίας ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι πρέπει να συνδεθεί με την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ.

Σε ότι αφορά την καταβολή των εκκρεμών συντάξεων σημείωσε ότι εκκρεμούν πολύ περισσότερες συντάξεις τώρα από αυτές που παραλάβατε η ΝΔ από το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τα αναδρομικά κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ενέργησε με «δόλιο τρόπο».

Για τις αυξήσεις στις συντάξεις είπε ότι δεν είναι πολιτική απόφαση αλλά εφαρμογή της υφιστάμενης νομοθεσίας. Χρειάζεται άμεση χορήγηση του ΕΚΑΣ τόνισε λέγοντας ότι απέτυχαν τα όσα έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το συνταξιοδοτικό.

Για το στεγαστικό πρόγραμμα σημείωσε ότι η κυβέρνηση δεν δαπανά ουσιαστικά κονδύλια ενώ εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα πεπραγμένα του ως προς τη στεγαστική πολιτική. Ο κ. Κατρίνης τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ προτείνει 35.000 κατοικίες με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης για τα νέα ζευγάρια με κίνητρα όπως μηνιαίο επίδομα κλπ για να αντιμετωπιστεί το δημογραφικό.

Ο κ. Κατρίνης ανέφερε δε ότι η κυβέρνηση απέτυχε στην στήριξη των δανειοληπτών σε ότι αφορά τα κόκκινα δάνεια ενώ κριτική άσκησε στην κυβέρνηση και για την πολιτική της σε ότι αφορά την ανεπαρκή στήριξη των ατόμων με αναπηρία.

Επίσης ο κ. Κατρίνης πυρά εξαπέλυσε στην κυβέρνηση και για την πολιτική του έναντι της δημόσιας υγείας και του ΕΣΥ, λέγοντας ότι η ΝΔ ποτέ δεν πίστεψε στο ΕΣΥ, ενώ μεταξύ άλλων επανέφερε την πρόταση για ένταξη στα ΒΑΕ του συνόλου των υγειονομικών.

Παρουσιάζοντας το σύνολο των προτάσεων του ΠΑΣΟΚ ο κ. Κατρίνης επεσήμανε ότι αυτές αποτελούν το περιεχόμενο μιας πραγματικά σοσιαλδημοκρατικής πολιτικής που θα πρέπει να είναι και το περιεχόμενο της πολιτικής της επόμενης κυβέρνηση και εκεί όπως είπε βρίσκεται η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στην πρόοδο και τη συντήρηση. Το ΠΑΣΟΚ θέλει να εκπροσωπεί τους πολλούς και τους μη προνομιούχους σημείωσε.

Τέλος, ο κ. Κατρίνης άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης στη σύνοδο του ΝΑΤΟ και εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι στην εξωτερική του πολιτική κυριαρχεί η έννοια του κατευνασμού απέναντι στην Τουρκία.