Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Κακοκαιρία: Καταστροφές και ακυρώσεις δρομολογίων σε όλη τη χώρα - Πλημμύρες στην Αχαΐα Χιόνισε στην ορεινη Κορινθία

 Κακοκαιρία: Καταστροφές και ακυρώσεις δρομολογίων σε όλη τη χώρα [Βίντεο & εικόνες] 

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της περασμένης νύχτας (Δευτέρα προς Τρίτη) δημιούργησαν έντονα προβλήματα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σημαντικές ζημιές έχουν καταγραφεί σε Αχαΐα, Πρέβεζα, Άρτα και Λήμνο, ενώ δρομολόγια πλοίων και αεροπλάνων έχουν ακυρωθεί.

Η κακοκαιρία προκάλεσε τις πιο εκτεταμένες ζημιές στο νομό Αχαΐας. Η εθνική οδός Πατρών-Πύργου έχει πλημμυρίσει καθώς η θάλασσα έχει βγει στη στεριά, με το νερό να ξεπερνά το μισό μέτρο σε ύψος. Σπίτια και καταστήματα στις περιοχές του Ρίου, του Ακταίου και των Ιτέων έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές από το νερό. Στο Ρίο, συνεργείο του δήμου απεγκλώβισε ένα ζευγάρι από το αυτοκίνητό στο οποίο επέβαιναν. Τέλος, στο Ακταίο, η θάλασσα έβγαλε στη στεριά ένα ferry boat. Οι προσπάθειες των τοπικών αρχών για τον περιορισμό των ζημιών συνεχίζονται. 

Στην Καστροσυκιά Πρεβέζης σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις, αλλά και ανεμοστρόβιλος, προκαλώντας μεγάλες ζημιές σε τοπική επιχείρηση εστίασης.

 Στην Άρτα, η βροχή προκάλεσε διάβρωση του εδάφους στα θεμέλια σχολικού συγκροτήματος, με αποτέλεσμα ολόκληρη πτέρυγα να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου Αρταίων, η ζημιά θα αποκατασταθεί άμεσα, με τις εργασίες να ξεκινούν σήμερα και  προβλέπεται να ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Κατόπιν ενημέρωσης, κατά το διάστημα αυτό το 9ο Δημοτικό και το 11ο Νηπιαγωγείο θα παραμείνουν κλειστά και τα μαθήματα θα πραγματοποιηθούν μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στη Λήμνο, μεγάλες ζημιές έχουν σημειωθεί σε παραθαλάσσιες περιοχές, αφού ο δυνατός αέρας (έως και 9 μποφόρ) έφερε μεγάλη ποσότητα θαλάσσιου νερού στη στεριά, δημιουργώντας σημαντικά προβλήματα κοντά στην πρωτεύουσα, Μύρινα.

Στο νομό Φθιώτιδας, η υπερχείλιση του Σπερχειού ποταμού έχει δημιουργήσει σημαντικό κυκλοφοριακό πρόβλημα.

Στην οροσειρά της Πίνδου  στην Αργιθέα Καρδίτσας και στα Ορεινά της Πελοποννήσου σημειώθηκαν χιονοπτώσεις. Μηχανήματα των τοπικών αρχών εκτελούν εργασίες για την αποφυγή προβλημάτων.

Σε πολλά λιμάνια τα πλοία έμειναν δεμένα κατά τις πρωινές ώρες, αφού οι άνεμοι ήταν έντασης 7-8 μποφόρ στο Αιγαίο, ενώ στο Ιόνιο έφτασαν τα 9 μποφόρ. Συγκεκριμένα, τα πλοία Blue Star Delos και Blue Star Paros ακύρωσαν τα πρωινά τους δρομολόγια. Από τη Ραφήνα δεν πραγματοποιήθηκαν τα πρωινά δρομολόγια για Άνδρο, Τήνο και Μύκονο, ενώ από το λιμάνι του Λαυρίου δεν πραγματοποιήθηκε το πρωινό δρομολόγιο προς Κέα και Κύθνο.

Στα νησιά του Αργοσαρωνικού μπορεί να μεταβεί κανείς μόνο με πλοία κλειστού τύπου (π.χ. «δελφίνια»). Η γραμμή Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα παραμένει κλειστή, όπως και αυτή μεταξύ Καβάλας και Πρίνου Θάσου. Προς Θάσο διενεργούνται δρομολόγια μόνο με πλοία κλειστού τύπου που αναχωρούν από το λιμάνι της Κεραμωτής. Το πρωινό δρομολόγιο από Αλεξανδρούπολη για Σαμοθράκη ακυρώθηκε. Επίσης κλειστές είναι οι γραμμές Ηγουμενίτσα-Λευκίμμη, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Από την Ηγουμενίτσα πραγματοποιούνται δρομολόγια προς την Κέρκυρα μόνο με πλοία κλειστού τύπου. Τέλος, οι αεροπορικές εταιρείες Olympic Air και Sky Express ακύρωσαν πτήσεις τους από Αθήνα προς Ρόδο, από Ρόδο προς Αθήνα και από τη Ρόδο για τη Σάμο.