Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία – Μάχη να μη φτάσει στο Μαίναλο - Δύο πυροσβέστες με αναπνευστικά προβλήματα – Ένας πυροσβέστης στο νοσοκομείο με εγκαύματα

 Φωτιά στην Αρκαδία: Αναζωπυρώσεις στη Γορτυνία – Μάχη να μη φτάσει στο Μαίναλο 

Νέες αναζωπυρώσεις σημειώνονται στη Γορτυνία στις περιοχές Φαναράκι, Καλλιάνι και Καστράκι, ενώ οι πυροσβέστες δίνουν μάχη με τις φλόγες ώστε η φωτιά να μην περάσει στο όρος Μαίναλο. Σύμφωνα με την τηλεόραση του ΣΚΑΙ, νέα αναζωπύρωση σημειώθηκε νωρίς το μεσημέρι κοντά στο χωριό Λιβαδάκι και τον ποταμό Λάδωνα. Λίγο μετά τις 3 δόθηκε εντολή εκκένωσης για το χωριό Καλλιάνι.  Στο σημείο επιχειρούν και εναέρια μέσα, ενώ το ρωσικό Beriev έκανε ρίψη κοντά στην περιοχή Τρανή Λάκκα. Παράλληλα, ελικόπτερα Έρικσον ανεφοδιάστηκαν στον ποταμό Λάδωνα ενώ στο σημείο φαίνεται να επιχειρεί – κατά το nafpaktianews – και το μεγαθήριο Ιlyushin που ήρθε χθες από τη Ρωσία. 


Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπόυλος, μίλησε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για τις νέες αναζωπυρώσεις και τόνισε την αγωνία των ανθρώπων της περιοχής να μην περάσει η φωτιά στο ζωτικής σημασίας όρος Μαίναλο. Ο ίδιος εκτίμησε πως το μέτωπο της φωτιάς που πέρασε από την Ηλεία ξεπερνά τα 10.000 χλμ. 

«Το μέτωπο είναι πάνω από δέκα χιλιόμετρα. Πρόκειται για ένα πυκνό δάσος. Υπάρχουν διάσπαρτα σπίτια στα όρια του μετώπου και οικισμοί οι οποίοι έχουν εκκενωθεί. Η προσπάθεια γίνεται για να μηδενίσουμε τις απώλειες ανθρώπινων ζωών και να περιορίσουμε τις καταστροφές των περιουσιών. Εκτιμώ ότι αν και υπάρχουν άνεμοι θα περιοριστεί το μέτωπο» σημείωσε. Ο ίδιος ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο πως «έχουν ενισχυθεί οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή και σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προγνώσεις, αναμένεται να φθάσουν μέχρι τα 5 μποφόρ, και αυτό δεν είναι καλό».

Χρήστος Λαμπρόπουλος ανέφερε ότι «αρκετοί κάτοικοι των οικισμών, που έχουν εκκενωθεί προληπτικά, έχουν επιστρέψει στις περιοχές τους και βοηθούν στο έργο της πυρόσβεσης, τόσο στις κατοικημένες περιοχές, όσο και κοντά στο οδικό δίκτυο, ώστε να μην πλησιάσει η φωτιά».

Όσον αφορά στους κατοίκους που έχουν απομακρυνθεί από τους οικισμούς ότι «φιλοξενούνται με μέριμνα του δήμου Γορτυνίας σε ξενώνες και στην περιοχή Τρόπαια». Πρόσθεσε πως «η περιφέρεια είναι σε συνεννόηση με τον δήμο της Τρίπολης, ώστε, αν χρειαστεί, να φιλοξενηθούν στην πόλη».

Σημείωσε ότι «παραμένουν τα προβλήματα με την ηλεκτροδότηση και την υδροδότηση», συμπληρώνοντας ότι «είναι αναγκαίο να υπάρξει μέριμνα για ζωοτροφές, αφού στην περιοχή υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες».

Νωρίτερα, έγινε γνωστό πως τρεις πυροσβέστες που επιχειρούσαν στη φωτιά της Αρκαδίας τραυματίστηκαν, οι δύο με αναπνευστικά προβλήματα και ο ένας με μικρά εγκαύματα.  

Οι πυροσβέστες με τα αναπνευστικά προβλήματα διακομίστηκαν στη Δάφνη Αρκαδίας στο Κέντρο Υγείας Δημητσάνας. Ο πυροσβέστης με τα εγκαύματα μεταφέρθηκε στο Γενικό Παναρκαδικό Νοσοκομείο Τρίπολης και νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση.