Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Μπαρμπέιντος: Αποκήρυξαν τη βασίλισσα Ελισάβετ κι έγιναν η «νεαρότερη» δημοκρατία του κόσμου- Κάρολος και Ριάνα στην τελετή

 Μπαρμπέιντος 

Τα Μπαρμπέιντος αφαίρεσαν επίσημα τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’ από την θέση της αρχηγού του κράτους και έγιναν η πιο «νεαρή» δημοκρατία του κόσμου.

Σε μια ολονύκτια τελετή στην πρωτεύουσα, Μπρίτζταουν, η Ντέιμ Σάντρα Μέισον ορκίστηκε πρόεδρος.

Ο γιος της βασίλισσας Ελισάβετ και πρίγκιπας της Ουαλίας, Κάρολος και η πασίγνωστη ποπ σταρ με καταγωγή από τα  Μπαρμπέιντος, Ριάνα, παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, η οποία συνέπεσε με την 55η επέτειο της ανεξαρτησίας της χώρας.


Σε μια ομιλία του, ο πρίγκιπας Κάρολος μίλησε για την «τρομερή θηριωδία της δουλείας» που συντελέστηκε στο νησί της Καραϊβικής.

Η νέα εποχή για τα Μπαρμπέιντος τερματίζει τους αιώνες επιρροής της Μεγάλης Βρετανίας, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 200 ετών όπου το νησί ήταν κόμβος για το διατλαντικό δουλεμπόριο.

Για να σηματοδοτήσει την επίσημη αλλαγή της εξουσίας, έγινε ένας τελευταίος χαιρετισμός στη βρετανική μοναρχία και εν συνεχεία η σημαία των Βασιλικών προτύπων της Μεγάλης Βρετανίας κατέβηκε και αντικαταστάθηκε.

Μιλώντας ως επίτιμος καλεσμένος στην εκδήλωση, ο πρίγκιπας Κάρολος επεσήμανε τη συνέχιση των δεσμών μεταξύ των δύο εθνών, παρά την αλλαγή του συνταγματικού καθεστώτος. Ο Κάρολος περιέγραψε τη στιγμή ως μια «νέα αρχή», πριν του απονεμηθεί το παράσημο της Ελευθερίας των Μπαρμπέιντος από την νέα πρόεδρο.

Η βασίλισσα Ελισάβετ έστειλε στη χώρα τις «τις θερμότερες ευχές» της για «ευτυχία, ειρήνη και ευημερία στο μέλλον» και είπε ότι το έθνος κατέχει «ιδιαίτερη θέση» στην καρδιά της.

Η Ντέιμ Σάντρα Μέισον, 72 ετών και γενική κυβερνήτης του νησιού από το 2018, ονομάστηκε εκλεγμένη πρόεδρος του έθνους μετά από ψηφοφορία στο κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα. Πλέον αντικαθιστά τη βασίλισσα ως αρχηγός του κράτους.

«Το “πλοίο” της Δημοκρατίας των Μπαρμπέιντος απέπλευσε για το παρθενικό του ταξίδι. Είθε να ξεπεράσει όλες τις καταιγίδες και να μεταφέρει τη χώρα και τους πολίτες μας με ασφάλεια στους ορίζοντες και τις ακτές που είναι μπροστά μας», είπε μετά την ορκωμοσία της.

Τα Μπαρμπέιντος είχαν ανακοινώσει το σχέδιό τους να γίνουν δημοκρατία πέρυσι, αλλά θα παραμείνουν εντός της «Κοινοπολιτείας των Εθνών».

Παλαιότερα γνωστή ως Βρετανική Κοινοπολιτεία, η Κοινοπολιτεία των Εθνών είναι μια χαλαρή ένωση πρώην βρετανικών αποικιών, μαζί με ορισμένες χώρες που δεν έχουν ιστορικούς δεσμούς με τη Βρετανία.

Κορυφαίες εθνικές προσωπικότητες, συμπεριλαμβανομένης της πρωθυπουργού Μία Μότλεϊ, ορκίστηκαν πίστη στα Μπαρμπέιντος ενώπιον της νέας προέδρου στην τελετή, η οποία διήρκεσε αρκετές ώρες.

Αργότερα, η πρωθυπουργός ότι η ποπ σταρ Ριάνα θα ονομαζόταν εθνική ηρωίδα από την Πρόεδρο Μέισον. Η καλλιτέχνις και επιχειρηματίας, της οποίας το πλήρες όνομα είναι Ρόμπιν Ριάνα Φέντι, είχε προηγουμένως ανακηρυχτεί πρέσβειρα από τη χώρα καταγωγής της το 2018.

«Μακάρι να συνεχίσεις να λάμπεις σαν διαμάντι και να φέρνεις τιμή στο έθνος σου», είπε η πρωθυπουργός Μότλι, αναφερόμενη σε ένα από τα τραγούδια της Ριάνα.

ΠΗΓΗ: BBC