Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Σ Τ Ο Ν Α Σ Τ Ε Ρ Ι Σ Μ Ο Υ Τ Ο Υ Μ Π Ε Τ Ο Υ Η Α Κ Τ Ο Γ Ρ Α Μ Μ Η Τ Ο Υ Ξ Υ Λ Ο Κ Α Σ Τ Ρ Ο Υ


Federation of the Corinthian Gulf Ecological Organizations "ALKYON",

P.O. Box 34 Egion  25100 - e-mail: info@alcyon.gr - web:http://www.alcyon.gr

 

Κορινθιακός: Eνιαία περιοχή, με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση

 

                                                                         ΑΙΓΙΟ 04/05/2022    

                                                                          ΑΡ. ΠΡΩΤ.  15/2022

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με αφορμή το δημοσίευμα  των τοπικών  ΜΜΕ  της Κορινθίας  για τα  ¨σκληρά τεχνικά έργα  ¨ από μπετόν που εκτελούνται από την Περιφέρεια  Πελοποννήσου  στην παραλία  Ξυλοκάστρου  στο ύψος του τουριστικού περιπτέρου, η  ΑΛΚΥΩΝ παρεμβαίνει για πολλοστή φορά  και λέει  στον Δήμο Ξυλοκάστρου και στην Π.Ε. Κορινθίας .

ΕΙΣΤΕ ΣΕ ΛΑΘΟΣ ΔΡΟΜΟ  ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΒΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΑΚΤΩΝ  ΕΔΩ ΚΑΙ 30  ΧΡΟΝΙΑ. ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΠΟΥ ΕΚΤΕΛΕΙΤΕ  ΧΑΝΟΝΤΑΙ  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΟΙ  ΠΑΡΑΛΙΕΣ  ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Τα  τεχνικά έργα από μπετόν που έχουν γίνει στο παρελθόν , τσιμεντένια στηθαία κλπ, με τον κυματισμό της θάλασσας διαβρώνονται  τα θεμέλιά  τους  και  τελικά καταρρέουν δημιουργώντας  τεράστιας  απόβλητα μπετού στην θάλασσα και

χάνονται οι παραλίες.  Τα έργα αυτά  είναι η αιτία να διαβρώνονται  και οι εγγύς  προς αυτά  υπάρχοντες παραλίες  και έτσι θα φθάσουμε  στο  σημείο όπου σε  λίγα χρόνια  θα  χαθούν  πλήρως οι παραλίες  στο μεγαλύτερο  μήκος  της ακτογραμμής της Κορινθίας.

Η  Περιφέρεια Πελοποννήσου  συνεχίζοντας  την ίδια αδιέξοδη για το περιβάλλον και τους κατοίκους  πολιτική αντιμετώπισης της διάβρωσης της ακτογραμμής, συνεχίζει  εκτελώντας ακόμη  πιο σκληρά  τεχνικά έργα  από μπετόν .  Τώρα πλέον  και πάνω  στην  προϋπάρχουσα ακτογραμμή  ως εκεί που ¨σκάει το κύμα ¨.

Γιατί τέτοια  κατασπατάληση οικονομικών πόρων  με  απαξίωση των τεχνικών έργων σε λίγα χρόνια  και καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της ακτογραμμής , όταν υπάρχουν λύσεις  επιστημονικά τεκμηριωμένες και που εφαρμόζονται σε άλλες περιοχές της χώρας μας και διεθνώς ;

Γιατί δεν εκτελούνται  έργα ήπιας παρέμβασης  που το οικονομικό κόστος τους  είναι  πολύ μικρό  σε σχέση με τα εκτελούμενα  έργα;

Η ΑΛΚΥΩΝ  πριν μερικά χρόνια  είχε παρουσιάσει στο Δημοτικό Συμβούλιο  Ξυλοκάστρου, σε ειδική συνεδρίαση προ ημερήσιας διάταξης,  προτάσεις υλοποιήσιμες  ήπιας παρέμβασης . Οι ίδιες προτάσεις  αναπτύχθηκαν  και από ειδικούς επιστήμονες σε ημερίδα στο Δερβένι Κορινθίας.

