Τετάρτη 6 Ιουλίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας

Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή: Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας 

Ο Πρωθυπουργός στη  δευτερολογία του στη Βουλή, στο πλαίσιο της συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, που γίνεται ύστερα από αίτημα του, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος σχετικά με τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης τόνισε ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας! 

«Εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας», τόνισε ο πρωθυπουργός στη δευτερολογία του στη Βουλή: «Η ζωή θα επιβεβαιώσει τα λεγόμενά μου», τόνισε.

«Έχετε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό σας κ. Βαρουφάκη αν πιστεύετε ότι κοιμάμαι και ξυπνάω με το αν θα μπείτε στη Βουλή. Έχω πιο σοβαρά πράγματα να ασχοληθώ» ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός.  Στη συνέχεια, αναφέρθηκε και στις εκλογές, λέγοντας πως θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας και τότε θα κριθούν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα διερωτήθηκε αν θεωρεί πως στα 4,5 χρόνια διακυβέρνησής του, τα έκανε όλα σωστά, τότε γιατί καταψηφίστηκε 3 φορές.

Αναφερόμενος στον Αλέξη Τσίπρα σημείωσε: «ρίξατε ή όχι κ. Τσίπρα την κυβέρνηση Σαμαρά; Εσείς προκαλέσατε τις εκλογές. Είπατε ότι η χώρα ήταν χρεοκοπημένη το 2014; Γιατί τότε είπατε ψέματα με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και ότι θα σκίσετε το μνημόνιο; Κύριε Τσίπρα, ο κ. Βαρουφάκης σας κατηγορεί ότι δεν τιμήσατε αυτό που ο ίδιος νόμιζε ότι ψήφιζε ο ελληνικός λαός. Μας φέρατε ένα 3ο αχρείαστο μνημόνιο. Τι ακριβώς θυμούνται οιΈλληνες από τη διακυβέρνηση σας; Οι τραυματικές αναμνήσεις του 2015 δεν έχουν σβήσει από τη μνήμη τους. Ο κ. Βαρουφάκης φροντίζει να τους το θυμίζει. Δραματική και τραυματική για τη χώρα ήταν η περίοδος του 2015. Όλους τους εξαπατήσατε κ. Τσίπρα». 

Θα πορευτούμε σε κλίμα έντονης τοξικότητας είπε ακόμα ο πρωθυπουργός αλλά τόνισε ότι «η κυβέρνηση θα συνεχίσει την δουλειά της γιατί υπάρχει μεγάλος νομοθετικός όγκος. Από εκεί και πέρα ο καθένας μπορεί να κάνει τις δικές του εκτιμήσεις αλλά φοβάμαι ότι θα διαψευστείτε πανηγυρικά».

Για την αναφορά Τσίπρα περί Βατερλώ στην ομιλία του στο Ευρωκοινοβούλιο στο Στρασβούργο, ο πρωθυπουργός παρουσίασε φωτογραφία από ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι στη δική του ομιλία ήταν «τρεις κι ο κούκος».

Για την Μαδρίτη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «αν δεν στέλναμε όπλα στην Ουκρανία, θα είμασταν η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που δεν θα είχε στείλει όπλα στην Ουκρανία. Σε αυτή την περίπτωση πιστεύετε ότι θα είμασταν πιο κοντά στην Δύση ή στον Πούτιν; Ποιος θα χαιρόταν σήμερα αν υπήρχε μια χώρα του ΝΑΤΟ που δεν θα έστελνε όπλα στην Ουκρανία για να πολεμήσει απέναντι σε τι; Σε μια εισβολή.

Με τον ρόλο του επιτήδειου ουδέτερου θέλετε να εξισώσετε τον θύτη με το θύμα και να πάμε στην λάθος πλευρά της ιστορίας. Είμαστε στην σωστή πλευρά της ιστορίας, είμαστε με την ΕΕ, με το ΝΑΤΟ και πάνω στην περιπέτεια της Ουκρανίας το έχω πει ότι μπορεί να προβάλλονται άλλες φαντασιώσεις. Και αν επικρατήσει η Ρωσία θα πάρουν θάρρος και θα κάνουν τα ίδια».

Για το αν η χώρα βγήκε ζημιωμένη από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη, αναρωτήθηκε: «Τι αποφασίστηκε; Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είστε ή δεν είστε υπέρ της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ; Γιατί ήταν ήττα το γεγονός ότι στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ γίνεται ρητή αναφορά της προστασίας της εδαφικής ακεραιότητας; Είναι κακό αυτό για την Ελλάδα; Και τι ακριβώς κέρδισε η Τουρκία; Πήρε πίσω το βέτο με αντάλλαγμα τι ακριβώς; Αναφέρεστε στα F16 μια διαδικασία πολύ μακρά και απ’ ό,τι φαίνεται το Κογκρέσο δεν δείχνει επιθυμία να εγκρίνει. Αν η Ελλάδα ήταν τόσο ζημιωμένη και η Τουρκία κερδισμένη πως θα εξηγήσω τις παροτρύνσεις Ερντογάν και την ωμή παρέμβασή του στα εσωτερικά της χώρας λέγοντας “μην ψηφίσετε Μητσοτάκη”»;

Τόνισε ακόμα ότι πρώτος εκείνος ζήτησε αρραγές μέτωπο στα εθνικά και αναρωτήθηκε που ήταν ο κ. Τσίπρας όταν δεν στήριξε την ελληνογαλλική συμφωνία και την πρόσθετη επένδυση στα Rafale: «Για εμάς η άμυνα της χώρας είναι υπέρτατος αυτοσκοπός. Καλώς ήρθατε στο στρατόπεδο της εθνικής ενότητας αλλά μην μένετε μόνο στα λόγια», είπε.

«Δύο κορυφαίοι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ οδηγούνται στο ειδικό δικαστήριο για βαριά ποινικά αδικήματα. Τον Παπαγγελόπουλο δεν τον προτείναμε για Νόμπελ. Στο Ειδικό Δικαστήριο πάει και εσείς χειροκροτάτε», είπε ο πρωθυπουργός κάνοντας ειδική αναφορά στην υπόθεση Novartis.

Και εξήγησε: «Παραπέμπεται για κατάχρηση εξουσίας και ωμές παρεμβάσεις στην δικαιοσύνη για να στοχοποιηθούν πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία και για την υπόθεση Novartis».

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πιέσεις Παπαγγελόπουλου στην εισαγγελέα Ράικου να στείλει τον φάκελο στην Βουλή χωρίς να υπάρχουν στοιχεία κατά πολιτικών προσώπων πράγμα το οποίο γνώριζε καλώντας την να κατασκευάσει στοιχεία. «Ο άνθρωπος στον οποίο είχατε αναθέσει την τήρηση της διαφάνειας είπε στην κα Ράικου: “Κάτσε να δεις αν θα σου βγει σε καλό”. Ωραίο μπουμπούκι διαλέξατε», είπε ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

 

Και πρόσθεσε: «Να χαίρεστε τους υπουργούς σας που παραπέμπονται στο ειδικό δικαστήριο σε βαθμό κακουργήματος».

Για το γεγονός ότι παραπέμπεται ο κ. Παπαγγελόπουλος για λιγότερες κατηγορίες αναρωτήθηκε: «Τι είναι; Ολίγον ένοχος; Ολίγον υπόδικος; Ο άνθρωπος είχε στήσει κανονικό παραδικαστικό. Έκανε παρεμβάσεις σωρηδόν στην δικαιοσύνη κι εσείς λέτε ότι κατέρρευσε η σκευωρία.

Κρεμάσατε 10 πολιτικούς σας αντιπάλους στα μανταλάκια. Η κατάληξη ήταν αρχειοθέτηση των 9 από τις 10 υποθέσεις. Μιλήσατε για συγγνώμη. Εσείς στον κ. Πικραμμένο ζητήσατε ποτές συγγνώμη; Πολιτική σκευωρία του χειρίστου επιπέδου στήθηκε από εσάς. Η δικαιοσύνη ήταν κακή όταν αρχειοθέτηση αλλά είναι καλή τώρα… Στο εδώλιο του Ειδικού Δικαστηρίου κάθεται το ηθικό σας πλεονέκτημα και η προσπάθειά σας να ελέγξετε τους αρμούς της εξουσίας», είπε ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας είπε: «τι εννοείτε ότι θα μας πάτε μέχρι τέλους; Θα με πάτε φυλακή; Θα μας πάτε όλους; Δεν θα υπάρξει δεύτερη φορά για εσάς γιατί η πρώτη ήταν τραυματική γιατί ο λαός έχει μνήμη και κρίση και συγκρίνει. Δεύτερη φορά δεν θα υπάρξει γιατί αλλιώς πράγματι θα κινδύνευε η δημοκρατία».

Κυριάκος Μητσοτάκης: Καταργείται η εισφορά αλληλεγγύης – Ξεπαγώνουν οι αυξήσεις στις συντάξεις

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Πρωθυπουργός ξεκίνησε την πρωτολογία  του στη Βουλή θυμίζοντας ότι αύριο (07.07.2022) συμπληρώνονται 3 χρόνια από τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας.

Από τα… πρώτα λεπτά, δε, εξαπέλυσε πυρά στον ΣΥΡΙΖΑ, με αναφορές στο δημοψήφισμα, τις κλειστές τράπεζες και τους συνταξιούχους που έκλαιγαν στα πεζοδρόμια. Πολλές φορές είπε ότι «έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει αυτό» (απαριθμώντας τι έχει κάνει η κυβέρνησή του), απευθυνόμενος τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Δημήτρη Κουτσούμπα.

«Δεν ήταν εύκολα, ούτε αυτονόητα» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημειώνοντας τις εθνικές προκλήσεις και την υγειονομική κρίση, λέγοντας πως όλα αυτά «από προκλήσεις έγιναν ευκαιρία». Σημείωσε τις προσλήψεις που έγιναν για πρώτη φορά ύστερα από χρόνια την εκπαίδευση, στάθηκε στις επενδύσεις, στην εθνική θωράκιση και εστίασε στην κοινωνική πολιτική.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι στο επίκεντρο όλων των δράσεων είναι ο πολίτης όχι γενικά και αόριστα ο λαός, «η λέξη που χρησιμοποιούν συχνά όσοι θέλουν να θολώνουν την κατεύθυνση των επιλογών τους».

Τόνισε ακόμα ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αναταχθεί γρήγορα η οικονομία με επενδύσεις, για καλύτερους μισθούς και πολλές νέες δουλειές. «Προηγήθηκε μια 4ετία ψεύδους και ψευδαισθήσεων με κλειστές τράπεζες και δημοψήφισμα, φέρνοντας τη χώρα ένα βήμα πριν από τον γκρεμό σαν χθες πριν από 7 χρόνια», είπε απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα.

«Αφήσατε ένα ανεξόφλητο γραμμάτιο 100 δισ. από το τρίτο αχρείαστο μνημόνιο που εσείς προκαλέσατε και υπογράψατε. Σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, με την μεγαλύτερη ανάπτυξη και μείωση ανεργίας», υπογράμμισε.

Η Ελλάδα, είπε, είναι από τις χώρες με τις μεγαλύτερες μειώσεις των φόρων και αποπλήρωσε νωρίτερα το δάνειό της στο ΔΝΤ και τον Αύγουστο απελευθερώνεται από την ενισχυμένη εποπτεία. Το χαρακτήρισε εθνική επιτυχία λέγοντας ότι όσα είπε δεν ήταν αυτονόητα και εύκολα και δεν επιτεύχθηκαν σε ομαλές συνθήκες. «Εδώ και 36 μήνες η χώρα προχωρά ξεπερνώντας αλλεπάλληλες κρίσεις από την εισβολή στον Έβρο, την πανδημία τις απειλές της Τουρκίας και την ενεργειακή κρίση».

Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη

«Κομβική τομή» χαρακτήρισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού. «Τον παραλάβαμε στα 650 και είναι σήμερα στα 713 ευρώ και αν συνυπολογίσουμε την κατάργηση εισφορών το συνολικό ετήσιο όφελος είναι 1.000 ευρώ. Αυτό, δίνει σήμερα στην πατρίδα μας την 9η θέση στην ΕΕ πάνω από την Πορτογαλία και η αύξηση αυτή συνεπάγεται αύξηση στις τριετίες και τα επιδόματα. Το είπαμε και το κάναμε. Δεν είναι μόνο συνέπεια στις δεσμεύσεις, αλλά και χρήσιμο ανάχωμα στις δυσκολίες της συγκυρίας. Μπορεί να μην αντισταθμίζει τις ανάγκες της ακρίβειας αλλά σε συνδυασμό με την μείωση του ΕΝΦΙΑ αθροιστικά κατά 35% αυτή η αύξηση προσφέρει ασπίδα στους χαμηλότερα αμειβόμενους απέναντι στις ανατιμήσεις και δείχνει για ποιους ενδιαφέρεται πρωτίστως η κυβέρνηση».

«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας, άρχισε να εφαρμόζεται για 120.000 απασχολούμενους σε τράπεζες και σούπερ μάρκετ. Ήταν διαχρονικό αίτημα της ΓΣΕΕ και είναι ένα πρόσθετο εργαλείο κατά της μαύρης εργασίας και εργοδοτικής αυθαιρεσίας», είπε ο πρωθυπουργός. Σύντομα, πρόσθεσε, «θα επεκταθεί στην βιομηχανία, στις ασφαλιστικές επιχειρήσεις και του χρόνου σε τουρισμό και εστίαση. Ο εργαζόμενος δεν θα δουλεύει ούτε μια ώρα χωρίς να πληρωθεί γι’ αυτήν. Το σύνολο των πολιτών δεν θα καλείται να πληρώσει τα σπασμένα όσων επιτήδειων εισφοροδιαφεύγουν. Εδώ, κύριε Κουτσούμπα είναι ο νόμος του εργάτη», είπε αναφερόμενος στο σύνθημα του ΚΚΕ «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη».

«Με το νέο νόμο, αυτό αποτελούσε πάγιο αίτημά σας, οι εργατοτεχνίτες απέκτησαν τα ίδια δικαιώματα με τους υπαλλήλους. Έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κύριε Κουτσούμπα. Το μονοπώλιο της κοινωνικής ευαισθησίας άλλοι το έχουν, άλλοι το διαλαλούν και άλλοι το εφαρμόζουν. Καθιερώθηκε η γονική άδεια για τον πατέρα, κίνητρα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις για να φτιάξουν παιδικούς σταθμούς στους χώρους τους. Γιατί δεν το κάνατε 4 χρόνια, δεν προφτάσατε; (σ.σ. απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα). Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει όλα τα δεδομένα που ισχύουν στην απασχόληση. Η χώρα επίσης προστατεύει τους εργαζόμενους στα ντελίβερι. Έπρεπε να έρθει κεντροδεξιά κυβέρνηση για να το κάνει κι αυτό. Ήσασταν απασχολημένοι να βγάλετε την χώρα από τα μνημόνια. Το νέο περιβάλλον ρυθμίζει επίσης την τηλεργασία και το δικαίωμα αποσύνδεσης του εργαζόμενου και έχει ρήτρες για την παρενόχληση και την ισότητα ανδρών και γυναικών στην εργασία».

«Άλλοι διαλαλούν την κοινωνική ευαισθησία, εμείς τη δείχνουμε στην πράξη»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο θέμα της ανεργίας. «Αν για κάτι μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι είναι γιατί μέσα στην πανδημία μειώσαμε 5 μονάδες την ανεργία. Έχουμε τα χαμηλότερα ποσοστά εδώ και 12 χρόνια. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των 13 δισ. που δαπάνησε η πολιτεία στοχευμένα στην πανδημία για να θωρακίσει τις υφιστάμενες θέσεις εργασίας».

Σήμερα, είπε, «μπορούμε να κάνουμε μια θετική αξιολόγηση έχοντας δρομολογήσει την αποκλιμάκωση της ανεργίας που εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί τα επόμενα χρόνια».

Ο πρωθυπουργός είπε ακόμα ότι οι πόροι πρέπει να αξιοποιούνται για την κατάρτιση και την εξειδίκευση. Ο άνεργος να αποκτά δεξιότητες για να μένει μόνιμα στην εργασία.

Αναφέρθηκε επίσης σε δυο ξεχωριστά κεφάλαια όπως την ενεργοποίηση των ανέργων για να βρουν δουλειά και η απασχόληση των άνω των 55. Για το πως θα ενθαρρυνθούν να βρουν δουλειά από μόνοι τους επιδοτούνται με 300 ευρώ όσοι καταρτίσουν το ατομικό τους σχέδιο και με το ξεκίνημα στην αμοιβή του θα προστίθεται το μισό του επιδόματος ανεργίας για όσο θα το λάμβαναν.

Για τους άνω των 55 ετών, είπε ότι τα αποτελέσματα είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά και πρόθεση είναι να επεκταθεί το πρόγραμμα από τις 8.500 θέσεις σε 15.000 σε δημόσιες υπηρεσίες και φορείς για να συμπληρώσουν ένσημα και να ενταχθούν και πάλι στην συνέχεια στην αγορά εργασίας.

Τι είπε ο Μητσοτάκης για τις συντάξεις

«Τέτοιες ημέρες πριν από 7 χρόνια ηλικιωμένοι συμπολίτες μας συνωστίζονταν στις τράπεζες. Λέω όμως ότι οι εικόνες αυτές είναι μνήμες και όχι αναμνήσεις. Οι μνήμες όμως μένουν ζωντανές και γίνονται δράσεις αφύπνισης όταν Τσακαλώτος και Βαρουφάκης ζητούν να επιστρέψουν στο προσκήνιο.

Το έργο ήταν τιτάνιο. Ακυρώθηκε ο αντισυνταγματικός νόμος Κατρούγκαλου που δήμευε το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών».

Τα τελευταία χρόνια, είπε, «αυξήθηκε το διαθέσιμο εισόδημα των συνταξιούχων, ελαττώθηκε η προσωπική διαφορά για πάνω από μισό εκατομμύριο δικαιούχους και 1,4 δισ. επιστράφηκαν αναδρομικά σε συνταξιούχους που εσείς φτωχοποιήσατε. Λύσαμε εκκρεμότητες όπως συντάξεις χηρείας και ορφανών και παρά τις μεγάλες δυσκολίες ο απόμαχος της δουλειάς ξεκίνησε και πάλι να ανακτά την αξιοπρέπειά του, βλέπει ένα κράτος που τον νοιάζεται. Ο πρωθυπουργός ξεχώρισε τις εκκρεμείς συντάξεις μέσα στους πρώτους μήνες του 2022 εκδόθηκαν όσες είχαν εκδοθεί το 2019.

Με λιγότερους μάλιστα υπαλλήλους, 900 για να αποδειχθεί ότι η γραφειοκρατία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους πολίτες αλλά και την διοίκηση».

Σύντομα, είπε, «θα εκλείψει οριστικά η ομηρεία των συνταξιούχων ήταν ντροπή δεκαετιών για το κράτος είναι ζήτημα δικαιοσύνης και πολιτισμού που η κυβέρνηση κατάφερε να λύσει».

Εισφορά αλληλεγγύης τέλος από 1.1.2023

«Κοινωνική πολιτική σημαίνει και πολιτική της καθημερινότητας με απλές και καθοριστικές παρεμβάσεις όπως το 1555 τον αριθμό του ΕΦΚΑ που λύνει προβλήματα και απαντώνται με ακρίβεια τα προβλήματα των ενδιαφερόμενων. Οκτώ στους δέκα δήλωσαν ικανοποιημένοι. Έχουμε ένα εργαλείο που μπορεί να δίνει γρήγορες απαντήσεις στους πολίτες.

Τις επόμενες εβδομάδες όσοι χρωστούν στον ΕΦΚΑ θα μπουν σε ευνοϊκότερο καθεστώς δόσεων αλλά θα ισχύσει και η παραγραφή μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε αντισυνταγματικές και αυτές τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου. Αυτή η κυβέρνηση την 1/1/2023 θα καταργήσει την εισφορά αλληλεγγύης για όλους. Και την ίδια μέρα θα ξεπαγώσουν οι συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια».