Πέμπτη 28 Απριλίου 2022

Άγιο Όρος: Τα ρωσόφιλα μοναστήρια και οι επιδιώξεις του Κρεμλίνου

 Άγιο Όρος: Τα ρωσόφιλα μοναστήρια και οι επιδιώξεις του Κρεμλίνου 

Σε «δύσκολη θέση» βρίσκονται, ως φαίνεται, ορισμένα μοναστήρια και μητροπόλεις σε Ελλάδα και Κύπρο λόγω των οικονομικών κυρώσεων στη Ρωσία και στους Ρώσους ολιγάρχες για τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Γράφουν οι ΒΑΛΙΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ-ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ

Μάλιστα, στο Αγιον Ορος, όπου χρόνια τώρα το Πατριαρχείο της Μόσχας και το Κρεμλίνο επιδιώκουν να έχουν την πρωτοκαθεδρία, η κατάσταση είναι ακόμη πιο δύσκολη, και γίνεται δυσκολότερη όταν, εκτός αυτού, καταγγέλλεται ότι πρόσφατα μέσα στο αντιπροσωπείο της Μονής Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι) αναρτήθηκε σημαία της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, εποχής των Ρομανόφ, όπου αναγραφόταν η φράση «Ρωσικός Ορθόδοξος Στρατός», που θεωρείται οργάνωση ακροδεξιών φονταμενταλιστών, αλλά και έντονη παρουσία Ρώσων υπερεθνικιστών στο κατειλημμένο κεντρικό συγκρότημα της Μονής Εσφιγμένου.

Τι συμβαίνει στο Άγιο Όρος

Εδώ και χρόνια το Πατριαρχείο της Μόσχας και το Κρεμλίνο προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ισχυρό ορθόδοξο κέντρο στο Αγιον Ορος με στόχο να «πλήξουν» το κύρος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, κάτι που γιγαντώθηκε με την ανεξαρτησία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Για αυτό και άλλωστε το έντονο ενδιαφέρον τους για τη Μονή Παντελεήμονος (ρωσικό μοναστήρι), την οποία και συχνά επισκέπτονται Ρώσοι επιχειρηματίες, προσφέροντας μεγάλες δωρεές για έργα ανακαίνισης, αλλά και Ρώσοι διπλωμάτες, πολιτικοί και αξιωματούχοι. Αλλωστε η Μονή Αγίου Παντελεήμονος αποτελεί το πνευματικό «καταφύγιο» του Βλαντιμίρ Πούτιν. Τελευταία φορά που την επισκέφθηκε ήταν τον Μάιο του 2016 με αφορμή τα 1.000 χρόνια από την ίδρυσή της, χωρίς, ωστόσο να παραστεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης, καθώς αρνήθηκε.

Για να αποκτήσει «σφαίρες επιρροής» στο εσωτερικό της Αθωνικής Πολιτείας, η οποία υπάγεται πνευματικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ρωσική πλευρά εκτιμάται ότι έχει προσφέρει περισσότερα από 200 εκατομμύρια ευρώ για έργα συντήρησης και αποκατάστασης, κατασκευής παρεκκλησίων, και ανακατασκευής καταστραμμένων κτιρίων σε αγιορείτικες μονές.

Η οικονομική ενίσχυση συνεχίστηκε με προσπάθειες μαζικής εγκατάστασης Ρώσων μοναχών, με σκοπό να ισχυροποιηθεί η ρωσική παρουσία στη μοναστική κοινότητα. Παρατηρώντας τις ρωσικές κινήσεις και για να αποτρέψει την κάθοδο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, επέβαλε περιορισμούς, επιτρέποντας μόνο το 10% του συνόλου των μοναχών να είναι αλλοδαποί.

Σε κάθε περίπτωση, το Πατριαρχείο Μόσχας διεκδικεί μετόχια τα οποία ανήκουν σε ελληνικές μονές, προκαλώντας πολλές φορές την έντονη δυσαρέσκεια τόσο των Αγιορειτών όσο και του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ζητά τις σκήτες του Προφήτη Ηλία, που ανήκουν στη Μονή Παντοκράτορος, αλλά και του Αγίου Ανδρέα που ανήκουν στη Μονή Ιβήρων.

Μέσα σε όλα αυτά ήρθε και η καταγγελία-ανακοίνωση του ηγούμενου της Μονής Εσφιγμένου, αρχιμανδρίτη Βαρθολομαίου ότι η κατειλημμένη Μονή Εσφιγμένου στο Αγιον Όρος έχει μετατραπεί σε… άντρο Ρώσων υπερεθνικιστών.

