Κυριακή 3 Οκτωβρίου 2021

Αστοχία και Μπρινιόλι έκριναν το ντέρμπι - Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0

 Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός 0-0: Αστοχία και Μπρινιόλι έκριναν το ντέρμπι 

Λίγες ημέρες μετά το θρίαμβο της Κωνσταντινούπολης ο Ολυμπιακός υποδέχτηκε τον "αιώνιο" αντίπαλο του, Παναθηναϊκό για το μεγάλο ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος. Οι Πειραιώτες έμειναν στο 0-0 με τους "πράσινους", το δεύτερο φετινό στο Καραϊσκάκη. Οι πρωταθλητές Ελλάδας δεν μπόρεσαν να εκμεταλλευτούν τις πολλές ευκαιρίες που δημιούργησαν με αποτέλεσμα μετά να μην σκοράρουν μετά από πέντε σερί παιχνίδια που σκόραραν ανελλιπώς. Ο Παναθηναϊκός από την πλευρά του είδε να λειτουργεί σωστά το αμυντικό του σχέδιο, ενώ είχε και σε καλή βραδιά τον γκολκίπερ Μπρινιόλι. Ο Ολυμπιακός είχε και δοκάρι σε μία σέντρα-σουτ του Λαλά στο 70ο λεπτό της αναμέτρησης.

Το μεγάλο δίλημμα για τον Πέδρο Μαρτίνς ενόψει του ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό ήταν αν θα παίξει ο Ελ Αραμπί ή ο Τικίνιο. Τελικά ο Πορτογάλος τους ξεκίνησε και τους δύο παίζοντας 4-4-2 με τον Λαλά να παίρνει φανέλα βασικού στο δεξιό άκρο της άμυνας και τους Αγκιμπού, Μασούρα να αγωνίζονται στα άκρα της επίθεσης. Από την άλλη πλευρά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέταξε την ομάδα του με 4-2-3-1 με Παλάσιος, Βιτάλ, Χατζηγιοβάννη να κινούνται πίσω από τον Καρλίτος.

Ο Ολυμπιακός έδειξε διάθεση από το ξεκίνημα του αγώνα να πάρει τη μπάλα στα πόδια του και να κυριαρχήσει στον αγωνιστικό χώρο. Απείλησε στο 15' με τον Σισέ μετά από μία εκτέλεση φάουλ του Μπουχαλάκη και με τον Αγκιμπού να πιέζει έκλεβε μπάλες και έδειχνε να έχει καλή κυκλοφορία. Πολύ σημαντικός ήταν ο ρόλος του Λαλά από τη δεξιά πλευρά, ο οποίος έπαιξε βασικός και έκανε ένα αρκετά καλό παιχνίδι με καλά ανεβάσματα. Την ίδια ώρα ο Γιοβάνοβιτς είχε επιλέξει να πιέσει ψηλά τον Ολυμπιακό. Ανέβασε τις γραμμές του και δυσκόλεψε τους γηπεδούχους στη σωστή κυκλοφορία της μπάλας.

Από το 25' και μετά οι "πράσινοι" άρχισαν να βγαίνουν στην επίθεση και με γεμίσματα κυρίως να προσπαθούν να δημιουργήσουν καταστάσεις στην περιοχή του Βατσλίκ. Ο Ολυμπιακός απείλησε με κεφαλιές των Σισέ, Αγκιμπού, Τικίνιο, αλλά χωρίς να μπορέσει να βρει δίχτυα. Από ένα σημείο και μετά φαινόταν ξεκάθαρα ότι το σύστημα με τους δύο φορ δεν λειτουργούσε για τον Ολυμπιακό. Του έλειπε ένας παίκτης από το κέντρο με αποτέλεσμα ο Παναθηναϊκός με σωστά τρεξίματα να φέρνει εις πέρας την αποστολή του στο αμυντικό κομμάτι και να μην δίνει διαδρόμους στον αντίπαλο του. Οι "ερυθρόλευκοι" διαμαρτυρήθηκαν στο 43' για πέναλτι στον Τικίνιο από τράβηγμα του Πούγγουρα με τον ρέφερι να είναι κοντά στη φάση και να δείχνει να συνεχιστεί το παιχνίδι. Έτσι το 0-0 δεν άλλαξε μέχρι το φινάλε του πρώτου μέρους.

Στην επανάληψη ο Ολυμπιακός μπήκε φουριόζος στο γήπεδο, δηλαδή έτσι όπως τελείωσε το πρώτο ημίχρονο. Η ομάδα του Πειραιά πήρε την κατοχή της μπάλας και άσκησε μεγάλη πίεση στους "πράσινους". Στο 52', ωστόσο είχαμε νέα διακοπή του αγώνα λόγω της χαμηλής ορατότητας από τον καπνό των πυρσών που άναψαν οι οπαδοί του Ολυμπιακού. Η διακοπή των εννιά λεπτών έβγαλε εκτός ρυθμού την ομάδα του Πειραιά που με την επανέναρξη της αναμέτρησης προσπάθησε να πάρει πάλι τα ηνία του ματς.Μόνο το γκολ έλει]

Σιγά-σιγά ο Ολυμπιακός ήταν αυτός που έβρισκε ξανά τα πατήματα του στο γήπεδο. Ο Παναθηναϊκός όσο περνούσε η ώρα γύριζε όλο και πιο πίσω και άφηνε τη μπάλα στα πόδια των πρωταθλητών. Το σύστημα πάντως με τους δύο επιθετικούς φαινόταν ότι δεν λειτουργούσε καλά και όπως είχε στο μυαλό του ο Μαρτίνς. Οι ποδοσφαιριστές του Γιοβάνοβιτς κλείστηκαν στην περιοχή τους και ξεκίνησε σφυροκόπημα από τους παίκτες του Μαρτίνς. Η πίεση ήταν μεγάλη, όμως, υπήρχαν στιγμές που οι ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού έδειχναν να μην έχουν καθαρό μυαλό και να τους λείπει κάτι στην τελική προσπάθεια. Ευκαιρίες δημιούργησαν, ωστόσο, αλλά ο Μπρινιόλι ήταν αυτός που κράτησε όρθιο τον Παναθηναϊκό, ενώ οι "ερυθρόλευκοι" είχαν και δοκάρι στο 70ο λεπτό της αναμέτρησης. Κάπως έτσι έχουμε το δεύτερο 0-0 στο "Γ. Καραϊσκάκης" με τον Παναθηναϊκό να αντέχει την πίεση και να παίρνει τον βαθμό αν και στο φινάλε αναγκάστηκε να παίξει με πεντάδα στην άμυνα.

Ολυμπιακός: Βατσλίκ - Λαλά, Σισέ, Παπασταθόπουλος, Ρέαμπτσιουκ - Μπουχαλάκης (90+9 Λόπες), Μαντί Καμαρά (90' Κούντε), Αγκιμπού Καμαρά, Μασούρας (82' Βαλμπουενά) - Ελ Αραμπί, Τικίνιο

Παναθηναϊκός: Μπρινιόλι - Χουάνκαρ, Σάρλια, Πούγγουρας, Σάντσεθ - Αλεξανδρόπουλος, Ρούμπεν - Παλάσιος (79' Λούντγκβιστ), Βιτάλ, Χατζηγιοβάνης (79' Μακέντα)- Καρλίτος (90+3 Μαουρίσιο).