Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Μητσοτάκης: Ενημέρωσα τον γ.γ. του ΝΑΤΟ για την απολύτως απαράδεκτη συμπεριφορά της Τουρκίας

Ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια των κοινών δηλώσεων με την ομόλογό του της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν. Οι δυο ηγέτες συναντήθηκαν σήμερα στην Αθήνα εν μέσω της ρωσικής εισβολής.



«Ενημέρωσα την Σάνα για τις εξελίξεις με την Τουρκία, μίλησα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ

και τον ενημέρωσα για την προκλητική συμπεριφορά των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που παραβίασαν τον εναέριο χώρο και έκαναν υπερπτήσεις. Αυτού του είδους η συμπεριφορά είναι απολύτως απαράδεκτη και υπονομεύει την ευρωπαϊκή ασφάλεια και την ενότητα του στόχου που έχει το ΝΑΤΟ σε μια στιγμή που είναι απαραίτητο να μείνουν ενωμένα όλα τα κράτη μέλη. Αυτή η συμπεριφορά υπονομεύει όσα συζήτησα πρόσφατα με τον Ταγίπ Ερντογάν και την πρόοδο που έγινε και πρέπει αν σταματήσει άμεσα. Θα το προωθούμε σε όλα τα διεθνή φόρα και θυμίζω ότι η Τουρκία δεν έχει ευθυγραμμιστεί με όλα τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ όσον αφορά στις κυρώσεις», είπε ο πρωθυπουργός. 

Όσον αφορά στην Ουκρανία, τόνισε: «Από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα έλαβε ξεκάθαρη θέση σε πλήρη ευθυγράμμιση με τις θεμελιώδεις αρχές της εξωτερικής μας πολιτικής. Θέλω να επαναλάβω όσο πιο ξεκάθαρα μπορώ ότι η ρωσική εισβολή είναι επιθετικός πόλεμος κατά μιας ανεξάρτητης και κυρίαρχης χώρας που δεν μπορεί να γίνει ανεκτό στην Ευρώπη του 21ου αιώνα», είπε ο πρωθυπουργός. 

Και πρόσθεσε: «Δυστυχώς οι περιοχές που ζει η Ελληνική Κοινότητα έχει δεχθεί τα πιο σφοδρά χτυπληματα. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι η Ευρώπη θα γινόταν μάρτυρας τέτοιων φρικαλεοτήτων. Οι ένοχοι θα πρέπει να προσαχθούν στην δικαιοσύνη. Η Ελλάδα έχει ζητήσει ήδη την διερεύνηση των εγκλημάτων στην Μαριούπολη από το ΔΠΔ.  Θίξαμε το θέμα μιας πιθανής αίτησης της Φινλανδίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Γι αυτό θα αποφασίσει ο λαός. Εγώ από πλευράς μου διαβεβαίωσα ότι η Ελλάδα θα σεβαστεί την απόφαση του κυρίαρχου φινλανδικού λαού», τόνισε. 

Ο πρωθυπουργός, σημείωσε ότι πλέον η επικαιρότητα έχει δημιουργήσει δυνατότητες για περεταίρω συγκλίσεις. Θυμάμαι όταν η Ελλάδα ήταν μόνη της απέναντι στην εργαλειοποίηση των μεταναστευτικών ροών. Όταν το έκανε η Λευκορωσία διαπίστωσαν όλοι ότι μπορούσε να είναι υβριδική απειλή για όλους. 

Κάναμε επίσης απολογισμό των διμερών μας σχέσεων. Στο παρελθόν όταν ήμουν βουλευτής, ήμουν πρόεδρος της επιτροπής φιλίας Ελλάδας – Φινλανδίας. 

Ο πρωθυπουργός έκανε και αναφορά στον τουρισμό και πρόσθεσε ότι θέλουμε να ταξιδέψουν περισσότεροι Έλληνες στην χώρα. Θα μιλήσουμε και για τις περιφερειακές προκλήσεις. 

H πρωθυπουργός της Φινλανδίας από την πλευρά της τόνισε ότι η χώρα της με την δική μας αισθάνονται μεγάλη αλληλεγγύη απέναντι στην Ουκρανία. Οι στρατιωτικές επιθέσεις της Ρωσίας προκάλεσαν την μεγαλύτερη κρίση από τον Β Παγκόσμιο πόλεμο πρόσθεσε και τόνισε ακόμα ότι όσο συνεχίζεται ο πόλεμος θα στηρίζουν τους πρόσφυγες. 

Αναφορικά με τις κυρώσεις τόνισε ότι η Φινλανδία είναι έτοιμη να συμφωνήσει και σε νέες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας και πρόσθεσε ότι πρέπει η Ευρώπη να γίνει ενεργειακά ανεξάρτητη σε σχέση με την Μόσχα.

Ευχαρίστησε την Ελλάδα και έστειλε μήνυμα στο ΝΑΤΟ λέγοντας ότι αν μπούμε στο ΝΑΤΟ θα συμβάλλουμε στην ασφάλεια όλης της συμμαχίας.