Οι παραλίες  μας και η ακτογραμμή δημιουργούνται από το ισοζύγιο των  υπαρχόντων  ή φερτών υλικών  της στεριάς -  η γη που υπάρχει κατά μήκος της ακτογραμμής μετά από την παραλία αν δεν έχει κτίσει ο άνθρωπος και τα υλικά που φέρνουν τα ποτάμια και οι χείμαρροι – και αυτών των υλικών που απορροφά  με τον κυματισμό της η θάλασσα κατευθύνοντάς τα προς  το βυθό της.

Αρα  οι παραλίες είναι ένα πεδίο ευμετάβλητο από χρόνο σε χρόνο ακόμη και από μέρα σε μέρα.

Όταν  οι ανθρώπινες κοινωνίες  κατασκεύασαν και κατασκευάζουν κτίρια  και δημόσιες υποδομές  κοντά στην θάλασσα  έβαλαν φρένο στην λειτουργία  της φύσης. Δηλ. δεν  υπάρχουν και δεν έρχονται πλέον φερτά  υλικά από την στεριά για να  ¨μπαζώσουν ¨  την ακτογραμμή.

 Με βάση αυτή την επιστημονική προσέγγιση προτείνουμε:

1.  Αναπλήρωση της διαβρωμένης  ακτογραμμής του Ξυλοκάστρου με φερτά υλικά των παρακείμενων χειμάρρων, τα οποία εγκλωβίζονται λόγω  του   εγκιβωτισμού  τους και το στένεμα της κοίτης τους από ανθρώπινες  παρεμβάσεις ,  στο εσωτερικό της στεριάς .  Δηλ. μεταφορά  τους  μετά από  σχετική εκσχάρωση   των φερτών υλικών  των ποταμών και των χειμάρρων  στην διαβρωμένη παραλία και επίστρωση  κατά μήκος της  τους χειμερινούς μήνες . Μέσα στον χειμώνα  οι κυματισμοί της θάλασσας θα  έχουν  φτιάξει  μια ιδανική παραλία  για την πόλη του Ξυλοκάστρου.

2. Η Διεύθυνση Τεχνικών  έργων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με ευθύνη της να  ανοίξουν κατά πλάτος οι κοίτες των  παρακείμενων χειμάρρων που ακόμη δεν έχουν εγκιβωτιστεί με μπετόν  ώστε να κατεβαίνουν τα φερτά υλικά αυτών στην θάλασσα.

3. Με ευθύνη  της  Περιφέρειας Πελοποννήσου να αφαιρεθούν από την θάλασσα , στο εύρος της  διαβρωμένης  παραλίας που θα εμπλουτιστεί τεχνικά με φερτά υλικά  των χειμάρρων, οι πρόβολοι και τα τσιμεντένια τοιχία που έχουν τοποθετηθεί στο παρελθόν κάθετα προςτην ακτογραμμή. 

4. Αντί  ογκολίθων που τοποθετούνται  τώρα μπροστά από το οπλισμένο μπετόν  στην παραλία να γίνουν σε εύλογη  απόσταση από την ακτογραμμή  ¨ Υποθαλάσσιοι  τεχνητοί ύφαλοι ¨ απο  μπετόν  που θα μειώνουν την κυματική  ορμή  και θα συντηρούν  την εμπλουτισμένη με τεχνικό  τρόπο παραλία. Αυτή η τεχνική  είναι ήπιας  παρέμβασης και εφαρμόζεται ευρέως  σε άλλες χώρες.

Ευελπιστούμε  οι προτάσεις μας  να  μελετηθούν από την Π.Ε. Κορινθίας  με   κριτική  σκέψη. Εμείς είμαστε έτοιμοι να τις  παρουσιάσουμε  λεπτομερώς  όταν μας  ζητηθούν από τους αρμόδιους φορείς της Πολιτείας.   

Φωτο

-  Από την εκτέλεση των  σημερινών έργων

https://korinthia.net.gr/2022/04/14/66988/

 

                                                                           ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ  της ΑΛΚΥΩΝ

 

info@alcyon.gr