Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2021

Αρνητής σοβαρότητας

 

Γράφει ο Μπάμπης Παπαπαναγιώτου

ΕΙΣΑΙ άνω των 60 ετών. Πάνω απ’ αυτήν την ηλικία όλο και κάποιο πρόβλημα υγείας έχεις. Αρκετοί έχουν σοβαρό υποκείμενο νόσημα.

Επί σχεδόν δύο χρόνια βλέπεις να πεθαίνουν καθημερινά άνθρωποι. Ξέρεις ότι οι νεκροί στη χώρα έχουν ξεπεράσει τις 18.000. Ξέρεις επίσης πόσο τρομακτικό είναι το μαρτύριο που περνάνε όσοι διασωληνώνονται στις ΜΕΘ. Ξέρεις ότι ακόμα κι όσοι τα καταφέρουν με τον Covid-19, είναι πιθανόν να τους μείνει κάποιο χρόνιο πρόβλημα ή κάποια μόνιμη βλάβη σε ζωτικό όργανο του σώματός τους.

Εχεις ακούσει όλους τους καταξιωμένους και σοβαρούς επιστήμονες να σου λένε, άλλοτε ήρεμα κι άλλοτε αυστηρά, ότι μόνο το εμβόλιο μπορεί να σε προστατέψει. Κι όμως δεν εμβολιάζεσαι. Εξακολουθείς να αφήνεις τον εαυτό σου έρμαιο της μοιραίας συνάντησης με τον ύπουλο εχθρό. Κι όχι μόνο αυτό. Εξακολουθείς να αποτελείς δημόσιο κίνδυνο. Οχι μόνο για όσους σκέπτονται σαν κι εσένα, αλλά και για τη μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που έχει εμβολιαστεί. Κι όμως εσύ, εκεί. Αρνείσαι, ξέροντας πια.

Πέρασε η εποχή που αρνιόσουν επειδή δεν ήξερες ή επειδή φοβόσουν. Τώρα, και ξέρεις και δεν φοβάσαι. Και ίσως να είσαι και απ’ αυτούς που θεωρούν την άρνησή τους «παράσημο» στον «αντισυστημικό αγώνα» που νομίζουν ότι κάνουν. Ξέρεις επίσης ότι ανήκεις στις ηλικιακές ομάδες οι οποίες -κατά κύριο λόγο-  γεμίζουν τις ΜΕΘ. Με αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, να μην μπορεί να χειρουργηθεί ο καρκινοπαθής ή κάποιος που έπαθε εγκεφαλικό, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμη ΜΕΘ, στην οποία πρέπει να νοσηλευτεί μετά το χειρουργείο. Τα ξέρεις όλα πλέον. Κι όμως επιμένεις.

ΥΠΗΡΞΑΝ πάνω από 550.000 συμπολίτες μας, οι οποίοι τις τελευταίες 3 εβδομάδες, μετά την εφαρμογή των νέων μέτρων, πείστηκαν επειδή έστω και στο «και πέντε» κατάλαβαν ή «πείστηκαν» επειδή ένιωσαν την πίεση των περιορισμών. Είτε έτσι είτε αλλιώς το εμβόλιο το έκαναν. Ομως όσοι εξακολουθούν να μην εμβολιάζονται ακόμα και τώρα που ήρθε και η «Ομικρον», στη συντριπτική πλειονότητά τους δεν υπάρχει περίπτωση να εμβολιαστούν. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των άνω των 60 ήταν και είναι μονόδρομος. Και πιθανώς να άργησε κιόλας.

ΟΙ ανεμβολίαστοι άνω των 60 δεν έχουν πλέον κανένα άλλοθι. Και μάλιστα τη στιγμή που η παγκόσμια εξάπλωση της πανδημίας τους καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνους και για τους εαυτούς τους αλλά και για όλους τους υπόλοιπους. Ο εγωισμός και η ανευθυνότητα που δείχνουν ξεπερνά κάθε όριο. Ο δε παραλογισμός τους αποσβολώνει. Πληρώνουν 300 και 400 ευρώ για ένα πλαστό πιστοποιητικό εμβολιασμού, αλλά διαμαρτύρονται για το διοικητικό πρόστιμο των 100 ευρώ το μήνα, επειδή αρνούνται να κάνουν ένα εμβόλιο το οποίο είναι δωρεάν!

ΚΑΙ ποιος έσπευσε να πουλήσει προστασία σε αυτήν την κοινωνικά διαταραγμένη συμπεριφορά; Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Κ. Βελόπουλος. Οι «συνήθεις ύποπτοι» της ανευθυνότητας και του τυχοδιωκτισμού. Ο μεν κ. Βελόπουλος έδωσε ρεσιτάλ λαϊκισμού, διερωτώμενος θεατρικά στη Βουλή «εκδικείστε τους πατεράδες μας, τους γονείς μας;». Ο δε ΣΥΡΙΖΑ, που μέχρι χθες εγκαλούσε και κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι καθυστερεί να πάρει μέτρα -χωρίς ποτέ να προτείνει κάτι ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ- ξεπέρασε ακόμα και τον χειρότερο εαυτό του. Μίλησε για… «στοχοποίηση» των άνω των 60 και «οικονομική εξόντωσή» τους.

Τα 150 ευρώ του freedom pass, που είχε δώσει η κυβέρνηση το καλοκαίρι στους νέους έως 18 ετών ως κίνητρο και επιβράβευση για τον εμβολιασμό τους, ήταν -για τον ΣΥΡΙΖΑ- «εξευτελιστικό χαρτζιλίκι». Τώρα το χειμώνα, πάλι για τον ΣΥΡΙΖΑ, τα 100 ευρώ του προστίμου στις κινούμενες υγειονομικές βόμβες έγιναν «οικονομική εξόντωση». Παράλογο; Καθόλου. Προέρχεται από τη μήτρα του πολιτικού παραλογισμού. Η οποία την ίδια στιγμή που λέει ότι «βάζει πλάτη», καλύπτει πλήρως τους συνειδητούς αντιεμβολιαστές. Προέρχεται από τη μόνη αντιπολίτευση παγκοσμίως η οποία εργαλειοποίησε πολιτικά την πανδημία και την έκανε αιχμή του δόρατος της πολιτικής της.

ΟΜΩΣ ο ΣΥΡΙΖΑ χθες έπαθε και δεύτερη σημαντική ζημιά. Αρκεσε μια ανάρτηση ενός από «τα καλύτερα μυαλά» που απαρτίζουν το νέο think tank του Α. Τσίπρα για να αποδειχθεί ότι ο Π. Πολάκης και ο «Πολακισμός» παίζουν χωρίς αντίπαλο στην Κουμουνδούρου. Ο καθηγητής με τις διεθνείς περγαμηνές και εξέχον μέλος του νέου think tank κ. Γεροτζιάφας έγραψε: «Ακου 100 ευρώ το μήνα πρόστιμο! (…) Αυτό δεν είναι υποχρεωτικός εμβολιασμός. Αυτό είναι πινοσετικής έμπνευσης χαράτσι και ατομική ευθύνη μέχρι να δύσει ο ήλιος. Μπλέξαμε». Ο κ. Γεροτζιάφας υποτίθεται ότι θα ήταν ο «αντι-Πολάκης» του Α. Τσίπρα, ο οποίος θα τον οδηγούσε στο δρόμο της επιστημονικής αρετής, της σοβαρότητας και της υπευθυνότητας. Αλλά απεδείχθη καρικατούρα του ακαταμάχητου «αψύ». Μάλλον, όμως, ήταν μοιραίο. Οπως και όλες οι προσωπικές επιλογές που κάνει ένας αρνητής της σοβαρότητας.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου