Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2022

Σε επέλαση η κακοκαιρία «Διομήδης» – Που θα χιονίσει τις επόμενες ώρες, πως θα κινηθεί η κακοκαιρία

 

Η κακοκαιρία Διομήδης, με κύρια χαρακτηριστικά τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό, θα πρωταγωνιστήσει την τις επόμενες ώρες και ημέρες σχεδόν σε όλη την Ελλάδα. Τις επόμενες ώρες το κύμα κακοκαιρίας «Διομήδης» θα συνεχιστεί με πυκνή χιονόπτωση, πολικές θερμοκρασίες, σφοδρές βροχοπτώσεις και ισχυρούς βοριάδες σε όλη τη χώρα, ενώ οι μετεωρολόγοι δεν

αποκλείουν να δούμε χιόνια ακόμα και στην Αθήνα. Χιόνια τις επόμενες ώρες θα δούμε στα ορεινά – ημιορεινά της κεντρικής Ελλάδας ενώ μέσα στη νύχτα θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδας.

Πιθανή χιονόπτωση και στη Θεσσαλονίκη, αλλά από την Τετάρτη τα μεσάνυχτα και στη βόρεια Αττική από τα 300 μέτρα.

Από την πλευρά του, ο μετεωρολόγος Γιάννης Καλλιάνος περιγράφει το σκηνικό του καιρού στη χώρα από την Τετάρτη, 12.01.2022, έως και το προσεχές Σαββατοκύριακο.

«Από νωρίς το πρωί ήδη στην Βόρεια Ελλάδα στα περισσότερα τμήματα θα χιονίζει και μάλιστα ιδιαίτερα στην κεντρική Μακεδονία αλλά και σε περιοχές της Θράκης. Δεν θα χιονίζει μόνο σε ορεινές και ημιορεινές, πρόσκαιρα θα χιονίζει και σε πεδινά τμήματα και ιδιαιτέρως στη Θράκη θα είναι πολύ πυκνές χιονοπτώσεις. Την ίδια ώρα θα χιονίζει ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα δηλαδή πάνω από 200 με 300 m σε περιοχές της Θεσσαλίας, της κεντρο-ανατολικής Στερεάς και πάνω τα 500 m σε περιοχές της Εύβοιας και της βορειο-ανατολικής Πελοποννήσου», αναφέρει, την ώρα που η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα και οι γύρω περιοχές ήδη έχουν… νιώσει την οργή του «Διομήδη» Θα χιονίσει και σε νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου πολύ χαμηλά, δηλαδή στην Λήμνο, την Θάσο και τη Σαμοθράκη. Θα έχουμε και πολύ ισχυρές μπόρες και τοπικές καταιγίδες και βροχές ισχυρές στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα που ίσως προκαλέσουν πλημμυρικά φαινόμενα σε αυτά τα τμήματα».

Ο Γιάννης Καλλιάνος αναφέρθηκε συγκεκριμένα και στην περιοχή της Αττικής. «Περιμένουμε την Τετάρτη τοπικές βροχές κατά διαστήματα ασθενούς έως και μέτριας έντασης, πρόσκαιρες χιονοπτώσεις στα γύρω ορεινά και ημιορεινά τμήματα και μάλιστα αργά το βράδυ, φαίνεται πως από τα μεσάνυχτα θα έχουμε ίσως και ένα πρόσκαιρο πέρασμα με τοπικές χιονοπτώσεις οι οποίες θα απασχολήσουν τα βόρεια τμήματα του νομού Αττικής, δηλαδή από το ύψος της Κηφισιάς και βορειότερα πάνω από 300 μέτρα υψόμετρο.

Αυτή η κατάσταση θα διατηρηθεί μέχρι και λίγο μετά τα μεσάνυχτα για την Αττική και μετά ο καιρός θα βελτιωθεί ως προς τα φαινόμενα, θα παραμείνει όμως ισχυρή η παγωνιά».

Την Τετάρτη σύμφωνα με τον μετεωρολόγο και βουλευτή της ΝΔ, «στη δυτική και βόρεια Ελλάδα ο καιρός γενικά θα είναι καλός και μάλιστα στα βόρεια που θα χιονίσει από το απόγευμα από το μεσημέρι και μετά θα βελτιωθεί ο καιρός.

Την Τετάρτη σε ο,τι αφορά στους ανέμους θα πνέουν πολύ ισχυροί βοριάδες 9 με 10 μποφόρ στο Αιγαίο 8 με 9 και τοπικά 10 μποφόρ και ίσως θα έχουμε και προβλήματα και απαγορευτικό σε πολλές περιοχές του Αιγαίου. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους πέντε με έξι βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, τους 13-14°C στα δυτικά, τους οκτώ με δέκα στα ανατολικά Ηπειρώτικα και τους 14 με 16 στα νότια νησιώτικα τμήματα.

Οι ελάχιστες θερμοκρασίες αύριο νωρίς το πρωί στους -7°C στη Δυτική Μακεδονία, τους -3°C στα υπόλοιπα κεντρικά και νότια ορεινά και στην περιοχή της Αττικής θα φτάσει τους τρεις βαθμούς Κελσίου στα βόρεια προάστια». 

Την Πέμπτη θα παραμείνουν κάποιες χιονοπτώσεις ακόμα και σε πολύ χαμηλά υψόμετρα στην Θεσσαλία, την κεντρική στερεά ίσως και στην βορειο-ανατολική Πελοπόννησο, στην Κορινθία κυρίως, σε χαμηλά υψόμετρα 150 με 200 m.

«Βροχερός θα είναι ο καιρός την Πέμπτη στις Κυκλάδες και την Κρήτη όπου θα χιονίζει πυκνά πάνω από τα 600m αλλά στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας θα παραμείνουν μόνο η παγωνιά και γενικά ο καλός καιρός».

Από την Πέμπτη σύμφωνα με τον Γιάννη Καλλιάνο γενικά «θα έχουμε μεγάλα διαστήματα με ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στην δυτική και βόρεια Ελλάδα. Οι άνεμοι θα παραμείνουν ενισχυμένοι βοριάδες στο Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, τοπικά ίσως και 9 μποφόρ, αλλά την Πέμπτη το πρωί οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα είναι πάρα πολύ χαμηλές. Για παράδειγμα στην Δυτική Μακεδονία ίσως δούμε και -15 βαθμούς Κελσίου. Ενώ στα ορεινά της κεντρικής και νότιας ηπειρωτικής Ελλάδος θα δούμε το πρωί και – 5°C, – 6°C, σως και λίγο παρακάτω τη νύχτα».

Στην Αττική την Πέμπτη θα έχουμε ελάχιστη θερμοκρασία τους 0 βαθμούς Κελσίου, κυρίως στα βόρεια προάστια, Πεντέλη, Κηφισιά, Διόνυσο, Ιπποκράτειο Πολιτεία, Βίλια κτλ, ενώ «την Παρασκευή θα παραμείνει ισχυρός παγετός με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κάτω -10 βαθμών Κελσίου στα ορεινά-ημιορεινά στα κεντρικά και βόρεια τμήματα της χώρας.

Στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας ο καιρός θα είναι βελτιωμένος, θα έχουμε ηλιοφάνεια -ήλιο με δόντια- νωρίς το πρωί σχεδόν για όλη την Ελλάδα και από το μεσημέρι της Παρασκευής θα μας αποχαιρετήσουν οι ψυχρές αέριες μάζες και αρχίσει να ανεβαίνει η θερμοκρασία».

Ο Γιάννης Καλλιάνος  εξηγεί ότι το Σαββατοκύριακο αλλάζει το σκηνικό. “Μπορεί να έχουμε κρύο σε περιοχές του βορειο-ανατολικού Αιγαίου, της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, αλλά στα υπόλοιπα τμήματα θα κάνει μια σχετική ψύχρα, ωστόσο θα έχουμε φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, γύρω στους 12-14°C στα πεδινά ηπειρωτικά τμήματα. Το Σαββατοκύριακο δεν περιμένουμε βροχοπτώσεις και χιόνια.

Στην Αττική θα έχει καλό καιρό, ειδικά το Σάββατο. Ίσως προς την Κυριακή θα έχουμε πρόσκαιρες τοπικές βροχές με θερμοκρασιες να κυμαίνονται 4-14 βαθμούς Κελσίου” καταλήγει ο Γιάννης Καλλιάνος.

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν Θεσσαλία, Σποράδες, τα νοτιότερα τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας, η Φθιώτιδα, η Ευρυτανία, η βόρεια Εύβοια, καθώς και τα νησιά του Αιγαίου.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να απευθύνει συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από την εκδήλωση της κακοκαιρίας. Ακόμα περισσότερο θα πρέπει να προσέχουν οι οδηγοί, καθώς το οδικό δίκτυο αντιμετωπίζει προβλήματα σε αρκετά σημεία, ενώ είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Από εχθές (10/1) ήδη το 112 έστειλε προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Βόρειας Εύβοιας, τα νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε Θεσσαλία, Φθιώτιδα, Βόρεια Εύβοια, νησιά Νοτιοανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας «Διομήδης» βρίσκεται αυτή τη στιγμή η Θεσσαλία, όπου έχουν σημειωθεί πλημμύρες λόγω του φουσκώματος ποταμών, γίνονται εκτεταμένες διακοπές ρεύματος και η θάλασσα έχει «βγει» στη στεριά. Τα σχολεία έχουν ήδη κλείσει για προληπτικούς λόγους.

Όπως αναφέρει το τοπικό μέσο OnLarissa.gr, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει απεγκλωβίσει ανθρώπους από τα αυτοκίνητά τους σε δύο περιπτώσεις από το πρωί, ενώ συνεχίζονται οι αντλήσεις υδάτων από πλημμυρισμένα σπίτια.

Εν τω μεταξύ, στην Αργολίδα, η κακοκαιρία που προκάλεσε την κατάρρευση μιας μεγάλης πέτρινης μάντρας στο Τολό του Δήμου Ναυπλιέων, η οποία μάλιστα «σκέπασε» ένα αμάξι. Πολλές χιονοπτώσεις έχουν σημειωθεί στα ορεινά της Πελοποννήσου και ιδίως στην περιοχή των Καλαβρύτων, όπου μάλιστα η Αστυνομία έχει χαρακτηρίσει αναγκαία τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα αυτοκίνητα.

Παρά τα αναμενόμενα προβλήματα, πάντως, οι υπεύθυνοι της Πολιτικής Προστασίας δηλώνουν πως είναι έτοιμοι οι απαραίτητοι μηχανισμοί για την αντιμετώπισή όσων ζητημάτων προκύψουν.

Για την ετοιμότητα του κρατικού μηχανισμού μίλησε στην ΕΡΤ ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου.

«Όλες οι υπηρεσίες είναι σε ετοιμότητα και εφαρμόζονται όλα τα τοπικά σχέδια. Εχουμε πάρει τα διδάγματά μας από την προηγούμενη κακοκαιρία είμαστε έτοιμοι» είπε και ανακοίνωσε πως το μεσημέρι θα γίνει νέα σύσκεψη της Πολιτικής Προστασίας. Ο κ. Παπαγεωργίου δήλωσε επίσης πως από το απόγευμα της Τρίτης (11/1), τα χιόνια αναμένεται να κατέβουν πιο χαμηλά.