Σάββατο 2 Απριλίου 2022

Τρόφιμα και ενέργεια: Έκτακτα σχέδια της κυβέρνησης - Τι εξετάζει το Μαξίμου

 https://eleftherostypos.gr/wp-content/uploads/2022/02/mitsotakis-42.jpg

Αλλεπάλληλες συσκέψεις πραγματοποιούνται στο Μαξίμου για να εξασφαλιστεί στη χώρα η επάρκεια σε τρόφιμα και ενέργεια. Προς την κατεύθυνση αυτή, υπάρχουν εναλλακτικά σενάρια, με δεδομένο ότι ο πόλεμος μπορεί να «τραβήξει» μέχρι και το καλοκαίρι, και σίγουρα δε θα υπάρξει αποσυμπίεση των τιμών έως το φθινόπωρο, ακόμα κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία τελειώσει σύντομα. 

Στο πεδίο των τροφίμων  υπάρχει ένα πλήρες σχέδιο 12 σημείων που υιοθετήθηκε σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και αναφέρεται στις εναλλακτικές διεθνείς αγορές για την προμήθεια προϊόντων, τα κίνητρα για αύξηση της εγχώριας παραγωγής και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς για την αποτροπή ελλείψεων.

Είναι ενδεικτικό, ότι στο σχέδιο αναφέρονται ως εναλλακτικές αγορές για την προμήθεια μαλακού σιταριού, αραβόσιτου ή ηλιέλαιου ακόμη και χώρες όπως η Αργεντινή και για την αγορά ζωοτροφών η Ινδία και η Μαλαισία.

Τέλος, όπως μετέδωσε το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ,  η κυβέρνηση εξετάζει νέα μέτρα στήριξης των πλέον αδύναμων έναντι των ανατιμήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια, αλλά και στήριξης των νέων.

  • Έλεγχοι για διασφάλιση επάρκειας προϊόντων από Ουκρανία, Ρωσία (κυρίως μαλακό σιτάρι, αραβόσιτο, ηλιέλαιο) πρώτη ύλη για πολλά προϊόντα
  • Επανασύσταση Επιτροπής Επισιτιστικής Ασφάλειας για συνεχούς ελέγχους στην αγορά για το απόθεμα των επιχειρήσεων στα προϊόντα αυτά
  • Διευκόλυνση πρόσβασης σε εναλλακτικές αγορές  (Βουλγαρία, Ρουμανία, ΗΠΑ, Καναδάς) με μεγάλα αποθέματα

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια θα ληφθούν τα εξής μέτρα:

  • Πρόσθετα φορτία LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο)
  • Αύξηση αποθηκευτικής δυναμικότητας στη Ρεβυθούσα (νέα πλωτή δεξαμενή)
    -Αποθήκευση στρατηγικών αποθεμάτων σε Ιταλία (κατόπιν συμφωνίας υπάρχει συνεννόηση του ΔΕΣΦΑ με την ιταλική πλευρά)
  • Φουλ δυναμικότητα στις λιγνιτικές μονάδες

Τέλος,υπάρχει ν/σ του υπουργείου Ενέργειας που προβλέπει «ξεπάγωμα» επενδύσεων για αποθήκευση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για ένα εξωγενές κύμα ακρίβειας που πολιορκεί τα εισοδήματα των νοικοκυριών έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο προσυνέδριο της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει τις δυνατότητες στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, «στρέφοντας πάντα το βλέμμα μας στους πιο αδύναμους».