Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Τσιώτος – Καραβάς και ποιος ο τρίτος πόλος στο Ξυλόκαστρο; Όλο το πολιτικό παρασκήνιο

 

Τζένη Σουκαρά / jennysworld.gr 

Δυο χρόνια δημαρχίας συμπληρώνει  ο Βλάσης Τσιώτος στο δήμο Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης και σε αυτό το μέσο της θητείας του, μπορούμε να διακρίνουμε , μέσα από το ρεπορτάζ,  το σκηνικό των επόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Στην αρχή ο νέος δήμαρχος ξεκίνησε, όπως όλοι, με διάθεση και όρεξη 

επιδιώκοντας να δείξει στους συνδημότες του άμεσα την “αλλαγή” στον δήμο. Το τρίπτυχο των προβλημάτων που ήταν και ο καθοριστικός παράγοντας της ήττας Ανδρικόπουλου ,δηλ ο τομέας της καθαριότητας , στασιμότητα παντού και μικρά σημάδια  κακοδιαχείρισης  ,κακές σχέσεις με Περιφέρεια και επομένως ανυπαρξία έργων μπήκαν στο στόχαστρο.

  • Η καθαριότητα βελτιώθηκε αισθητά. Για να λέμε και την αλήθεια, η κατάσταση με τα σκουπίδια επί δημαρχίας Ανδρικόπουλου είχε φτάσει σε απελπιστικό σημείο το Ξυλόκαστρο. Επομένως και η παραμικρή κίνηση του νέου δημάρχου έφερνε την βελτίωση του σκηνικού.
  • Οι σχέσεις με την περιφέρεια άλλαξαν άρδην λόγω της προσωπικής του σχέσης με τον Π. Νικα
  • Ο τομέας κακοδιαχείριση των προηγούμενων δεν φάνηκε να απασχολεί τους νέους νοικοκυραίους.Ίσως ο πρώτος καιρός κάνει πάντα τους νικητές γαλαντόμους.

Έτσι η πρώτη χρονιά δημαρχίας Τσιώτου κύλησε ομαλά και  αν συμπεριλάβουμε και το Πρόγραμμα ΦιλόΔημος που ερχόταν από τη θητεία Ανδρικόπουλου και που οι χρηματοδοτήσεις έργων “έσκασαν” στα χρόνια του Τσιώτου (οι συνήθεις ατυχίες κάποιων δημάρχων) έκλεισε και με θετικό πρόσημο. 

Κάποιες αστοχίες του Βλ. Τσιώτου κυρίως με προσλήψεις αμετροεπώς άσχετων με το αντικείμενο συμβούλων και κάποιες απευθείας αναθέσεις κυρίως μελετών δεν ακούστηκαν ιδιαίτερα στην κοινωνία έτσι ώστε να τον κλονίσουν. Αλλά ακόμα και αυτό είναι φαινόμενο σύνηθες στα ξεκινήματα.

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΡΗΓΜΑ

Το πρώτο ρήγμα ήταν η παραίτηση της Γιόλας Μαστέλλου.Το συγκεκριμένο ρήγμα ίσως είναι και το καθοριστικό για την επανεκλογή του Βλάση Τσιώτου. 
Η κ. Μαστέλλου,δεξί χέρι του δημάρχου και αντιδήμαρχος έργων, αεικίνητη και με σημαντικό κομμάτι του συνδυασμού να τη στηρίζει, παραιτήθηκε δημιουργώντας κραδασμούς στο οικοδόμημα!
Μαζί της έφυγαν τουλάχιστον 15 από τους 40 υποψήφιους του Β. Τσιώτου! Επομένως η πρώτη μεγάλη απώλεια συνετελέσθη.

Η ΦΘΟΡΑ 

Είναι γεγονός επίσης πως πολύ σύντομα ξεκίνησαν τα παράπονα τόσο για την συμπεριφορά του δημάρχου όσο και του αντιδημάρχου του, κ. Αποστολόπουλου .Παράπονα που έχουν να κάνουν με την απομάκρυνσή του  από την κοινωνία αλλά και μη υλοποίηση διάφορων δεσμεύσεων σε ψηφοφόρους που ακόμα δεν έχουν υλοποιηθεί.Αυτά δημιούργησαν   ακόμα μεγαλύτερες τριβές με δικούς τους ανθρώπους που στράφηκαν εναντίον τους.

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ 

Απέναντι στα Δημοτικά Συμβούλια αλλά και με παρεμβατικότητα στη κοινωνία από το ξεκίνημα της θητείας  της νέας δημοτικής αρχής  ήταν μόνο ο Σπύρος Καραβάς. 

Ο Η. Ανδρικόπουλος και ο Ν. Κατσούλας στην αρχή φάνηκαν να εγκαταλείπουν ενώ ο Φ.  Μπρακούλιας εμφανίστηκε   να ψηφίζει πολλά από αυτά που ήθελε ο νέος δήμαρχος  να περάσει.

