Σάββατο 11 Δεκεμβρίου 2021

Προβλήματα στη χώρα από την κακοκαιρία: Χείμαρροι οι δρόμοι, έσπασαν ρέματα, «φουσκώνουν» ποτάμια

 Προβλήματα στη χώρα από την κακοκαιρία: Χείμαρροι οι δρόμοι, έσπασαν ρέματα, «φουσκώνουν» ποτάμια 

Συνεχίζουν να προκύπτουν προβλήματα σε περιοχές της Ελλάδας λόγω της κακοκαιρίας.

Μετά την εκκένωση χωριού στο Αγρίνιο λόγω της απότομης αύξησης της στάθμης των υδάτων, την υπερχείληση του Αχέροντα, το «φούσκωμα» άλλων ποταμών και την κατολίσθηση στο Μάραθο Τρικάλων, προβλήματα προέκυψαν και στην πρωτεύουσα, όπου η θάλασσα «βγήκε» ως τις ράγες του τραμ στη Γλυφάδα.

Εξάλλου, οι βροχοπτώσεις στην Ήπειρο ξεπέρασαν κατά πολύ τα 200 χιλιοστά σε αρκετά χωριά. Συγκεκριμένα, στα Θεοδώριανα Άρτας, είχαν πέσει 244 χιλιοστά βροχής το μεσημέρι του Σαββάτου.

Κακοκαιρία: Χιόνια στα ορεινά

Χιονοπτώσεις σημειώνονται στην Κοζάνη, τα Γρεβενά, την Καστοριά, τη Φλώρινα, αλλά και στα ορεινά της δυτικής και νοτιοδυτικής Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, στα ορεινά της Κοζάνης τα μηχανήματα του δήμου να προσπαθούν να κρατήσουν ανοιχτούς τους δρόμους. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν προβλήματα. Ο κύριος όγκος χιονιού αυτή τη στιγμή πέφτει στο Βόιο.

Στη Φλώρινα ξεκίνησε να χιονίζει από τα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας με την κίνηση των οχημάτων να γίνεται με τη χρήση χειμερινών ελαστικών ή αντιολισθητικών αλυσίδων.

Την ίδια ώρα τα βουνά των Γρεβενών έχουν ντυθεί στα λευκά, ενώ στην Πίνδο χιονίζει εδώ και ώρες.

Στη Φθιώτιδα χιονίζει στα ορεινά της δυτικής και νοτιοδυτικής Φθιώτιδας σε υψόμετρο λίγο πάνω από τα 1.000 μέτρα. Σύμφωνα με το lamiareport.gr, η χιονόπτωση είναι πυκνή στο δάσος της Οξιάς λίγο πιο πάνω από το Γαρδίκι. 

Σημειώνεται ότι μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα από τα ξημερώματα του Σαββάτου στάλθηκε χθες, Παρασκευή, μέσω του 112 σε κατοίκους των νησιών του Ιονίου αλλά και της Ηπείρου, της Θεσσαλίας, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, καλώντας τους να αποφύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις. Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφέρε: «Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Αποφύγετε άσκοπες μετακινήσεις. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Την ίδια ώρα σε προληπτική εκκένωση του οικισμού Καμαρετσέικα στο Ζευγαράκι προχώρησε ο Δήμος Αγρινίου λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στη λίμνη Λυσιμαχεία που προκάλεσε η κακοκαιρία.

«Με απόφαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου εκκενώνεται προληπτικά ο οικισμός Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου λόγω της ανόδου της στάθμης του νερού στη λίμνη Λυσιμαχεία», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του agriniopress, μέχρι στιγμής δεν έχουν καταγραφεί ζημιές.

 Υπερχείλισε ο Αχέροντας, πλημμύρες στη Γλυκή

Σε κλοιό προβλημάτων εισέρχεται σταδιακά η Ήπειρος μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις και τις σποραδικές καταιγίδες που εκδηλώνονται με ένταση.

Την τελευταία ώρα τα σοβαρότερα προβλήματα καταγράφονται στην περιοχή της Γλυκής όπου ήδη έχει υπερχειλίσει ο Αχέροντας ενώ οριακή είναι η κατάσταση και σε άλλα σημεία του ποταμού.

Στην Γλυκή καταστήματα και εκτάσεις έχουν πλημμυρίσει.

«Το ποτάμι έχει βγει.. Ευτυχώς δεν κινδυνεύουν ζωές» δήλωσε στο Epiruspost ο Δήμαρχος Σουλίου Γιάννης Καραγιάννης ο οποίος βρίσκεται στο σημείο όπου σημειώνονται τα προβλήματα.

Ήδη επιχειρούν μηχανήματα του Δήμου για να διευθετήσουν τα νερά του ποταμού ενώ αρκετά προβλήματα καταγράφονται και σε άλλα σημεία του Δήμου Σουλίου.

«Χείμαρροι και παραπόταμοι είναι σε οριακή κατάσταση. Ήδη στον Μαυρότοπο παρασύρθηκαν δύο γεφύρια.. Με έντεκα μηχανήματα επιχειρούμε σε διάφορα σημεία για να αποφύγουμε πλημμύρες» τόνισε ο κ. Καραγιάννης. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής, τις επόμενες ώρες το ύψος της στάθμης θα ανέβει και άλλο.

ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Επικίνδυνα έχουν «φουσκώσει» οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ποταμοί «φουσκώνουν», χωρίς μέχρι τώρα να εμπνέουν ανησυχία.

Είμαστε σε ετοιμότητα και παρακολουθούμε την εξέλιξη των βροχοπτώσεων σε συνεργασία με την αντιπεριφέρεια Καρδίτσας, προσθέτει ο κ. Νάνος. Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο των γεωγραφικών αρμοδιοτήτων τους, με τα μηχανήματα που διαθέτουν σε διασπορά και ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση. Επιπλέον καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και για την ασφάλειά τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες.

ΤΡΙΚΑΛΑ

Με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα, προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

Καιρός: Πώς θα συνεχιστεί η κακοκαιρία – Μικρή βελτίωση την Κυριακή, παγωνιά από Τρίτη

Μικρή βελτίωση αναμένεται αύριο, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, στις καιρικές συνθήκες σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με το meteo.gr:

«Βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά αναμένονται την Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021 με βαθμιαία εξασθένηση από το μεσημέρι. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας. Άνεμοι έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά, αναμένονται βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα είναι ισχυρότερες στα δυτικά, τα βόρεια και το Αιγαίο. Από το μεσημέρι ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση αφού τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά, τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι για τα δυτικά και στη συνέχεια για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 4 έως 14, στη Θράκη από 7 έως 14, στη Θεσσαλία από 5 έως 17, στην Ήπειρο από 3 έως 13, στην Ανατολική Στερεά από 7 έως 16, στη Δυτική Στερεά από 7 έως 12, στην Πελοπόννησο από 6 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 10 έως 16, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 16, στις Κυκλάδες από 11 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 14 έως 19 και στην Κρήτη από 10 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Σημειώνεται ότι η ελάχιστη θερμοκρασία στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά, πλην της Θράκης, αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις 5 έως 7 μποφόρ με μικρή σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Ιόνιο αρχικά θα πνέουν δυτικοί άνεμοι 5 έως 7 μποφόρ όμως έως το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 4 έως 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται τοπικές νεφώσεις κατά διαστήματα με πιθανότητα πρόσκαιρων τοπικών βροχών. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 3 έως 5 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε δυτικούς 2 έως 4 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 10 έως 16 βαθμούς Κελσίου, με την ελάχιστη να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται νεφώσεις με πρόσκαιρες τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 2 έως 4 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς ίδιας έντασης. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από 5 έως 13 βαθμούς Κελσίου, με την ελάχιστη θερμοκρασία να αναμένεται προς το τέλος του εικοσιτετραώρου.»

Από την Τρίτη 14 Δεκεμβρίου αναμένεται σημαντική πτώση στη θερμοκρασία, με τις προβλέψεις να αναφέρουν πως το θερμόμετρο θα κυμανθεί από 6 ως 10 βαθμούς στην Αθήνα. Στη Θεσσαλονίκη, οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται μόλις πάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου από τη Δευτέρα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας.