Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2021

Νέα μέτρα για κορονοϊό ανακοινώνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

  

Στην εισαγωγική του ομιλία, στο Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα τοποθετηθεί για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, μετά και την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης και θα προβεί σε ανακοινώσεις μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας ενόψει και των γιορτών.

“Θα υπάρξουν στοχευμένα μέτρα, όπως έγινε και στις ηλικίες άνω των 60. Θα υπάρξουν μέτρα για αυτούς που επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. Σεβαστή επιλογή του καθενός να μην εμβολιαστεί, αλλά δεν είναι δυνατόν να ‘την πληρώνει’ η πλειονότητα που αποφάσισε να εμβολιαστεί και έχει θωρακιστεί απέναντι στην πανδημία”, σημείωσε (Ρ/Σ Σκάι 100,3) ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης. Στο πλαίσιο αυτό και εφόσον το αυξημένο τέστινγκ είναι ένα πολύ χρήσιμο “όπλο” εξετάζεται να αυξηθούν τα υποχρεωτικά rapid tests (από δύο πιθανόν σε τρία ή και περισσότερα) για τους ανεμβολίαστους προκειμένου να προσέλθουν στην εργασία τους. Μάλιστα, ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής των ειδικών έχει ξεκινήσει μια συζήτηση να αλλάξει η χρονική ισχύς των τεστ όπου αυτά απαιτούνται. Πρόκειται για μια συζήτηση που γίνεται και σε άλλες χώρες και εξετάζεται η χρησιμότητα το μοριακό τεστ αντί να είναι 72 ωρών όπως συνηθίζεται να προβλέπεται εντός 48ωρου και το rapid test να είναι 24ωρου.

Με δεδομένο ότι μολύνονται με τον ιό και οι εμβολιασμένοι και επίσης τον μεταδίδουν υπάρχουν σκέψεις να ενταχθούν και οι εμβολιασμένοι σε τακτικό τέστινγκ με rapid tests, που σε αυτή την περίπτωση, όμως, θα διατίθενται δωρεάν – σύμφωνα με το “μοντέλο” της Πορτογαλίας. Ειδικά την περίοδο των εορτών που όλοι θα έχουν κοινωνικές επαφές, ο τακτικός έλεγχος και των εμβολιασμένων θεωρείται ότι θα προλάβει αλυσίδες μετάδοσης. Υπενθυμίζεται, ότι ήδη οι εμβολιασμένοι έχουν τη δυνατότητα για δωρεάν rapid test όποτε επιθυμούν να κάνουν προληπτικά ή εφόσον έχουν συμπτωματολογία συμβατή με την Covid-19 σε περισσότερα από 150 σημεία που βρίσκεται ο ΕΟΔΥ σε όλη τη χώρα.

Στο “τραπέζι” και εφόσον χρειαστεί βρίσκεται ακόμη και το πλήρες “μπλόκο” των εμβολιασμένων από την εστίαση στην οποία σήμερα έχουν πρόσβαση μόνο στους υπαίθριους χώρους με την προϋπόθεση επίδειξης αρνητικού rapid test. Παράλληλα, εάν τα νούμερα ανέβουν και εκτιμηθεί ότι απαιτούνται “δυνατές” παρεμβάσεις, ανάλογο “μπλόκο” μπορεί να ακολουθηθεί και στο λιανεμπόριο, αφήνοντας τελικά για τους ανεμβολίαστους μόνο τη δυνατότητα για click – away.