Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Ανασχηματισμός – Ανατροπή: Όχι στην πρόταση του πρωθυπουργού λέει τώρα ο Αποστολάκης - Ταραχή στο ΣΥΡΙΖΑ – Τον λένε αποστάτη

Ανασχηματισμός - Ανατροπή: Όχι στην πρόταση του πρωθυπουργού λέει τώρα ο Αποστολάκης 

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης τελικά δεν δέχεται την πρόταση του πρωθυπουργου και δεν μπαίνει στην κυβέρνηση, όπως είχε ανακοινώσει λίγες ώρες νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την απόφαση να μην αποδεχθεί τη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, κοινοποίησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης με δήλωσή του στην τηλεόραση του OPEN. «Δεν μπορώ να αποδεχθώ την πρόταση του κ. Μητσοτάκη υπό αυτές τις συνθήκες», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτό έγινε με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει μια δικακομματική συναίνεση. Αυτή ήταν η μία προϋπόθεση για ανεξάρτητο υπουργείο, στο οποίο συμφώνησε ο Μητσοτάκης. Το ένα τηρήθηκε σε ότι αφορά το υπουργείο. Δεν υπήρχε διακομματική στήριξη ή συζήτηση μεταξύ τους. Εγώ δεν αποφεύγω την ευθύνη. Αλλά δεν μπορώ να αποδεχθώ μία πρόταση που δεν έχει διακομματική υποστήριξη για ένα εθνικό ζήτημα. Με τιμά ιδιαίτερα η πρόταση του πρωθυπουργού, αλλά θα έπρεπε να έχει διακομματική υποστήριξη», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αποστολάκης μιλώντας στο ieidiseis.

Ποικίλες ήταν οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του ανασχηματισμού διά στόματος Γιάννη Οικονόμου.

Καυστική ήταν η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κάνοντας λόγο για «παταγώδη αποτυχία του Κυριάκου Μητσοτάκη που καθρεφτίζεται στην καθημερινότητα».Κάτω από την πίεση για την παταγώδη αποτυχία του στις πυρκαγιές και αφού το επιτελικό κράτος των αρίστων άφησε να καεί η μισή χώρα σε συνθήκες άπνοιας, τώρα αναζητά σωσίβιο σε εξαγορά στελεχών έναντι θέσεων, με τη πρόφαση της δήθεν συναίνεσης», τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση και καταλήγει: «Όποια πρόσωπα όμως και να αλλάξει η αποτυχία έχει ονοματεπώνυμο: Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την υπουργοποίηση του Ευάγγελου Αποστολάκη στη θέση του υπουργού Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος συμμετείχε και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σχολιάζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Ο κ. Αποστολάκης τη περασμένη Δευτέρα ενημέρωσε τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για τη πρόταση που του έκανε ο κ. Μητσοτάκης να αναλάβει στη θέση του κ. Χαραδαλιά. Ο κ. Τσίπρας του ξεκαθάρισε ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση, αλλά πρόσκληση σε αποστασία», σημειώνουν οι εν λόγω πηγές, επισημαίνοντας ότι «ο κ. Αποστολάκης τον διαβεβαίωσε ότι δε πρόκειται με αυτούς τους όρους να αποδεχθεί να γίνει υπουργός της δεξιάς».

«Προφανώς, για λόγους που μόνο εκείνος γνωρίζει, στη πορεία άλλαξε γνώμη», προσθέτουν και καταλήγουν, διαμηνύοντας: «Του ευχόμαστε καλή τύχη. Ωστόσο, καλό είναι να ξέρει ότι η ιστορία ποτέ δεν λυπήθηκε όσους δεν αναγνωρίζουν ότι στη ζωή υπάρχουν και αξίες σημαντικότερες από τα πρόσκαιρα αξιώματα».

Ως οπισθοδρόμηση, στροφή προς τα δεξιά και παραδοχή αποτυχίας της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας και των πυρκαγιών, σχολίασε το Κίνημα Αλλαγής τον ανασχηματισμό. Όπως συγκεκριμένα αναφέρει σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου, ο σημερινός ανασχηματισμός αποτελεί ομολογία πλήρους αποτυχίας της κυβέρνησης στα μεγάλα θέματα της πανδημίας και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

«Ο κυβερνητικός ανασχηματισμός δεν συνιστά κάποιου είδους “επανεκκίνηση”, αλλά “επιτάχυνση” του αντιλαϊκού κυβερνητικού έργου, με τη “θυσία” κάποιων υπουργών που συνδέθηκαν με τις πρόσφατες καταστροφές και με σκοπό να κρυφτούν οι συνολικές πολιτικές ευθύνες».. Πάντως, σ’ αυτόν τον ανασχηματισμό έγινε δεκτό και ένα πάγιο αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για “υπουργούς κοινής αποδοχής”, με τη συμμετοχή στην κυβέρνηση του κ. Αποστολάκη, πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ. , αναφέρει σε σχόλιό του για τον ανασχηματισμό,μεταξύ άλλων το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ.

«Με «καμένα χαρτιά», δεν ανακατεύεις καμιά «τράπουλα». Είναι τα ίδια «καμένα χαρτιά» που έκαψαν την Ελλάδα αλλά εξακολουθούν να συμμετέχουν στο δήθεν «ολιγομελές» (με 58 υπουργούς) υπουργικό συμβούλιο. Ο μύθος περί δήθεν «επιτυχημένης διαχείρισης» της πανδημίας και των πυρκαγιών κατέρρευσε με πάταγο», σχολιάζει η Ελληνική Λύση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης.