Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Ταξίδι στο Αγκίστρι: Πώς πάω και τι θα βρω σε ένα παράδεισο, μία ανάσα από την Αθήνα

Ταξίδι στο Αγκίστρι: Πώς πάω και τι θα βρω σε ένα παράδεισο, μία ανάσα από την Αθήνα  

Αγκίστρι: Σε 55’ μόλις λεπτά από το Λιμάνι του Πειραιά μπορούμε να βρεθούμε σε έναν πευκόφυτο παράδεισο και να απολαύσουμε βουτιές, ψαράκι δίπλα στη θάλασσα και την υπέροχη ατμόσφαιρα ενός νησιού. Το Αγκίστρι είναι από τους πλέον αγαπημένους προορισμούς, τώρα που ανοίγει ο καιρός, ακόμη και για μονοήμερη εκδρομή. 

Στο νησί συναντάμε τέσσερα χωριά, Μεγαλοχώρι ή Μύλο (χώρα του νησιού), Σκάλα (το φυσικό λιμάνι όπου προσεγγίζουν τα φέρι μποτ), Λιμενάρι και Μετόχι. Στον Μύλο, που πήρε το όνομά του από τον ανεμόμυλο που βρίσκεται στην άκρη του χωριού, θαυμάζει κανείς την εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής στο κέντρο του χωριού (1885), σπίτια φτιαγμένα από πέτρα, παραδοσιακά καφενεία, γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, άσπρες πεζούλες, κεραμοσκεπές, ενώ από κάθε γωνιά «ξεπηδά» η παραδοσιακή ταυτότητα του νησιού που συναντά τις σύγχρονες ξενοδοχειακές μονάδες. Τα ουζερί, τα εστιατόρια, τα cafe snack bar περιμένουν να φιλοξενήσουν και να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο τρόπο κάθε επισκέπτη.

Στη Σκάλα, δεσπόζει η ολόλευκη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με τον γαλάζιο τρούλο (την Αγία Τράπεζά της είχε εγκαινιάσει ο ίδιος ο Αγιος Νεκτάριος), ενώ υπάρχει μια μεγάλη, αμμουδερή παραλία, με χρυσή άμμο και πεντακάθαρα, αβαθή νερά, μόλις 100 μ. από το λιμάνι που συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο. Βέβαια, εκεί συναντάμε και την περιβόητη «Οδό ερωτευμένων» η οποία βρίσκεται καλά κρυμμένη στις ανηφόρες αλλά αποτελεί ένα από τα πιο πολυφωτογραφημένα μέρη του νησιού.

Ανάμεσα στη Σκάλα και το Μεγαλοχώρι, στην πλαγιά του βουνού, βρίσκεται το Μετόχι. Πρόκειται για ένα πανέμορφο γραφικό χωριό με τοπικό χαρακτήρα, που αξίζει την προσοχή μας. Από το εκκλησάκι της Παναγίας που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο, η θέα είναι φανταστική και κόβει την ανάσα.

Αγκίστρι όμως χωρίς περιήγηση στα Λιμενάρια… δεν γίνεται! Πεύκα, μεγάλα κυπαρίσσια, ελιές, μποστάνια, πετρόκτιστα σπίτια, το παλιό σχολείο, η μεγάλη εκκλησία της Αγίας Κυριακής και το γραφικό λιμανάκι της Μάρεζας είναι μόνο ένα δείγμα της ομορφιάς και της μαγείας που έχει να επιδείξει αυτή η τοποθεσία.

Να σημειωθεί ότι το Αγκίστρι, για όσους αγαπούν την πεζοπορία, προσφέρεται για περπάτημα και διαδρομές που θα μείνουν αξέχαστες.

Βουτιές σε καταγάλανα νερά
Στο νησί υπάρχουν πολλές και όμορφες παραλίες, εκτός της Σκάλας που προαναφέραμε. Η παραλία Μεγαλοχώρι στον ομώνυμο οικισμό, η Δραγωνέρα, μια βοτσαλωτή παρθένα παραλία στη δυτική πλευρά του νησιού η οποία είναι εύκολα προσβάσιμη με δρόμο, προσελκύουν επίσης πολύ κόσμο. Οι γειτονικές παραλίες Σκληρή και Χαλικιάδα (γυμνιστών), οι οποίες βρίσκονται δυτικά, ακολουθώντας το στενό μονοπάτι από το Λιμάνι της Σκάλας όπου φτάνει το πλοίο από Αίγινα/Πειραιά, η Μάρεζα, μια παραλία-βράχος πάνω στη θάλασσα, συμπληρώνουν τη λίστα με τις παραλίες που μας περιμένουν.

Απόδραση στην Απόνησο
Πρόκειται για μία καταπράσινη χερσόνησο που συναγωνίζεται ακόμα και το κάλλος της Καραϊβικής και εντυπωσιάζει τους πάντες. Ιδιωτικό νησάκι, το οποίο βρίσκεται στα νοτιοδυτικά παράλια του Αγκιστρίου και απέχει ελάχιστα χιλιόμετρα από το λιμάνι της Σκάλας, διαθέτει μία μικρή σε έκταση παραλία με μαγικά γαλαζοπράσινα νερά. Το κατάφυτο τοπίο που την περιβάλλει, με τα πεύκα να αγγίζουν τα κύματα, ολοκληρώνει την εξωτική εικόνα της περιοχής!

Η ιστορία
Σε αρχαία κείμενας όπως αναφέρουν ο Πλίνιος και άλλοι αρχαίοι ιστορικοίς όπως ο Θουκυδίδης και ο Διόδωρος, το Αγκίστρι είχε την ονομασία Κεκρυφάλεια που σημαίνει «στολισμένη κεφαλή». Παρ’ όλο που δεν έχουν γίνει αρχαιολογικές ανασκαφές, στη δυτική ακτή του νησιού υπάρχουν βυθισμένες μέσα στη θάλασσα αρχαιότητες και λείψανα προϊστορικής εγκατάστασης. Εδώ βρίσκεται ο τάφος του αρματολού Μητρομάρα (1772), πρωτεργάτη στα Ορλωφικά, ο οποίος κατέφυγε και πέθανε στο νησί στις 15 Φεβρουαρίου 1772. Τότε ήταν που οι Τούρκοι σκότωσαν όλους τους συναγωνιστές του και πούλησαν τις γυναίκες ως σκλάβες, εκτός από τη γυναίκα του που εξαγοράστηκε. Από το νησί καταγόταν και ο αγωνιστής της Επανάστασης του 1821 Ιωάννης Αγκιστριώτης που πολέμησε σε διάφορες μάχες μέχρι το 1825.

Αγκίστρι: ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

Καφενές το Μαντράκι, Μεγαλοχώρι, τηλ. 2297091357
Τοξότης, Σκάλα, τηλ. 2297091283
Oasis Seaside, Σκάλα, τηλ. 2297091085
Γυροκομείον, Σκάλα, τηλ. 2297091293
Quattro Beach Bar, Σκάλα, τηλ. 2297091447
Αυλή πιτσαρία, Σκάλα, τηλ. 2297091573

Αγκίστρι: ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Ξενοδοχείο Αμπάτης, Σκάλα, τηλ. 2297091254
Koukounari Apartments, Σκάλα, τηλ. 2297091068
Aktaion Beach Boutique Hotel & Spa, Σκάλα, τηλ. 2297091222
Oasis Beach Hotel, Σκάλα, τηλ. 2297091085