Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022

Ολυμπιακός - Παναιτωλικός 3-1: Ο Γκάρι έσβησε τα όνειρα των Αγρινιωτών!

 Ολυμπιακός - Παναιτωλικός 3-1: Ο Γκάρι έσβησε τα όνειρα των Αγρινιωτών!  

Το ζητούμενο για τον Ολυμπιακό ήταν η νίκη. Αν ερχόταν και μία καλή εμφάνιση, τότε σίγουρα θα ήταν κάτι παραπάνω από καλοδεχούμενη. Απέναντί τους είχαν μία ομάδα που θα πουλούσε ακριβά το τομάρι της και βρισκόταν σε πολύ καλό φεγγάρι. Οι Πειραιώτες κέρδισαν τελικά τον Παναιτωλικό με 3-1, χάρη σε ένα ξέσπασμα στα πρώτα λεπτά που απέφερε τα πρώτα δύο γκολ και την ποδοσφαιρική οξυδέρκεια του Γκάρι που εκμεταλλεύτηκε στο 73' το τραγικό λάθος του Βργκοτς. Οι Αγρινιώτες δεν πτοήθηκαν από το εις βάρος τους 0-2 του πρώτου 4λέπτου, κυνήγησαν την ισοφάριση, την «άγγιξαν» σε δύο περιπτώσεις, αλλά ο Ολυμπιακός έδειξε ότι έχει τον τρόπο να εκμεταλλεύεται τα αμυντικά λάθη των αντιπάλων του. Αν προβλημάτισε κάτι από το παιχνίδι των πρωταθλητών, σίγουρα είναι η ανασταλτική τους λειτουργία. Δημιουργικά οι Πειραιώτες έβγαλαν αρκετές φάσεις. Το θέμα είναι ότι έδωσαν δικαιώματα στον Παναιτωλικό να κυνηγήσει την ισοφάριση παρά το αρχικό του σοκ με τα δύο γρήγορα τέρματα. 

Ο Πέδρο Μαρτίνς αποφάσισε να αφήσει για λίγο στην άκρη την τριάδα στην άμυνα. Είδε ότι δεν «τσούλαγε» όπως το είχε στο μυαλό του στα ματς του ελληνικού πρωταθλήματος, με αποτέλεσμα να το γυρίσει σε τετράδα στα μετόπισθεν. Ο Βατσλίκ κάθισε στο τέρμα, οι Λαλά, Σωκράτης, Μανωλάς και Ρέαμπτσιουκ στην τετράδα της άμυνας, οι Εμβιλά και Μαντί Καμαρά στα χαφ, ο Αγκιμπού μπροστά τους, οι Γκάρι και Βαλμπουενά στα άκρα της άμυνας και ο Ελ Αραμπί στην κορυφή. Ο δε Παναιτωλικός με τους Μόρσεϊ, Ντουάρτε και Βέργο στην επίθεση είχε ως σκοπό να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα των δύο πρώτων σε κάποιες αντεπιθέσεις.

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήθελε να πάει η ομάδα του προηγούμενη στο σκορ στο πρώτο ημίχρονο. Εννοείται ότι θα επιθυμούσε να βάλει ένα γρήγορο γκολ, αλλά αυτό που συνέβη στα πρώτα 4 λεπτά δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι το περίμενε. Οι παίκτες του τον ξάφνιασαν ευχάριστα, καθώς οι Βαλμπουενά (1’) και Γκάρι Ροντρίγκες (4’) αξιοποίησαν τις ασταθείς αποκρούσεις του Ανέστη στις προσπάθειες του Ελ Αραμπί. Στο πρώτο γκολ ο Μαροκινός με κεφαλιά ανάγκασε τον Ανέστη να απομακρύνει δύσκολα, αλλά να πάρει το ριμπάουντ ο Βαλμπουενά και με προβολή να ανοίξει το σκορ. Στο δεύτερο τέρμα ο Ελ Αραμπί κέρδισε το ριμπάουντ μετά από απόκρουση του Ανέστη σε σουτ του Αγκιμπού, έκανε το σουτ, η μπάλα βρήκε στο δοκάρι και στην πλάτη του πορτιέρε του Παναιτωλικού και ο Γκάρι σε κενή εστία έγραψε το 2-0. Ο Ολυμπιακός έδειχνε να ελέγχει απόλυτα το ματς στα πρώτα 20 λεπτά, ασχέτως αν στο 8’ ο Βέργος σημάδεψε με κεφαλιά το δοκάρι. Μέχρι το 20’ οι γηπεδούχοι ήταν εκείνοι που δεν άφηναν τους Αγρινιώτες σε ησυχία. Στη συνέχεια, όμως, ανέλαβαν δράση οι Ντουάρτε και Μόρσεϊ που αποδείχθηκαν αρκετά επικίνδυνοι στις αντεπιθέσεις τους. Αρχικά οι φιλοξενούμενοι απείλησαν με κοντινή κεφαλιά του Βέργου που έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ (22’) και τελικά στο 28’ ο Μόρσεϊ «άδειασε» τον Ρέαμπτσιουκ και μέσα από την περιοχή πλάσαρε εύστοχα τον Βατσλίκ για το 2-1. Ο Παναιτωλικός το πίστεψε στη συνέχεια περισσότερο, αλλά δεν δημιούργησε τη μεγάλη φάση. Αντιθέτως, οι πρωταθλητές ήταν εκείνοι που δύο προσπάθειες του Ανδρούτσου (αντικατέστησε στο 35’ τον τραυματία Λαλά), λίγο έλειψε να σημειώσουν και τρίτο τέρμα. Αρχικά από σέντρα του Ανδρούτσου ο Βαλμπουενά έπιασε μία… τζούφια κεφαλιά στο 43’, ενώ στο 45’ ο ίδιος ο Έλληνας μπακ σούταρε ψηλά άουτ από καλή θέση.

Ο Παναιτωλικός μπήκε στο δεύτερο μέρος αποφασισμένος για να κάνει τη ζημιά. Στο πρώτο 10λεπτο (έως το 55’) είχε τρεις επισκέψεις στην περιοχή του Βατσλίκ με κορυφαία φάση αυτή του 53ου λεπτού, όταν ο Αντούνιες έκανε κάτι σαν πλασέ κι ενώ είχε βρεθει φάτσα με τον Βατσλίκ. Στη συνέχεια άρχισε να παίρνει μπρος και ο Ολυμπιακός, χάνοντας μία τεράστια ευκαιρία σε γυριστή κεφαλιά του Ελ Αραμπί (60’). Είχε επίσης κι άλλες δύο καλές στιγμές με τους Αγκιμπού (65’) και Εμβιλά (66’) για το 3-1, αλλά ο Παναιτωλικός δεν ήθελε με τίποτα να πέσει αμαχητί. Λίγο έλειψε στο 66’ να ισοφαρίσει, όμως, ο Καρέλης που βρέθηκε απέναντι από τον Βατσλίκ επιχείρησε να τον απειλήσει με κάτι σαν… τακουνάκι που αποδείχθηκε εντελώς άστοχη επιλογή. Τελικά, αφού ο Παναιτωλικός δεν εκμεταλλεύτηκε τα λάθη της άμυνας του Ολυμπιακού, οι Πειραιώτες ήταν εκείνοι που αξιοποίησαν τα λάθη των Αγρινιωτών. Το κακό κοντρόλ του Βργκοτς και η εξυπνάδα του Γκάρι να τον πιέσει και να γίνει κάτοχος της μπάλας, είχε ως αποτέλεσμα να φέρει τον εξτρέμ από το Πράσινο Ακρωτήρι σε θέση βολής και να γράψει το 3-1 στο 73’. Ήταν ένα γκολ σε ένα κρίσιμο χρονικό σημείο, γιατί ο Ολυμπιακός είχε αρχίσει να βγάζει σημάδια άγχους και ο Παναιτωλικός πίστευε στην ισοφάριση. 

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Βατσλίκ, Λαλά (35’ λ.τρ. Ανδρούτσος), Παπασταθόπουλος, Μανωλάς, Ρέαμπτσιουκ (89' Κίτσος), Εμβιλά, Μπουχαλάκης, Αγκιμπού, Βαλμπουενά (62’ Μασούρας), Γκάρι Ροντρίγκες (89' Φαντιγκά), Ελ Αραμπί (62’ Τικίνιο).

ΠΑΝΑΙΤΩΛΙΚΟΣ: Ανέστης, Αντούνιες, Βργκοτς, Λούι, Βέργος (46’ Καρέλης), Ντουάρτε (74’ Μπελεβώνης), Μάρτενσον (80’ Λάρσον), Φλόρες, Περέιρα (62’ Αποστολάκης), Μόρσεϊ, Τσιγγάρας (74’ Μπαρμπόσα).