Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μεγάρο – Σκηνές χάους στην Καμπούλ , οι πρώτες εικόνες

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν στο Προεδρικό Μεγάρο – Σκηνές χάους στην Καμπούλ , οι πρώτες εικόνες 

Οι Ταλιμπάν απέκτησαν τον έλεγχο του Προεδρικού Μεγάρου στο Αφγανιστάν.

Τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου του Αφγανιστάν πήραν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ το βράδυ της Κυριακής (15/8) μετά τη φυγή του προέδρου της χώρας Ασράφ Γάνι προς το Τατζικιστάν. Το Al Jazeera, μετέδωσε τις πρώτες εικόνες με τους ηγέτες της ισλαμιστικής οργάνωσης μέσα στο Μέγαρο.

Αυτό δήλωσαν νωρίτερα δύο ανώτεροι διοικητές των Ταλιμπάν, που βρίσκονται πλέον στην Καμπούλ.

Και ενώ μέχρι στιγμής η είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από την αφγανική κυβέρνηση στα social media διακινείται ένα βίντεο με την αναφορά ότι πρόκειται για τις πρώτες εικόνες που δείχνουν τους Ταλιμπάν εντός του Προεδρικού Μεγάρου, στην Καμπούλ.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος δέχεται σφοδρή κριτική καθώς στην ουσία δεν προέβαλε καμία αντίσταση στους ισλαμιστές με δήλωση Τύπου που αναρτήθηκε στο Facebook, δηλώνει ότι έφυγε από τη χώρα για να μην υπάρξει αιματοχυσία και υποστηρίζει ότι αν έμενε χιλιάδες πολίτες θα είχαν σκοτωθεί και η πόλη της Καμπούλ θα είχε καταστραφεί.

«Οι Ταλιμπάν κέρδισαν, και είναι τώρα υπεύθυνοι για την τιμή και την προστασία των Αφγανών», αναφέρει στο  μήνυμα του.  Οι Ταλιμπάν που ουσιαστικά έχουν πλέον υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη τη χώρα δηλώνουν πως πλέον το Αφγανιστάν θα μετονομαστεί σε Ισλαμικό Εμιράτο του Αφγανιστάν.

Ολόκληρη η δήλωση του Γάνι

«Στο όνομα του Αλλάχ, ο πιο ελεήμων, ο πιο ελεήμων Αγαπητοί συμπατριώτες!

Σήμερα, βρέθηκα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή. Έπρεπε να σταθώ απέναντι στους ένοπλους Ταλιμπάν που ήθελαν να μπουν στο παλάτι ή να φύγω από την αγαπημένη χώρα στην οποία αφιέρωσα τη ζωή μου για την προστασία της τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αν όμως γινόταν αυτό, θα υπήρχαν αμέτρητοι συμπατριώτες μου μάρτρες και η Καμπούλ θα καταστρεφόταν. Οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να με απομακρύνουν, είναι εδώ για να επιτεθούν σε όλη την Καμπούλ και στους κατοίκους της.

Για να αποφύγω την αιματοχυσία, σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερο να φύγω.
Οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει με σπαθιά και όπλα και τώρα είναι υπεύθυνοι για την προστασία της τιμής της χώρας. Δεν κέρδισαν νόμιμα. Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική δοκιμασία. είτε θα προστατεύσουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε θα δώσουν προτεραιότητα αλλού. Πολλοί άνθρωποι φοβούνται και ανησυχούν για το μέλλον.

Είναι απαραίτητο οι Ταλιμπάν να διαβεβαιώσουν όλο τον κόσμο και τις γυναίκες ότι θα διατηρήσουν την νομιμότητα και την ειρήνη. Να παρουσιάσουν ένα συγκκεριμένο σχέδιο και να το μοιράσουν με τους ποολίτες.

Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος μου. Έχουμε να πούμε ακόμα πολλά για το μέλλον του τόπου.

Ζήτω το Αφγανιστάν»

Αφγανιστάν: Παγκόσμιος πανικός – Εκκενώνουν τις πρεσβείες τους όλες οι χώρες

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα δεν διατηρεί πρεσβεία, προξενείο ή άλλη διπλωματική αποστολή στην Καμπούλ του Αφγανιστάν. Οι πρώτοι που ξεκίνησαν να εκκενώνουν την πρεσβεία τους στην Καμπούλ ήταν οι Αμερικανοί.

Την ίδια στιγμή, ο γερμανικός στρατός ξεκίνησε να αποστέλλει μεταγωγικά αεροσκάφη A400M στην Καμπούλ με 30 αλεξιπτωτιστές σε καθένα εξ αυτών, στο πλαίσιο της επιχείρησης εκκένωσης του προσωπικού της πρεσβείας και των Αφγανών βοηθών τους. H εφημερίδα Bild am Sonntag σημειώνει ότι τα αεροσκάφη θα μεταφερθούν σε ένα κοντινό αεροδρόμιο, πιθανόν στην πρωτεύουσα του Ουζμπεκιστάν Τασκένδη για τη μετέπειτα πραγματοποίηση πτήσεων τσάρτερ.

Ένας εκπρόσωπος τύπου του υπουργείου Άμυνας δήλωσε πως μια αποστολή για την επιχείρηση εκκένωσης προετοιμαζόταν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ωστόσο απέφυγε να σχολιάσει περαιτέρω το δημοσίευμα. Μετά τις 15:30, επιβεβαιώθηκε από τις γερμανικές Αρχές ότι η Γερμανία έκλεισε την πρεσβεία της στην Καμπούλ.

«Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του. Το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.