Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Φωτιές: Γιγαντώνεται το κύμα αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους από κάθε γωνιά της Ελλάδας

 Φωτιές: Γιγαντώνεται το κύμα αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους από κάθε γωνιά της Ελλάδας   

Με τις φωτιές να έχουν καταστρέψει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα πρασίνου, οι ίδιες φλόγες άνοιξαν βαθιές πληγές και σε χιλιάδες οικογένειες. Οι ανάγκες για τους ανθρώπους που είδαν το βιός τους να γίνεται στάχτη είναι τεράστιες, αλλά, τεράστιο είναι και το κίνημα συμπαράστασης και αλληλεγγύης. Οι μεγάλες φωτιές έκαψαν περιουσίες μίας ζωής, αφήνοντας χιλιάδες συμπολίτες μας άστεγους ή χωρίς τα πλέον απαραίτητα. Από την άλλη, γιγαντώνεται καθημερινά η επιχείρηση αποστολής βοήθειας στους πυρόπληκτους από απλούς πολίτες, κρατικούς φορείς και οργανισμούς. 

Με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Αττικής, Γιώργου Πατούλη, πραγματοποιήθηκε χθες (10.08.2021) αποστολή βοήθειας σε πυρόπληκτες περιοχές της Ευβοίας στη Λίμνη και στο χωριό Ροβιές. Εκπροσωπώντας τον Περιφερειάρχη, η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Λ. Κεφαλογιάννη παρέδωσε στους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων της Λίμνης κ. Γ. Τριανταφύλλου και των Ροβιών κ. Θ. Κέρη, παλέτες με νερό, καθώς και είδη πρώτης ανάγκης.
«Σε αυτές τις δύσκολες στιγμές που βιώνει η πατρίδα μας, η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη είναι το μεγάλο μας όπλο για την ανακούφιση των συνανθρώπων μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Η Περιφέρεια Αττικής συμπαραστέκεται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και θα βρίσκεται δίπλα στους κατοίκους της που συνεχίζουν να μετρούν τις πληγές τους από τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

Να σημειωθεί ότι με εντολή του Περιφερειάρχη Γ. Πατούλη που ανταποκρίθηκε σε σχετικό αίτημα του Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φ. Σπανού, η Περιφέρεια Αττικής έχει συνδράμει με υδροφόρες και μικρά πυροσβεστικά στη μεγάλη προσπάθεια της κατάσβεσης του πύρινου εφιάλτη στην Εύβοια.

Ο Δήμος Πειραιά συνεχίζει να στηρίζει με μέσα, υλικά και είδη πρώτης ανάγκης τους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών, αλλά και πυροσβέστες και εθελοντές που βρίσκονται στα μέτωπα της φωτιάς.

Μετά τη διάθεση υδροφόρων και προσωπικού που συνέδραμε στο έργο της Πυροσβεστικής στην πυρκαγιά των Αφιδνών, αλλά και την αποστολή ειδών πρώτης ανάγκης και συσκευασμένων τροφίμων σε συνεργασία με την Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Πειραιά στην ευρύτερη περιοχή της Βαρυμπόμπης, παρέδωσε στο Πυροσβεστικό Σώμα 150 υπνόσακους για τους πυροσβέστες που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα.

Σήμερα επίσης, αναχώρησε βανάκι της ΚΟ.Δ.Ε.Π. με νερά, χυμούς, κονσέρβες και συσκευασμένα τρόφιμα, προς την πυρόπληκτη περιοχή της Ανατολικής Μάνης. Τα είδη, τα οποία προσέφεραν πολίτες, ιδιώτες, αλλά και εταιρείες θα παραδοθούν στο κοινωνικό παντοπωλείο της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης για να διατεθούν σε οικογένειες που έχουν πληγεί από τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Παράλληλα, ο Δήμος Πειραιά συνδράμει στην πρωτοβουλία της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας για τη στήριξη πυρόπληκτων Δήμων, μέσω της οποίας καταγράφονται οι ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί σε κάθε πληγείσα περιοχή.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, ανέφερε: «Ο Δήμος Πειραιά, από την πρώτη στιγμή των καταστροφικών πυρκαγιών κινητοποίησε τις δυνάμεις του, προκειμένου να βοηθήσει όπου και όπως μπορεί στις πληγείσες περιοχές. Μετά τη διάθεση υδροφόρων και προσωπικού και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης και τροφίμων, τα οποία συγκεντρώθηκαν μετά από την άμεση και συγκινητική προσφορά των πολιτών μέσω της ΚΟΔΕΠ, προσφέραμε 150 υπνόσακους για τους πυροσβέστες μας που επιχειρούν στα πύρινα μέτωπα.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά όλους τους Πειραιώτες, τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και έδειξαν για μια ακόμη φορά την ευαισθησία και την αλληλεγγύη που τους διακρίνει. Αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές οφείλουμε να είμαστε όλοι ενωμένοι. Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της ΚΕΔΕ για παροχή βοήθειας στους πυρόπληκτους Δήμους, θα συνεχίσουμε να συνδράμουμε με μέσα, υλικά και είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τις ανάγκες που καταγράφονται σε κάθε περιοχή. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, για να στηρίξει έμπρακτα τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές». 

Ένα κομβόι αλληλεγγύης προς την πυρόπληκτη περιοχή της Εύβοιας ξεκίνησε σήμερα το πρωί με πρωτοβουλία του δήμου Θεσσαλονίκης και την συγκινητική προσφορά πολιτών αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου.

Όπως αναφέρει το GRTimes.gr, από νωρίς το πρωί, δεκάδες άνθρωποι ξεκίνησαν να αδειάζουν το φουαγιέ του δημαρχείου και να φορτώνουν τα πράγματα στα φορτηγά προκειμένου στη συνέχεια να αρχίσει το ταξίδι τους προς τη Βόρεια Εύβοιας.

«Σήμερα από τη Θεσσαλονίκη ξεκινάει ένα κομβόι αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, τους πληγέντες στην Εύβοια», τόνισε ο εντεταλμένος σύμβουλος για θέματα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Μωυσίδης. Όπως εξήγησε, ένα φορτηγό με τόνους ζωοτροφών και είδη πρώτης ανάγκης θα πάει στο Μαντούδι Εύβοιας και δύο κοντέινερ φορτωμένα με περισσότερα από 400 στρώματα θα πάει στο γήπεδο μπάσκετ των Ροβιών για να μπορέσουν να στεγαστούν συνάνθρωποι μας που επλήγησαν.

 

Ο Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης στέκεται δίπλα στους πυρόπληκτους εκφράζοντας εμπράκτως την αλληλεγγύη του.

Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ, σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Οργανισμού, συγκεντρώνουν είδη πρώτης ανάγκης για τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν από τις μεγάλες καταστροφές των πυρκαγιών στην Ελλάδα. Η συγκέντρωση των ειδών γίνεται στα δύο αμαξοστάσια του ΟΑΣΘ, στη Σταυρούπολη και στο Φοίνικα.

«Είναι ευθύνη όλων μας να συνδράμουμε τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας», δηλώνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΣΘ, Γιώργος Σκόδρας.

«Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΘ έχει μακρά και διαχρονική παράδοση στην προσφορά βοήθειας στο συνάνθρωπο. Καλώ τους συναδέλφους μου για μία ακόμα φορά να προσφέρουν ό,τι μπορούν», τονίζει ο Πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΘ, Γιάννης Δήμκας.

Δύο φορτηγά του Δήμου Χαλανδρίου μετέφεραν και παρέδωσαν στις Ροβιές, την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021 τρόφιμα μακράς διαρκείας, βρεφικά είδη και είδη προσωπικής υγιεινής.

Την αποστολή του Δήμου με τους αντιδημάρχους Έλενα Χριστούλη, Χάρη
Μαυρουδή, Σέργιο Γκάκα και εθελοντές υποδέχτηκε στο 4/θέσιο Δημοτικό Σχολείο Ροβιών ο πρόεδρος της Κοινότητας Ροβιών Θοδωρής Κέρης.
Στο χώρο του Δημοτικού Σχολείου, οι κάτοικοι των Ροβιών, που τις προηγούμενες μέρες έδωσαν μάχη με τις φλόγες για να περισώσουν ότι ήταν δυνατόν, έχουν οργανώσει ένα «στρατηγείο» για τη συλλογή των ειδών πρώτης ανάγκης. Από κει τα αγαθά διανέμονται στους περίπου 1.000 πυρόπληκτους στα χωριά Παλαιοχώρι, Καλαμούδι, Δαμιά, Δριμώνας, Μαρούλι, Κούλουρος που είναι στα όρια της Κοινότητας Ροβιών, αλλά και στην Κερασιά, την Κοκκινομηλιά και τη Σήμια εκτός των ορίων της Κοινότητας.

