Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2021

Χρυσή νίκη στο Μπατούμι: Με σκόρερ και ηγέτη τον Τάσο Μπακασέτα δύο «χτυπήματα» στα... χασομέρια η Εθνική Ελλάδος 2 - 0 επί της Εθνικής Γεωργίας !

Γεωργία - Ελλάδα 0-2: Με δύο «χτυπήματα» στα... χασομέρια η Εθνική! 

Η Εθνική Ελλάδας πέτυχε σπουδαίο -και δίκαιο- διπλό επί της Γεωργίας με 0-2 κι έμεινε ολοζώντανη στο παιχνίδι της πρόκρισης στην τελική φάση του Μουντιάλ! Πώς γίνεται στο καλό σου ημίχρονο να μη σκοράρεις και στο κακό να βρίσκεις δύο φορές τον δρόμο προς τα δίχτυα; Πρόκειται για ένα από τα -πολλά- παράδοξα του ποδοσφαίρου, το οποίο βρήκε πλήρη εφαρμογή στο ματς της Εθνικής με αντίπαλο τη Γεωργία στο Μπατούμι το βράδυ του Σαββάτου!

Στο α' ημίχρονο η «γαλανόλευκη» εμφανίστηκε όπως έπρεπε: Είχε την κατοχή και τον έλεγχο του αγώνα, επιτέθηκε κατά κύματα, δημιούργησε μπόλικες ευκαιρίες και μάλιστα σε μία εξ αυτών (στο 13') σκόραρε, όμως το VAR της στέρησε το γκολ (η μπάλα είχε όντως περάσει τη γραμμή του άουτ στην απόκρουση του Λόρια). Αυτό που δεν επισήμανε κανένας, ήταν ότι στην ίδια φάση υπάρχει καθαρό σπρώξιμο αμυντικού της Γεωργίας στον Μπουχαλάκη εντός περιοχής, φάση που όμως πέρασε στα... ψιλά. Απορούμε για το τι τσέκαρε το VAR επί δύο λεπτά σε αυτή τη φάση... 

Στο 25’ το μακρινό σουτ του Κακαμπάτζε βρήκε σε ετοιμότητα τον Βλαχοδήμο που απέκρουσε στη γωνία του, ενώ στο 29’ το φάουλ του Μπακασέτα αποκρούστηκε από το κεφάλι του Κοτσολάβα -ενώ είχε πάρει πορεία προς το τέρμα- κι έφυγε κόρνερ. Η πίεση της ελληνικής ομάδας συνεχίστηκε και στο 40’ είχε ακόμη μία τελική με το σουτ του Μασούρα έξω από την περιοχή και την ασταθέστατη απόκρουση του Λόρια σε κόρνερ.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Φαν’τ’ Σιπ αποφάσισε να αποσύρει στον πάγκο τον μοναδικό καθαρό φορ Παυλίδη, περνώντας τον Πέλκα δίπλα στον Μασούρα ο οποίος ανέλαβε ρόλο και παίζοντας ουσιαστικά χωρίς κλασσικό σέντερ φορ, ωστόσο η εικόνα της Ελλάδας μεσοεπιθετικά δεν βελτιώθηκε.  Η Εθνική «κόπηκε» στα δύο και σε αντίθεση με το πρώτο 45λεπτο απείλησε ελάχιστα τη γεωργιανή εστία. Στο 67’ ο διαιτητής Ρούμσας «χαρίστηκε» σε πολύ σκληρό μαρκάρισμα του Κανκάβα πάνω στον Μπακασέτα, μολονότι έπεσε πάνω του με τα δύο πόδια, δείχνοντάς του μόνο την κίτρινη, αντί για κόκκινη κάρτα. Ο Τζαβέλας εκλνευρίστηκε και ζήτησε τον λόγο, με αποτέλεσμα να δεχτεί κίτρινη κάρτα και έτσι να τεθεί εκτός από το επόμενο κρίσιμο ματς με τους Σουηδούς.Ευτυχώς που ο Γκιορμπελίτζε είχε τη... φαεινή ιδέα να κάνει καθαρότατο πέναλτι στο 90' (χέρι εντός περιοχής), με τον -κορυφαίο του ματς- Μπακασέτα να σκοράρει από την άσπρη βούλα, ενώ λίγο αργότερα ο -αφανής μέχρι εκείνο το σημείο- Πέλκας ολοκλήρωσε τη δουλειά.,έκλεψε την μπάλα έξω απ’ την περιοχή των Γεωργιανών, οδήγησε στο 2-0 για την Ελλάδα, μετά το εξαιρετικό πλασέ του Έλληνα μεσοεπιθετικού που «κρέμασε» τον Λόρια.

Το τελικό 0-2 δίνει στην ελληνική ομάδα τρεις υπερπολύτιμους βαθμούς, διατηρεί τη διαφορά της από τη Σουηδία στο -3 και ταυτόχρονα τις ελπίδες της Ελλάδας για πρόκριση «ζωντανές». Όλα τα λεφτά, πλέον, το επόμενο ματς στη Σουηδία κόντρα στην ομάδα της Σκανδιναβίας...

ΓΕΩΡΓΙΑ (Βίλι Σανιόλ): Λόρια – Κακαμπάτζε Κοτσολάβα Γκιορμπελίτζε Ντβάλι – Αμπουρτζάνια (90'+2' Νταβιτασβίλι) Κανκάβα Λομπζανίτζε (90'+2' Κβιλιτάια) Κβαρατσκέλια Τσακβεντάτζε (60’ Γκβίλια) – Μικαουτάτζε (60’ Οκριασβίλι).

ΕΛΛΑΔΑ (Τζον Φαν'τ Σιπ): Βλαχοδήμος – Χατζηδιάκος Μαυροπάνος Τζαβέλας – Ανδρούτσος Σιώπης (85' Μάνταλος) Μπουχαλάκης Τσιμίκας – Μπακασέτας Μασούρας (78' Τζόλης) Παυλίδης (46' Πέλκας).