Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Κακοκαιρία «Genesis»: Στο έλεος του φαινομένου όλη η χώρα – Μήνυμα του 112 - Ποτάμια οι δρόμοι

 Κακοκαιρία «Genesis»: Στο έλεος του φαινομένου όλη η χώρα – Μήνυμα του 112 - Ποτάμια οι δρόμοι [βίντεο] 

Κεραυνοί και αστραπές, χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, πλημμύρες, φρεάτια που… χορεύουν και ορμητικά ποτάμια λάσπης. Η κακοκαιρία Genesis είναι εδώ και από το βράδυ της Πέμπτης (9/6) δείχνει τα δόντια της.

Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινομένων είναι το γεγονός, ότι έως τις 19:00 περίπου της Παρασκευής, το σύστημα καταγραφής κεραυνών «ΖΕΥΣ» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, κατέγραψε περισσότερους από 27.000 κεραυνούς. Oι περισσότεροι από αυτούς έπεσαν στα δυτικά τμήματα της Θράκης, στην Χαλκιδική, στις Σποράδες, στα νοτιοανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας, στην Βόρεια Εύβοια, στη Δυτική Στερεά και Πελοπόννησο και στο Ιόνιο.

Με βάση τα στοιχεία του δικτύου των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, οι νότιες περιοχές της Ηπείρου, η Δυτική Στερεά και τα δυτικά τμήματα της Θράκης, δέχτηκαν τα μεγαλύτερα ποσά βροχής, με τον υψηλότερο αθροιστικό υετό να καταγράφεται στα Λεπιανά ‘Αρτας (97 χιλιοστά), στην Ξάνθη (96 χιλιοστά) και στην Αμφιλοχία (92 χιλιοστά).

Άνοιξαν οι ουρανοί χτες στον Λαγκαδά, ενώ στην Κοζάνη δρόμοι, όπως η Παύλου Μελά, πλημμύρισαν. Κάτοικοι με σκούπες προσπαθούν να διώξουν όπως- όπως τα νερά από τα σπίτια τους.

Σε κάποιες γειτονιές όμως τα υπόγεια βυθίστηκαν στις λάσπες. Οι ζημιές ανυπολόγιστες…

Ένα κομβόι αυτοκινήτων προσπαθεί να περάσει από τη λίμνη λάσπης που έχει σχηματιστεί.  Η κεντρική πλατεία θύμισε πισίνα, ενώ και στην Ποντοκώμη το πέρασμα της κακοκαιρίας ήταν σαρωτικό. Στο έλεος της κακοκαιρίας και το οδικό δίκτυο στην Ξάνθη. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από το επαρχιακό οδικό δίκτυο Ξάνθης – Σταυρούπολης.


Σφοδρή χαλαζόπτωση στη Νιγρίτα Σερρών. Χαλάζι όμως έριξε και στη Θεσσαλία, από το Ελευθέριο της Αγιάς, μέχρι την Αμυγδαλή, τη Δήμητρα, έως το Αχίλλειο… Κλειστός ο δρόμος Λάρισας – Νίκαιας.

Χαλαζοπτώσεις μπορούμε να δούμε σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές χωρίς να αποκλείεται να δούμε χαλάζι και σε παραθαλάσσια τμήματα.

Φούσκωσε ο ποταμός Κόσυνθος στην Θράκη ενώ mεγάλος όγκος νερού με φερτά υλικά καταπίνει τους δρόμους της Αμφιλοχίας που πλήττεται από χτες.

Στην ηπειρωτική Ελλάδα από την Πελοπόννησο μέχρι και τη Θράκη ανά πάσα στιγμή μπορεί να δούμε πλημμυρικά φαινόμενα.

Πεσμένοι κάδοι στο πλημμυρισμένο Σιδηροχώρι Κομοτηνής. Φουρτουνιασμένη η θάλασσα στην Κεφαλονιά, ενώ ανεμοστρόβιλος στην Κέρκυρα κατέστρεψε τα πάντα στο πέρασμα του.

Το πρώτο φως της ημέρας ανέδειξε τις μεγάλες καταστροφές σε αγροτικές καλλιέργειες.

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων κυρίως σε δυτική κεντρική και βόρεια Ελλάδα σε συναγερμό βρίσκονται πολιτική προστασία, πυροσβεστική, αστυνομία, δήμοι και περιφέρειες… ενώ ήδη έχει ενεργοποιηθεί και το 112.

Υπό βροχή έγινε και το φοιτητικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, ενώ ψαράδες συναντούν αστραπές στον πηγαιμό τους για την Ιθάκη.

Το διήμερο Παρασκευής και Σαββάτου θα εκδηλωθούν τα πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, ενώ η αστάθεια περιορίζεται από την Κυριακή.

Νωρίτερα, έντονη βροχόπτωση ξέσπασε στην Εύβοια, κυρίως στο κεντρικό τμήμα του νησιού, με τα Ψαχνά αλλά και τη Χαλκίδα να επηρεάζονται ιδιαίτερα. Λίγο μετά τις 16:00 το απόγευμα οι αστραπές και οι κεραυνοί, σε συνδυασμό με την ισχυρή καταιγίδα, αναστάτωσαν την περιοχή.

Μάλιστα, ο δήμαρχος Διρφύων – Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς, προχώρησε σε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία «στον Δήμο μας την Παρασκευή 10 Ιουνίου από τις 12:00 το μεσημέρι μέχρι τις 18:00 αναμένονται έντονες βροχοπτώσεις και πιθανόν κατά τόπους καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις. Για αυτό συνίσταται μεγάλη προσοχή απ’ όλους τους πολίτες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΕΜΥ ο καιρός θα είναι άστατος και το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος κατά τις πρωινές και πρώτες μεσημβρινές ώρες».

Νωρίτερα, σε περιοχές του νομού Λάρισας υπήρξαν αρκετές καταστροφές λόγω της κακοκαιρίας Genesis. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα επηρέασαν κυρίως τον δήμο Κιλελέρ, με έντονη βροχόπτωση στον Πλατύκαμπο και τη Χάλκη, όπου προκλήθηκαν αρκετές ζημιές.

Στη Νίκαια Λάρισας υπήρξαν πλημμύρες σε αυλές σπιτιών, με την πυροσβεστική να καλείται για την άντληση των υδάτων.