Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Άρχισε η καταμέτρηση – Ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις - Τα πρώτα αποτελέσματα

Εκλογές ΚΙΝΑΛ 

Εκλογές ΚΙΝΑΛ: Μετά από 13 ώρες που ήταν ανοικτές οι κάλπες και συμμετοχή που έσπασε ρεκόρ με πάνω από 260.000 ψήφους, έληξε η ψηφοφορία στις 20:00 το βράδυ της Κυριακής.Στο μεταξύ, δόθηκε νέα παράταση στην ψηφοφορία για τις εκλογές του ΚΙΝΑΛ, σε όσα εκλογικά κέντρα υπάρχουν ακόμα ουρές.

Η ανακοίνωση: «Μέχρι στιγμής έχουν ψηφίσει περισσότεροι από 260.000 πολίτες και σε πολλά Εκλογικά Τμήματα υπάρχουν μεγάλες ουρές αναμονής πολιτών που περιμένουν να ψηφίσουν. Είναι προφανές ότι η παράταση που δόθηκε ως τις 20:00 σε πολλές περιπτώσεις δεν αρκεί.Με βάση αυτά τα νέα δεδομένα, χωρίς να δοθεί άλλη γενική παράταση η ΕΔΕΚΑΠ αποφάσισε ότι σε όποιο Εκλογικό Τμήμα υπάρχει κόσμος που περιμένει να ψηφίσει, η ψηφοφορία θα παραταθεί μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος πολίτης που περιμένει στην ουρά στις 20:00».

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα τα πρώτα αποτελέσματα θα έρθουν περίπου στις 22:00. Θα πρόκειται για το 15% των συνολικών αποτελεσμάτων, αλλά δεδομένου ότι θα είναι πανελλαδικό, θα αποτελεί ένα σχετικά ασφαλές πρόκριμα για τα τελικά αποτελέσματα, εκτός εάν οι διαφορές των υποψηφίων είναι πολύ μικρές.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ο Γιώργος Παπανδρέου φέρεται να προηγείται των υπόλοιπων υποψηφίων, όπως τονίζει το επιτελείο του, ενώ όπως εκτιμά το επιτελείο του Ανδρέα Λοβέρδου, ο ίδιος πέρασε στον δεύτερο γύρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες από κομματικές πηγές, αυξημένη εμφανίζεται η συμμετοχή στην Κρήτη (περίπου 30.000 έχουν ψηφίσει ως τώρα σε σχέση με τις 17.000 το 2017) αλλά και σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, καθώς και στην Α’ Αθήνας.

Το σύστημα έπεσε μάλιστα για περίπου 15 λεπτά γύρω στις 19:30 λόγω προβλήματος της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας, ωστόσο αποκαταστάθηκε περίπου στις 19:45.

Την παράταση της ψηφοφορίας στις εκλογές του Κινήματος Αλλαγής για άλλη μία ώρα, δηλαδή μέχρι και τις 21:00, ζήτησαν αργά το απόγευμα της Κυριακής, τόσο ο πρώην πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου όσο και ο υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος, Ανδρέας Λοβέρδος.

«Ο κόσμος που αναμένει αλλα και συνεχίζει να προσέρχεται είναι αρκετός, πρέπει να μπορέσει να ψηφίσει, μπορεί να χρειαστεί και νέα παράταση», σημείωναν κύκλοι που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό. Λίγο μετά την τοποθέτηση αυτή και ο Ανδρέας Λοβέρδος ζήτησε «να παραταθεί η εκλογική διαδικασία μέχρι να ψηφίσει και ο τελευταίος πολίτης», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Tα αποτελέσματα στην Αυστραλία

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής Δεοντολογίας Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) του ΚΙΝΑΛ η ψηφοφορία διεξάγεται ομαλά και λειτουργούν τα 816 από τα 819 εκλογικά τμήματα στην Ελλάδα (καθώς είχε πέσει το σύστημα στα κέντρα του Ζωγράφου και του Ψυχικού, ενώ ο διαδικασία στην Αυστραλία ολοκληρώθηκε λόγω διαφοράς ώρας.

Εκεί, σε σύνολο 108 ψηφισάντων, τα αποτελέσματα έχουν ως εξής:

Παπανδρέου (54 ψήφοι), ποσοστό 50%

Λοβέρδος (34), ποσοστό 31.48%

Ανδρουλάκης (12 ψήφοι), ποσοστό 11.1%

Καστανίδης (3 ψήφοι), ποσοστό 2.78%

Χρηστίδης (3 ψήφοι), ποσοστό 2.78%

Γερουλάνος (2 ψήφοι), ποσοστό 1.85%.

 

Τα πρώτα αποτελέσματα

Στη δημοσιότητα δίνονται τα πρώτα αποτελέσματα από την εκλογική αναμέτρηση για την ανάδειξη του νέου προέδρου στο ΚΙΝΑΛ.

Στο Λουτράκι προηγείται με 192 ψήφους ο Νίκος Ανδρουλάκης, ακολουθεί με 117 ο Ανδρέας Λοβέρδος και έπονται ο Γιώργος Παπανδρέου με 81, ο Χρηστίδης με 39, ο Γερουλάνος με 13 και ο Καστανίδης με 9 ψήφους.

Στην Ελαφόνησο, όπου έκλεισαν λίγο μετά τις 20:00, οι κάλπες ο Ανδρέας Λοβέρδος προηγείται με 41 ψήφους, ακολουθεί ο Γιώργος Παπανδρέου με 28, ενώ από μία ψήφο πήραν οι κ.κ Ανδρουλάκης και Χρηστίδης.

Στα Άγραφα ο Παπανδρέου προηγείται με 47 ψήφους, ο Ανδρουλάκης ακολουθεί με 33 ψήφους και έπονται οι κ.κ Λοβέρδος με 11, Γερουλάνος με 2 και Χρηστίδης με μία ψήφο.

Στην Πάτμο προηγείται με 58 ψήφους ο Ανδρέας Λοβέρδος, ακολουθεί με 24 ο Νίκος Ανδρουλάκης και έπεται ο Γιώργος Παπανδρέου με 22.

Στη Λέρο πρώτος ο Ανδρουλάκης με 45 ψήφους, ακολουθούν Λοβέρδος με 38, Παπανδρέου με 32 και Χρηστίδης με 33 ψήφους.

Στην Αμοργό πρώτος με 26 ψήφους εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης, ακολουθεί ο Πάυλος Χρηστίδης με 15 και ακολουθούν Παπανδρέου με 9, Λοβέρδος με 2 και Καστανίδης 1.

Στη Στυλίδα καταγράφεται πρωτιά Ανδρουλάκη με 108 ψήφους, ακολουθεί ο Παπανδρέου με 57 ψήφους και στη συνέχεια ο Λοβέρδος με 55 ψήφους.

Στο Βλαχογιάννι Ελασσόνας πρώτος εμφανίζεται ο Ανδρουλάκης με 58 ψήφους, ενώ ακολουθούν Παπανδρέου με 29, Λοβέρδος με 22, Χρηστίδης με 23 και Γερουλάνος με 1 ψήφο.

Στο Μακροχώρι Ημαθίας πρώτος ο Λοβέρδος με 96 ψήφους, δεύτερος Ανδρουλάκης με 79 και ακολουθούν Παπανδρέου με 49 και Καστανίδης με 24.

Πρώτος ο Ανδρουλάκης στο Σχηματάρι Βοιωτίας, ακολουθούν Λοβέρδος με 96 και Παπανδρέου με 84.

Το εκλογικό του Τρικερίου που είχε και την μικρότερη συμμετοχή, έδωσε πρωτιά στον Γιώργο Παπανδρέου με 16 ψήφους από τους συνολικά 31 που ψήφισαν, οκτώ (8) στον Ανδρέα Λοβέρδο και επτά (7) στον Νίκο Ανδρουλάκη

Το εκλογικό του Βελεστίνου ανέδειξε πρώτο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ψήφισαν 184 άτομα. Ο Ν. Ανδρουλάκης έλαβε 94 ψήφους, ο Γ. Παπανδρέου 56, ο Α. Λοβέρδος 32 και από μια ψήφο οι κ.κ. Γερουλάνος και Καστανίδης.

Στο εκλογικό της Ν. Αγχιάλου πρώτος ο Ανδρέας Λοβέρδος. Σε 166 ψηφοδέλτια πήρε 56 ψήφους. Ο Γ. Παπανδρέου 47 , ο Ν. Ανδρουλάκης 46, ο Χ. Καστανίδης 9 και ο Π. Χρηστίδης 8.

Σημαντική η επικράτηση Ανδρουλάκη στο Ασημί Ηρακλείου με 202 ψήφους, ακολουθούν Παπανδρέου με 117, Λοβέρδος με 38.

Στη Στέγη Ημαθίας πρώτος ο Λοβέρδος με 161 ψήφους, ακολουθεί Ανδρουλάκης με 132 και Παπανδρέου με 70.

Στα Τέμπη πρώτος ο Ανδρουλάκης με 30 ψήφους, ακολουθούν Παπανδρέου με 25 και Λοβέρδος με 22 ψήφους.

Στον Σοχό Θεσσαλονίκης προηγείται ο Νίκος Ανδρουλάκης με 82 ψήφους, ακολουθούν Λοβέρδος με 26 και Παπανδρέου με 22 ψήφους.

Προφανώς και τα αποτελέσματα δεν είναι ικανά για την εξαγωγή των τελικών αποτελεσμάτων, καθώς το δείγμα είναι πάρα πολύ μικρό, ωστόσο για κάποιους είναι ενδεχομένως ενδεικτικά, τουλάχιστον όσον αφορά τα πρόσωπα που έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες για να περάσουν στο δεύτερο γύρο, καθώς όλες οι μετρήσεις μέχρι και σήμερα δείχνουν ότι στο δεύτερο γύρο της επόμενης Κυριακής θα βρίσκονται οι δύο από τους Παπανδρέου, Λοβέρδο και Ανδρουλάκη.