Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2021

Συναντήσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων με τους ομολόγους του της Αυστρίας, του Ισραήλ, της Σερβίας, της Β. Μακεδονίας και της Ρωσίας

 Βουλή των Ελλήνων: Διαγωνισμός για την ψηφιοποίηση των τεκμηρίων της  βιβλιοθήκης – netweek.gr 

Διαδοχικές διμερείς συναντήσεις είχε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας με τους ομολόγους του της Αυστρίας, του Ισραήλ, της Σερβίας και της Βόρειας Μακεδονίας, στο διάλειμμα των εργασιών της Διάσκεψης Προέδρων Κοινοβουλίων κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κατά τη σημερινή πρώτη ημέρα διεξαγωγής της. Μετά το πέρας των εργασιών, ο κ. Τασούλας συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Ρωσικής Άνω Βουλής, κυρία Valentina Matviyenko.

Οι πρόεδροι των τεσσάρων κοινοβουλίων συνεχάρησαν τον κ. Τασούλα για την επιτυχή και γόνιμη διεξαγωγή της κορυφαίας αυτής διακοινοβουλευτικής διοργάνωσης στην Αθήνα, με την ευκαιρία της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.

Κατά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της Αυστρίας, οι κύριοι Τασούλας και Sobotka συζήτησαν για διμερή, περιφερειακά και ευρωπαϊκά θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Μεταξύ άλλων συμφώνησαν ότι «οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να προωθηθούν προς την ευρωπαϊκή τους προοπτική υπό τους όρους και τις προϋποθέσεις που τίθενται» και διαπίστωσαν «πως η κρίση που περάσαμε και περνάμε ακόμη μας δυνάμωσε περισσότερο και μας έφερε πολύ κοντά σε αποφάσεις που έχουν σχέση με την αντιμετώπιση νέων ζητημάτων, όπως είναι τα υγειονομικά και τα περιβαλλοντικά, στα οποία από κοινού θα ανταποκριθούμε», όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τασούλας.

Στη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της ισραηλινής Κνεσέτ, κ. Mickey Levy, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων υπογράμμισε τις πολύ καλές και εποικοδομητικές σχέσεις των δύο χωρών, αναφέροντας και την τριμερή κοινοβουλευτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, ενώ σημείωσε και την επωφελή συμφωνία της χώρας μας με το Ισραήλ για την ενίσχυση του εκπαιδευτικού κέντρου της Πολεμικής μας Αεροπορίας στην Καλαμάτα.

Ο κ. Levy, από την πλευρά του, διαβεβαίωσε για τη συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ των κοινοβουλίων, αλλά και για τις ευοίωνες προοπτικές ανάπτυξης της συνεργασίας σε διακρατικό επίπεδο στους τομείς της τεχνολογίας, της υγείας, του κυβερνοχώρου και των νεοφυών επιχειρήσεων.

Τους αδελφικούς δεσμούς που έχουν σφυρηλατηθεί στο διάβα της ιστορίας επιβεβαίωσαν κατά τη συνάντησή τους οι Πρόεδροι των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Σερβίας.

«Οι σχέσεις μας έχουν δοκιμαστεί σε μεγάλες δυσκολίες, γι’ αυτό και η Ελλάδα θα συνεχίζει να υποστηρίζει έναν κύριο εθνικό στόχο της Σερβίας, που είναι η ευρωπαϊκή της πορεία, και είμαι βέβαιος, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ότι ο στόχος αυτός, αργότερα ή συντομότερα, θα επιτευχθεί» διαβεβαίωσε ο κ. Τασούλας τον Σέρβο ομόλογό του κ. Dacic.

«Είμαστε ευγνώμονες προς την Ελλάδα για την υποστήριξη που εκφράζει στην πορεία της Σερβίας και στην ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε ευγνώμονες που η Ελλάδα σέβεται την εδαφική κυριαρχία της Σερβίας και δεν αναγνώρισε το Κοσσυφοπέδιο» ανέφερε από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Σερβικού Κοινοβουλίου.

Την αισιοδοξία του για το μέλλον των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Κωνσταντίνος Τασούλας μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της γειτονικής χώρας κ. Talat Xhaferi.

«Η Ελλάδα ενδιαφέρεται συνολικά για την ευρωπαϊκή εξέλιξη των Δυτικών Βαλκανίων» ανέφερε ο κ. Τασούλας προσθέτοντας ότι «αυτή η εξέλιξη, που αφορά την Αλβανία, τη Βόρεια Μακεδονία και βεβαίως τη Σερβία, θα προσδώσει τελικά, πετυχαίνοντας τον στόχο της, ιστορική και οικονομική διάσταση στην ευρύτερη περιοχή». Και διαβεβαίωσε τον κ. Xhafer πως «η Ελλάδα θα είναι πρωτοπόρος σε αυτές τις πρωτοβουλίες ούσα και ένα από τα παλαιότερα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είναι η πρώτη φορά που έχω συνάντηση με Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής» σημείωσε ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας. «Θεωρώ ότι είναι ιστορική στιγμή και για τις δύο χώρες μας –πρόσθεσε– και είμαι αισιόδοξος για τη συμφωνία η οποία έχει κυρωθεί και είναι στο δικό μας χέρι, και εμείς ως κοινοβουλευτικοί, να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια για την υλοποίηση και την εφαρμογή της». Υπογράμμισε μάλιστα, ως σημαντικό βήμα για την οικοδόμηση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης των δύο χωρών, ότι το γειτονικό κράτος εμπιστεύθηκε την επιτήρηση του εναέριου χώρου του στην Ελλάδα.

Ο κύκλος των σημερινών διμερών επαφών του κ. Τασούλα έκλεισε με τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Άνω Βουλής της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κυρία Valentina Matviyenko, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων.

Ακολούθησε ξενάγηση των προσκεκλημένων προέδρων κοινοβουλίων στην έκθεση «Αντικρίζοντας την Ελευθερία! Στη Βουλή των Ελλήνων δύο αιώνες μετά», ενώ στη συνέχεια η Ελληνική Συμφωνική Ορχήστρα Νέων έδωσε συναυλία προς τιμήν τους στον προαύλιο χώρο του μεγάρου της Βουλής.