Μέσω τηλεδιάσκεψης συνεδρίασε την Τρίτη 10 Αυγούστου, εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ με την συμμετοχή των Προέδρων των ΠΕΔ και των Δημάρχων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές που καίνε ακόμη σε πολλές περιοχές. Στο ΔΣ παρουσιάστηκε το πρόγραμμα για την επόμενη μέρα «Δες το Δάσος» που θα συμβάλλει στην αναγέννηση και αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις περιοχές που κάηκαν με ειδικό λογαριασμό στον οποίο η ΚΕΔΕ θα καταθέσει 500.000 ευρώ.

Άμεσα η ΚΕΔΕ έθεσε σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγραφής των αναγκών αλλά και των προσφορών προς τους πληγέντες Δήμους από άλλους Δήμους, ιδιώτες και χορηγούς και η ανταπόκριση ήταν και εξακολουθεί να είναι τεράστια από τη μια άκρη της Ελλάδας έως την άλλη.
Στο ΔΣ τονίστηκε ότι είναι πολύ σημαντικό να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες των πυρόπληκτων ώστε το κύμα αγάπης και αλληλεγγύης να μην γεμίσει απλώς αποθήκες με είδη που αυτή την ώρα δεν είναι χρήσιμα. 

Οι σημαντικότερες ανάγκες αυτήν την ώρα των Δήμων είναι για ζωοτροφές αιγοπροβάτων και η αποκατάσταση των υποδομών των Δήμων που κάηκαν.

Για το λόγο αυτό η ΚΕΔΕ σε συνεργασία με τις ΠΕΔ της χώρας αποφάσισε το άνοιγμα ειδικών λογαριασμών που οι πολίτες της θα μπορούν να συνεισφέρουν ώστε τα χρήματα να κατανεμηθούν στους Δήμους για να αποκαταστήσουν τις υλικοτεχνικές υποδομές που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές (λάστιχα, γεννήτριες κλπ).

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ ανακοίνωσε την απόφαση του ΔΣ για την πρωτοβουλία «Δες το Δάσος» με το άνοιγμα ειδικού λογαριασμού, στον οποίο η ΚΕΔΕ θα καταθέσει πρώτη 500.000 ευρώ καλώντας πολίτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις που συνεργάζονται και στηρίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση ώστε σε συντονισμό με το κράτος, ειδικούς επιστημονικούς φορείς και Δασαρχεία να ξαναγίνουν δάση άμεσα αλλά και με σχεδιασμό, οι περιοχές που κάηκαν. Ο αριθμός λογαριασμού θα αναρτηθεί εντός της ημέρας, στην ιστοσελίδα και τα social media της ΚΕΔΕ.

Η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας δεσμεύεται για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων που θα συγκεντρωθούν.

Σε συλλογή χρημάτων για τους πυρόπληκτους προχωρά η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Θεσσαλίας, με το σύνολο των δήμων αλλά και της διοίκησης. να έχει ήδη συγκεντρώσει ένα υψηλό ποσό.

Από πλευρά της η Π.Ε.Δ. Θεσσαλίας με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου προχώρησε στο άνοιγμα δυο λογαριασμών ώστε να συγκεντρωθούν χρήματα για τους πολίτες των πυρόπληκτων περιοχών

Κάλεσε το σύνολο των πολιτών να ενισχύσει οικονομικά, όπως μπορεί, τους πληγέντες. Στους λογαριασμούς βρίσκονται ήδη 130.000 ευρώ (30.000 από την Π.Ε.Δ. και 100.000 από τους δήμους όλης της Θεσσαλίας) αναμένοντας το ποσό να αυξηθεί από το σύνολο της κοινωνίας, «ζητάμε βοήθεια από τον κόσμο να συμβάλλει όπως μπορεί σε αυτούς τους λογαριασμούς που μέσω της απόφασης της Π.Ε.Δ. θα διαχειριστούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».