Κυριακή 3 Απριλίου 2022

Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-1: Στο +11 με νέα... γκέλα, «Χ»αρούμενη έφυγε η «Ένωση» από το Φάληρο

 Ολυμπιακός – ΑΕΚ 1-1: Στο +11 με νέα... γκέλα, «Χ»αρούμενη έφυγε η «Ένωση» από το Φάληρο 

Η ΑΕΚ πήρε το 1-1 και αυτό που ήθελε στο Καραϊσκάκη από τον Ολυμπιακό, ο οποίος επιδίωκε τη νίκη για να επιστρέψει στα τρίποντα μετά την ισοπαλία, αλλά πλήρωσε την τραγική ανασταλτική λειτουργία στο γκολ του Σιμάνσκι. Κέρδος για τους Πειραιώτες η επιστροφή του Φορτούνη μετά από 9 μήνες με την πρώτη ομάδα, αλλά και το +11 από τον ΠΑΟΚ. 

 Σίγουρα πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δεν αφήνει ικανοποιημένους τους Πειραιώτες που ήθελαν να μην ξανακάνουν γκέλα μετά το 1-1 στα Γιάννενα. Η δε ΑΕΚ μπορεί να ήθελε επίσης τη νίκη, αλλά σίγουρα έφυγε χαρούμενη από το Φάληρο που πήρε μετά από χρόνια αποτέλεσμα στο «σπίτι» του Ολυμπιακού. Βλέποντας τις ενδεκάδες των δύο ομάδων, μόνο η ΑΕΚ θα μπορούσαμε να πούμε ότι είχε μία μίνι έκπληξη. Όχι το γεγονός ότι χρησιμοποιήθηκε ο Άμραμπατ πίσω από τον Αραούχο, αλλά το ότι ο Μαροκινός αντικατέστησε τον Μάνταλο και δεν πέρασε στα πλάγια αντί π.χ. του Τσούμπερ που δεν διανύει και την καλύτερη περίοδο της καριέρας του στην ΑΕΚ. Από την άλλη, ο Πέδρο Μαρτίνς πήγε στην… πεπατημένη. Καμία έκπληξη με λίγα λόγια. Από τη στιγμή κιόλας που ο Σισέ είπε στον προπονητή του ότι νιώθει έτοιμος, τότε χωρίς δεύτερη σκέψη τον πέρασε πλάι στον Σωκράτη και άφησε τον Μανωλά στον πάγκο. Κατά τ’ άλλα, με 4-2-3-1 κατέβηκαν και οι δύο ομάδες. 

Το πρώτο 45λεπτο ήταν ολίγον τι περίεργο. Ο Ολυμπιακός μπήκε στο ματς με σκοπό να πιέσει. Μέχρι το 15’ το κατάφερε έως έναν βαθμό, μη αφήνοντας την ΑΕΚ να κάνει πολλά πράγματα, αλλά και οι γηπεδούχοι εκτός από την κατοχή, δεν είχαν να επιδείξουν κάτι άλλο. Στο 18’ μόλις ο Βατσλίκ είπε «όχι» σε δυνατό σουτ του Τσούμπερ μέσα από την περιοχή, η «Ένωση» πήρε θάρρος. Οι Άμραμπατ, Λιβάι, Τσούμπερ και Αραούχο υπήρχαν στιγμές που με τα… τριγωνάκια τους (ή τα τετραγωνάκια τους) προκαλούσαν «σαματά» στην ερυθρόλευκη άμυνα, φτάνοντας μάλιστα κάποια στιγμή την κατοχή της ΑΕΚ στο 67%! Αδιανόητο για εντός έδρας παιχνίδι του Ολυμπιακού. Κι εκεί που η ΑΕΚ έδειχνε να έχει φέρει το ματς στα μέτρα της, ήρθε ένα βολέ του Βατσλίκ, μία κακή εκτίμηση του Μοχαμάντι και η πάσα «πάρε-βάλε» του Μασούρα στον Καρβάλιο για να ανοίξει το σκορ ο πρωταθλητής Ελλάδας στο 30’. Στην «Ένωση» πήρε 7-8 λεπτά για να συνέλθει, ενώ ο Ολυμπιακός ανέβασε ψηλά τις γραμμές του για να πιέσει περισσότερο και να αναγκάσει τον αντίπαλό του σε επιπόλαια λάθη. Το μόνο που κατάφεραν οι Πειραιώτες ήταν να κλείσουν την ΑΕΚ στα «καρέ» της, δίχως όμως να κάνουν τη μεγάλη φάση. Στο 39’ σε μία διπλή προσπάθεια των Αγκιμπού και Εμβιλά απείλησε για ένα δεύτερο γκολ, ωστόσο, σε γενικές γραμμές δεν απείλησε ιδιαίτερα τον Στάνκοβιτς. Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι ο Ολυμπιακός θα πήγαινε προηγούμενος στα αποδυτήρια, ένα καλοχτυπημένο κόρνερ του Άμραμπατ, τα κακά μαρκαρίσματα των γηπεδούχων και η… περατζάδα του Σιμάνσκι μέσα στην ερυθρόλευκη περιοχή, είχαν ως αποτέλεσμα ο Πολωνός χαφ με κεφαλιά δίχως την παραμικρή ενόχληση να γράψει το 1-1 στο 43’, σε ένα κακό χρονικό σημείο για τους Πειραιώτες. Μάλιστα, το γκολ του Σιμάνσκι ήταν το πρώτο στο Καραϊσκάκη για την ΑΕΚ μετά από τρία χρόνια (σ.σ. τελευταίο ήταν του Πόνσε τον Φεβρουάριο του 2019!). Παρόλα αυτά, ο Ολυμπιακός αντέδρασε και θα μπορούσε να διπλασιάσει τα τέρματά του, αλλά το σουτ του Μασούρα στο 2ο λεπτό των καθυστερήσεων σταμάτησε αρχικά στον Στάνκοβιτς και εν συνεχεία στο αριστερό δοκάρι. 