Ο ηγούμενος Βαρθολομαίος ζητά την παρέμβαση την Ελληνικής Πολιτείας για την εκκένωση του μοναστηριού από τους καταληψίες, οι οποίοι είναι πιστά μέλη της «Εκκλησίας ΓΟΧ Ελλάδος».

Καταληψίες

Σε βίντεο εμφανίζονται στην είσοδο του κατειλημμένου κτιρίου Ρώσοι υπερεθνικιστές, οι οποίοι κρατούν σημαία της πάλαι ποτέ Ρωσικής Αυτοκρατορίας, μαζί με τον αντίστοιχο θυρεό του εθνοσήμου και την εικόνα του τσάρου. Η είσοδος δεν ήταν τυχαία, ούτε χωρίς να το αντιληφθούν οι καταληψίες. Οπως φαίνεται στο βίντεο, τους σταμάτησαν για έλεγχο στην πόρτα, μετά ήρθε ένας ρωσόφωνος καταληψίας για να δοθούν «αμοιβαίες εξηγήσεις» και, αφού πέρασε κάποια ώρα για να ενημερώσουν τον αρχηγό της κατάληψης, τους επετράπη η είσοδος εντός του κατειλημμένου κτιρίου, συνοδεία του ρωσόφωνου καταληψία ρασοφόρου.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη έγινε φέτος εν καιρώ πανδημίας και πριν από την έναρξη του πολέμου. «Προφανώς, γίνονται πολλές τέτοιες επισκέψεις, απλώς δεν δημοσιοποιούνται. Μόνο τυχαίες δεν είναι οι σχέσεις των καταληψιών με Ρώσους υπερεθνικιστές, νοσταλγούς της Ρωσικής Αυτοκρατορίας και της ιμπεριαλιστικής πολιτικής της για κάθοδο στο Αιγαίο, καθώς το ίδιο λάβαρο βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο αρχονταρίκι (χώρο υποδοχής) των καταληψιών, σύμφωνα με παλαιότερη φωτογραφία. Τα ίδια σύμβολα, σημαίες και λάβαρα, χρησιμοποιούνται σε πορείες υπερεθνικιστών ρατσιστών στην Μόσχα, από αυτούς που αν βρουν στο δρόμο τους κάποιον λίγο πιο σκουρόχρωμο τον ξυλοφορτώνουν. Εννοείται την ίδια τύχη θα έχουν αν πέσουν στα χέρια τους και Ελληνες που δεν έχουν βόρειο χλομό δέρμα», τόνισε ο ηγούμενος.

Επίσης, έκανε αναφορά σε «αρχηγό φιλορωσικού κόμματος στην Ελλάδα», ο οποίος «προειδοποιεί για τα σχέδια των Ρώσων για δημιουργία ρωσικής εξαρχίας στην Ελλάδα και στην Κωνσταντινούπολη». «Γνωστή η τακτική των Ρώσων. Αν κάποιος δεν υποταχθεί στα θελήματά τους “με το καλό”, “έχουν και άλλους τρόπους”. Oπου δεν πίπτει λόγος ή “τριάκοντα ρούβλια”, πίπτει “ράβδος”, ραδιενεργά υλικά, ρουκέτες κ.τ.λ.», υπογράμμισε.

«Τι περιμένει άραγε η Ελληνική Πολιτεία για να ξυπνήσει; Να γίνει βάση ρωσικών πλοίων και υποβρυχίων στο Aγιον Ορος; Να πραγματοποιηθούν τα ιστορικά όνειρα από την εποχή της Ρωσικής Αυτοκρατορίας; Να μοιραστεί όλος ο χώρος από τον Στρυμόνα έως τον Έβρο ανάμεσα σε Ρώσους και Τούρκους, ώστε να εξασφαλιστούν οι βλέψεις των Ρώσων σε όλα τα ανατολικά Βαλκάνια; Ηδη πριν από έναν αιώνα έγινε απόπειρα αρπαγής του Αγίου Όρους. Ξανά τα ίδια να ζήσουμε; Δεν μαθαίνουμε τίποτα από την ιστορία μας; Ηδη τοποθετούν ιμπεριαλιστικά σημαιάκια. Ισως έπεται ο πραγματικός στρατός κατοχής. Αραγε θα υπάρξει κάποια κυβέρνηση που να αγαπά το συμφέρον της χώρας περισσότερο από μερικές ψήφους ΓΟΧ και διαφόρων πατριδοκάπηλων-καταστροφέων της πατρίδας μας;», αναρωτήθηκε.

 eleftherostypos.gr