Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Πάπας προς πεθερές: “Προσέχετε τη γλώσσα σας”

  

“Προσέχετε τη γλώσσα σας”, ήταν το μήνυμα του Πάπα Φραγκίσκου προς τις… πεθερές, των οποίων πάντως με κάποιον τρόπο, επέλεξε το εγκώμιο. Ο ποντίφικας είπε ότι οι πεθερές, συχνά είναι θύματα αρνητικών στερεότυπων, ωστόσο τις κάλεσε “να προσέχουν τη γλώσσα τους”, κυρίως όταν μιλάνε στις νύφες τους.Στην ακρόαση που παραχώρησε σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, ακρόαση αφιερωμένη στις σχέσεις μεταξύ των γενεών, ο ποντίφικας έκανε μια μεγάλη παρέκβαση για να μιλήσει για το “μυθολογικό ον”, όπως χαρακτήρισε τις πεθερές.

«Η πεθερά, δεν λέω ότι την βλέπουμε σαν τον διάβολο, αλλά συχνά παρουσιάζεται με μειωτικό τρόπο. Όμως η πεθερά είναι η μητέρα του άνδρα σου, η μητέρα της γυναίκας σου. Λένε ότι όσο μακρύτερα βρίσκεται η πεθερά, τόσο το καλύτερο. Όμως, όχι, είναι μια μητέρα, είναι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος. Ένα από τα ωραιότερα πράγματα για μια γυναίκα είναι να αποκτά εγγόνια. Όταν τα παιδιά της αποκτούν παιδιά, εκείνη ξαναζεί», είπε ο ηλικίας 85 ετών πάπας και συνέχισε απευθυνόμενος στις νύφες.

“Φροντίστε τη σχέση με τις πεθερές σας. Κάποιες φορές είναι ιδιαίτερες (οι πεθερές), αλλά έδωσαν ζωή στον σύντροφό σας. Τουλάχιστον, κάντε τις ευτυχισμένες”, είπε. Για τις πεθερές είπε ότι πρέπει “να προσέχουν τον τρόπο που εκφράζονται”, γιατί οι λεκτικές παρεκτροπές είναι ένα από τα πράγματα για τα οποία κατηγορούνται συχνά.

Το πρόβλημα με τα γόνατα

Με την ευκαιρία αυτήν, ο πάπας ζήτησε για άλλη μία φορά συγγνώμη επειδή δέχτηκε τους πιστούς καθιστός, εξαιτίας του πόνου που αισθάνεται ακόμη στο δεξί γόνατο. “Αυτό το γόνατο αργεί να γιατρευτεί και δεν μπορώ να μείνω όρθιος για πολλή ώρα. Σας παρακαλώ να με συγχωρέσετε” είπε, καταχειροκροτούμενος από τους παρευρισκόμενους.

Ο πάπας δυσκολεύεται να μετακινηθεί, γιατί πονά και στο ισχίο. Την περασμένη εβδομάδα, ο ποντίφικας δήλωσε  στην εφημερίδα “La Nacion”, της Αργεντινής, ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα στο γόνατο, που οφείλεται σε ρήξη συνδέσμου. Όπως είπε, βάζει πάγο και χρησιμοποιεί αναλγητικά.  Οι γιατροί του λένε ότι με τον καιρό οι πόνοι θα εξαφανιστούν, αλλά η διαδικασία ίασης “είναι αργή στην ηλικία μου”, είπε.