Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Ενεργειακή κρίση: Έτοιμο το κυβερνητικό σχέδιο για φθηνότερο ρεύμα - Αύριο οι ανακοινώσεις

 logariasmos-reyma-dei-2 

Τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης για το σχέδιο μείωσης των δυσβάσταχτων για τους πολίτες λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος αναμένεται να ανακοινώσει ακόμα και αύριο, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έπειτα από σειρά συσκέψεων, που συνεχίστηκαν μέχρι και σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου, η επεξεργασία των κυβερνητικών στελεχών καταλήγει σε ένα σχέδιο για μια αυξημένη επιδότηση των καταναλωτών κατά τον μήνα Μάιο με ένα ποσό 55-60 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πρόκειται άλλωστε για τον μήνα, που αναμένεται να πέσει η αυλαία του προγράμματος επιδοτήσεων, το οποίο ξεκίνησε αρχές του έτους το ΥΠΕΝ και περιόρισε την ψαλίδα των «ευνοημένων» καταναλωτών, καθώς οι επιδοτήσεις χορηγήθηκαν μόνο για την κύρια κατοικία. Με το σχέδιο της κυβέρνησης, θα διευρυνθεί το πλαίσιο των χρηστών, ώστε να καλύψει όλους τους οικιακούς χρήστες.

Σε υψηλά επίπεδα, δε, θα διατηρηθεί η στήριξη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που αποτελούν τη «ραχοκοκαλιά» της αγοράς, η οποία έχει σηκώσει ένα βαρύ φορτίο λόγω των ανατιμήσεων των διεθνών τιμών. Για τις επιχειρήσεις αυτές, με καταναλώσεις 25kVA, που αφορούν σε αρτοποιεία, ψιλικά, γραφεία και κομμωτήρια, τον περασμένο μήνα η επιδότηση ανήλθε σε 230 MWh, καθώς χορηγήθηκε πρόσθετη επιδότηση 100 ευρώ/MWh στο σύνολο της κατανάλωσης.

Όσον αφορά στον μήνα Ιούνιο, αναμένεται να υπάρξει στοχευμένη παρέμβαση, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν σκέψεις για πλαφόν στη χονδρική τιμή του ρεύματος, παράλληλα με «πάγωμα» της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Παράλληλα, εξετάζεται το κόστος που θα προκαλούσε η απόφαση για συνέχιση των απευθείας επιδοτήσεων σε λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος με κοινωνικά κριτήρια.

Ειδικό βάρος πέφτει και στις παρεμβάσεις που θα απαιτηθούν, προκειμένου να σταματήσουν οι διακοπές ρεύματος στα ευάλωτα νοικοκυριά, που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.