Φοβερό πρώτο 15λεπτο στο β’ μέρος από πλευράς έντασης και ευκαιριών. Αρχικά η ΑΕΚ μπήκε φουριόζα και έχασε δύο καλές ευκαιρίες με τους Άμραμπατ (48’) και Ρότα (49’). Στη συνέχεια πήρε μπρος για τα καλά ο Ολυμπιακός που είχε τρεις καλές φάσεις από το 50’ έως το 55’. Αρχικά με τον Μασούρα (50’), εν συνεχεία με τον Ελ Αραμπί (53’, η κορυφαία της βραδιάς) και με τον Αγκιμπού (55’). Από εκείνο το σημείο και μετά υπήρξαν αρκετά νεύρα και ελάχιστες απόπειρες ευκαιριών. Έπρεπε να φτάσει το 76ο λεπτό για να απειληθεί ο ένας από τους δύο γκολκίπερ. Κόρνερ με τον Μάνταλο και ο Λιβάι που ξαφνιάστηκε και βρήκε την μπάλα με το καλάμι για να την μπλοκάρει στη συνέχεια ο Βατσλίκ. Ο Μαρτίνς στη συνέχεια τα έπαιξε όλα για όλα. Επανεμφάνισε τον Φορτούνη μετά από 316 μέρες, έβαλε και τον Τικίνιο και… 4-4-2 από τον Ολυμπιακό. Αρκετό ρίσκο από τον Μαρτίνς, αλλά απαραίτητο από τη στιγμή που η ΑΕΚ πελαγοδρομούσε πίσω. Η πρώτη τελική του Ολυμπιακού μετά το 55’ ήταν στο 86’ με την κεφαλιά του Παπασταθόπουλου που κατέληξε άουτ. Στο τέλος πήγε να πάρει το τρίποντο, αλλά το πλασέ του Τικίνιο στο 93’ ήταν απογοητευτικό και κάπως έτσι έμεινε το 1-1.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Βατσλίκ - Λαλά, Παπασταθόπουλος, Σισέ, Ρέαμπτσιουκ - Εμβιλά, Μαντί Καμαρά (78’ Φορτούνης) - Αγκιμπού, Καρβάλιο (78’ Τικίνιο), Μασούρας (70’ Βαλμπουενά) - Ελ Αραμπί

ΑΕΚ : Στάνκοβιτς - Ρότα, Βράνιες, Μήτογλου, Μοχαμάντι – Σιμάνσκι (88’ Λε Ταλέκ), Κριχόβιακ - Λιβάι Γκαρσία, Άμραμπατ (70’ Μάνταλος), Τσούμπερ (93’ Τάνκοβιτς) – Αραούχο.