Από τα παραπάνω είναι εύκολο κανείς να αντιληφθεί και να υποθέσει πως στις προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές και με το νέο εκλογικό νόμο δύο είναι οι βασικοί αντίπαλοι:

O Bλάσης Τσιώτος και ο Σπύρος Καραβάς

Είναι ολοφάνερη η διεισδυτικότητα και των δυο στην τοπική κοινωνία. Είναι έντονη η κινητικότητά τους. Οι επαφές τους και οι προσχωρήσεις νέων στελεχών στις παρατάξεις τους, που δύσκολα αφήνουν έναν τρίτο υποψήφιο να κινηθεί αναλόγως. Ο Σπύρος Καραβάς δείχνει αποφασισμένος να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο, έχει ολοκληρωμένο πολιτικό λόγο , είναι γνώστης των αυτοδιοικητικών πραγμάτων και έχει συλλέξει πολλούς  συμβούλους  από τον προοδευτικό χώρο αλλά και σημαντικούς “παίκτες” από τον χώρο της συντηρητικής παράταξης.

ΤΣΙΩΤΟΣ -ΚΑΡΑΒΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΡΙΤΟΣ ΠΟΛΟΣ ΠΟΙΟΣ; 

Ποιος όμως μπορει να είναι ο τρίτος πόλος; 

  • Ο Η.  Ανδρικόπουλος μετά από δυο χρόνια αποχής , διαπιστώνοντας πως η φθορά του νέου δημάρχου είναι αισθητή διαδίδει πως θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές. Μάλιστα οι πληροφορίες θέλουν να συνομιλεί με την δημοτική του  ομάδα γι αυτό και να προσπαθεί να βρει νέους υποστηρικτές. Δεν είναι εύκολο το εγχείρημα. Η ήττα ενός δημάρχου είναι πολιτικά μετρήσιμη και συνήθως απωθεί τον κόσμο. Ιστορικά ,τύχη επανεκλογής είχαν μόνο οι πρώην δήμαρχοι που αποτελούσαν το αντίπαλο δέος της εκλογικής αναμέτρησης. Εδώ δεν συμβαίνει αυτό.* Ο Φ. Μπρακούλιας επιθυμεί και εκείνος να είναι υποψήφιος. Ομολογουμένως είναι συμπαθής και έχει τη φήμη του καλού παιδιού. Προέρχεται από τον χωρο του ΠΑΣΟΚ κι  έχει έναν στενό πυρήνα  που τον στηρίζει . Αρκούν αυτά; όχι. 
    Το γεγονός ότι του έχουν φύγει αρκετά στελέχη  προς Τσιώτο ή Καραβά  και κυρίως ότι κατεβαίνει από το 2002 ως δημοτικός σύμβουλος και από το 2014 ως επικεφαλής , αυτομάτως έχει κάψει την εικόνα προς τους δημότες πως θα μπορέσει να εκλεγεί δήμαρχος.
  • Ο Νώντας Κατσούλας μέχρι ώρας ΄μοιάζει να έχει αφομοιωθεί ο συνδυασμός του από τον Σπύρο Καραβά, επομένως είναι άγνωστο εάν μπορεί να είναι υποψήφιος.
  • Γιόλα Μαστέλλου –Μετά την ηχηρή αποχώρησή της από την παράταξη Τσιώτου ακούγεται πολύ το ενδεχόμενο καθόδου της. Δεν γνωρίζουμε εάν θα την ενδιέφερε κάτι τέτοιο στην παρούσα φάση, πάντως και ικανότητες έχει και υποστηρικτές πολλούς που θα την ακολουθούσαν. Ακόμα όμως δεν διακρίνουμε την απόφασή της να διεκδικήσει τον δημαρχιακό θώκο.

Τα δύσκολα του εκλογικού νόμου

Με βάση το νέο εκλογικό νόμο  είναι εξαιρετικά δύσκολο έως αδύνατο να υπάρξουν πάνω από 3 συνδυασμοί!

Με 36 χωριά που πρέπει να κατεβάσουν οι υποψήφιοι  τοπικό συνδυασμό στο 80% αυτών (3-8 άτομα στα >300 κατοίκων και 1-3 στα <300 κατοίκων) και 25-63 άτομα κεντρικό αντιλαμβάνεται κανείς την τεράστια δυσκολία.
Γι αυτό το μεγάλο θέμα είναι ο τρίτος πόλος! Αυτός που καθορίζει εν πολλοίς την μάχη.
Η πραγματικότητα είναι ότι είναι πολύ δύσκολο να γίνει τρίτος συνδυασμός της προκοπής

Οι λόγοι προφανείς…
-ποιος ακολουθεί κάποιον που δεδομένα θα είναι τρίτος;
-ποιος επικεφαλής θα βάλει χρήματα από την τσεπη του χωρίς ελπίδες;
-ποιος σοβαρός υποψήφιος θα κατέβει με έναν συνδυασμό που ξέρει ότι λόγω ενισχυμένης πλειοψηφίας δεν θα βγάλει δημοτικό σύμβουλο παρά μόνο τον επικεφαλής;
-ποιος πρόεδρος θα κατέβει για να χάσει ακόμα και να βγει πρώτος στο χωριό του ;

Ερωτήματα που υπάρχουν και θα τεθούν ακόμα πιο επιτακτικά στην χρονιά που ήδη ξεκίνησε.

Τζένη Σουκαρά 

jennysworld.gr