Τετάρτη 13 Απριλίου 2022

Άρση μέτρων: Όλες οι αλλαγές από 1η Μαΐου και 1η Ιουνίου σε πιστοποιητικά, μάσκες και τεστ - Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα

Άρση μέτρων: Όλες οι αλλαγές από 1η Μαΐου και 1η Ιουνίου σε πιστοποιητικά, μάσκες και τεστ - Πώς θα γιορτάσουμε το Πάσχα [βίντεο] 

 Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων που θα γίνει σε δύο φάσεις, αλλά και το πώς θα κάνουμε φέτος Πάσχα, ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης (13/4) από τον Θάνο Πλεύρη.

Ο υπουργός Υγείας ανακοινώνοντας τον οδικό χάρτη για την άρση μέτρων που θα γίνει σε δύο φάσεις, από την 1η Μαΐου και από την 1η Ιουνίου, ανέφερε ότι ουσιαστικά μετά το Πάσχα η ζωή επιστρέφει σε κανονικούς ρυθμούς.

Τα μέτρα που ανακοινώθηκε ότι αίρονται θα επανεξεταστούν την 1η Σεπτεμβρίου.

Άρση μέτρων: Αυτό είναι ο οδικός χάρτης

Έτσι, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις Πλεύρη για την άρση μέτρων:

  • Από την 1η Μαΐου έως και τις 31 Αυγούστου δεν θα χρειάζεται πλέον η επίδειξη πιστοποιητικού νόσησης ή εμβολιασμού, το γνωστό COVID pass.
  • Από την 1η Μαΐου, και για την ακρίβεια από τις 3 Μαΐου που ανοίγουν ξανά τα σχολεία, οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία χωρίς να χρειάζεται να κάνουν self test.
  • Από την 1η Μαΐου θα κάνουν ένα rapid τεστ την εβδομάδα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί για να προσέρχονται στην εργασία τους.
  • Από την 1η Μαΐου έως τις 30 Αυγούστου επανέρχεται η λειτουργία όλων των χώρων με πληρότητα 100% και αίρεται κάθε περιορισμός.
  • Από 1η Ιουνίου καταργείται η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους
  • Έως τις 31 Μαΐου παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, το μέτρο θα αρθεί από την 1η Ιουνίου.

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως είτε στη διασκέδαση, είτε για την είσοδο σε εμπορικά καταστήματα, είτε ακόμα και στο χώρο εργασίας, οι πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να επιλέγουν αν θα φορούν μάσκα για τον κορονοϊό. Υπενθυμίζεται πάντως πως οι επιστήμονες τονίζουν ότι σε περιπτώσεις συνωστισμού θα πρέπει να γίνεται χρήση της μάσκας.

Ωστόσο δεν έχει γίνει γνωστό τι θα ισχύει με τη χρήση της μάσκας σε Μέσα Μεταφοράς, ταξί και αυτοκίνητα.

Όσον αφορά το Πάσχα, θα εορταστεί με τα υπάρχοντα μέτρα, ενώ, σύμφωνα με τον Υπουργό Υγείας, συστήνεται η χρήση μάσκας ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους.

Ο κ. Πλεύρης σημείωσε ότι εφέτος όλες οι θρησκευτικές εκδηλώσεις θα γίνουν κανονικά, για πρώτη φορά μετά από την έναρξη της πανδημίας.