Κυριακή 15 Αυγούστου 2021

Φωτιές στην Ελλάδα: Σχέδιο εμπρησμών «βλέπει» ο Αρειος Πάγος

  

Μπορεί να βρισκόμαστε στα μέσα του καλοκαιριού, όμως η ατμόσφαιρα στα εισαγγελικά γραφεία δεν θυμίζουν τίποτα από… θερινή ραστώνη. Η συλλογή αποδεικτικών στοιχείων για τις πρόσφατες πυρκαγιές σε όλη την επικράτεια έχει ήδη ξεκινήσει, για να εντοπιστούν ενδεχόμενα λάθη ή παραλείψεις, που τυχόν οδήγησαν στη γιγάντωση της καταστροφής.
Μετά και την παραγγελία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Βασιλείου Πλιώτα, έχει καταστεί σαφές πως η Δικαιοσύνη έχει βάλει σε πρώτη προτεραιότητα την έρευνα για τις πυρκαγιές, ενώ οι κατά τόπους Εισαγγελίες (σε Αθήνα, Χαλκίδα, Εύβοια και όπου αλλού κάηκαν χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων) έχουν ήδη σχηματίσει δικογραφίες, που εμπλουτίζονται με περισσότερα στοιχεία όσο περνούν οι μέρες.

Καταθέσεις

Μία έρευνα η οποία στρέφεται προς κάθε κατεύθυνση, από τα αίτια που οι φωτιές «ξέφυγαν» σε πολλά σημεία της Ελλάδας, όπως στη Βόρεια Εύβοια, έως τους φερόμενους εμπρηστές και τα κίνητρα που τους ώθησαν να προκαλέσουν μία φυσική καταστροφή μεγατόνων.

Για τον λόγο αυτόν, οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί που ερευνούν τις σχετικές υποθέσεις ήδη λαμβάνουν μαρτυρικές καταθέσεις από τους κατοίκους, ερευνούν τη μορφολογία του εδάφους και τις καιρικές συνθήκες και μελετούν τις κινήσεις των αρμόδιων Αρχών προς την κατάσβεση της φωτιάς.
Ο πρωταρχικός όμως στόχος της έρευνας είναι να ξεδιαλύνει εάν υφίσταται οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών, αφού υπάρχουν στοιχεία προς αυτήν την κατεύθυνση.

Τα είχε αναφέρει ρητά, άλλωστε, στην παραγγελία του προς τις διωκτικές Αρχές που έχουν τομέα ευθύνης τους το οργανωμένο έγκλημα, ο κ. Πλιώτας: «Ο υπερβολικά μεγάλος αριθμός πυρκαγιών, ασυνήθους έντασης και έκτασης, που εκδηλώθηκαν κατά τις τελευταίες ημέρες, με συνέπεια να προκληθούν ανυπολόγιστες ζημίες στο φυσικό περιβάλλον, με κίνδυνο μάλιστα για τη ζωή μεγάλου αριθμού συνανθρώπων μας, καθώς και ο συγχρονισμός στην εκδήλωσή τους, δημιουργούν εύλογες υπόνοιες για σκόπιμη οργανωμένη εγκληματική δραστηριότητα και όχι μόνο για απλό, τυχαίο φαινόμενο σύμπτωσης περιστατικών αμελούς συμπεριφοράς».

Η παραγγελία του ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού έχει ξεχωριστή σημασία, αφού, εκτός των εγκλημάτων εμπρησμού, ανοίγει τον δρόμο να ερευνηθεί ο συντονισμός των δραστών στο πλαίσιο εγκληματικής οργάνωσης. Κάτι που αφενός αναβαθμίζει την έρευνα, με την εμπλοκή των Σωμάτων Αντιμετώπισης του Οργανωμένου Εγκλήματος και αφετέρου σημαίνει πως οι δράστες θα αντιμετωπίζουν πολύ βαρύτερες ποινές, στην περίπτωση που αποδειχθεί πως προκάλεσαν τις φωτιές με δόλο και εκτελώντας εντολές, αποσκοπώντας σε οικονομικά ή άλλα οφέλη – εάν προκύψουν, μάλιστα, επαρκή στοιχεία για τη δράση εγκληματικής οργάνωσης, είναι πιθανό όλοι οι κατηγορούμενοι να οδηγηθούν σε μία μεγάλη δίκη, ακόμη και αν τα εγκλήματα που τους αποδίδονται τελέστηκαν σε διαφορετικό χώρο και χρόνο.

Παράλληλα, η ενιαία και συνολική έρευνα όλων των πυρκαγιών ανά την επικράτεια υπό την εποπτεία του αρμόδιου αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Λάμπρου Σοφουλάκη, θα επιτρέψει να ερευνηθεί και η συνολική αντιμετώπιση των πυρκαγιών από τις αρμόδιες Αρχές, ώστε να εντοπιστούν τυχόν λάθη σε πανελλαδικό επίπεδο – κάτι που θα είναι πρωτοφανές στα δικαστικά χρονικά, είναι όμως απαραίτητο, λόγω των πολλών ταυτόχρονων πυρκαγιών σε διαφορετικές περιοχές.

Παρά το γεγονός πως η έρευνα της Δικαιοσύνης βρίσκεται ακόμη σε πολύ πρώιμο στάδιο, εισαγγελικές πηγές ξεκαθαρίζουν πως οι διαδικασίες θα «τρέξουν» όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και με τη μέγιστη δυνατή επιμέλεια. Πάντως, από τις μέχρι στιγμής δικαστικές εξελίξεις, είναι ήδη σαφές πως δεν υπάρχει καμία διάθεση επιείκειας από τις δικαστικές Αρχές προς τους φερόμενους εμπρηστές.

Συλλήψεις

Ηδη οι τρεις άνδρες που συνελήφθησαν από Αστυνομία και Πυροσβεστική και κατηγορούνται για εμπρησμό από πρόθεση (2 στην Αττική και 1 στη Μεσσηνία) κρίθηκαν όλοι τους προφυλακιστέοι. Πρόκειται για έναν 43χρονο που φέρεται να έβαλε τη φωτιά στο Κρυονέρι, παριστάνοντας τον εθελοντή, έναν 47χρονο που κατηγορείται πως έβαλε φωτιά σε δύο σημεία στο Αλσος Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη και έναν 30χρονο στην Aνθεια Καλαμάτας: Ολοι τους αποφασίστηκε να οδηγηθούν στη φυλακή μέχρι τη δίκη τους. Πλέον, οι διωκτικές Αρχές θα ερευνήσουν εάν υπάρχουν «κοινά σημεία» ή κίνητρα στον τρόπο δράσης τους που θα ανοίξουν τον δρόμο της έρευνας για την εγκληματική οργάνωση.

Ακόμη και η γυναίκα που καταδικάστηκε για τον εμπρησμό στο Πεδίον του Αρεως και κατηγορείται σε βαθμό πλημμελήματος οδηγήθηκε στη φυλακή, αφού το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο αποφάσισε ποινή πέντε ετών χωρίς αναστολή, επιβάλλοντας την ανώτερη ποινή που ορίζει ο νόμος.

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ

Στα ελληνικά χρονικά, δεν υπάρχει προηγούμενο αντίστοιχης μεγάλης δικαστικής έρευνας σε ό,τι αφορά τα κίνητρα των φερόμενων εμπρηστών: Στις άλλες μεγάλες πυρκαγιές που είχαν συγκλονίσει τη χώρα (στην Ηλεία το 2007 και στο Μάτι το 2018, που όμως είχαν και μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών) η φωτιά είχε προκληθεί από αμέλεια. Στις φετινές πυρκαγιές, από την άλλη, έχει ξεκινήσει μία μεγάλη έρευνα που μελετά ένα οργανωμένο κύκλωμα και εφόσον αυτό θεμελιωθεί, τότε οι δικαστικές Αρχές έχουν το νομικό οπλοστάσιο να επιβάλουν πολύ υψηλές ποινές στους δράστες.

eleftherostypos.gr