Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

To The Point Aποτελέσματα έρευνας για εκλογές στο ΚΙΝΑΛ

 

A picture containing electronics

Description automatically generated

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 

Για την έρευνα που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα

 «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ» 

Από την εταιρεία ερευνών και επικοινωνίας  to the point 

Εκλογές για την Προεδρία στο ΚΙΝΑΛ 

Πανελλήνια έρευνα επικεντρωμένη στους ψηφοφόρους και υποστηρικτές του ΚΙΝΑΛ, με αντικείμενο διερεύνησης τις επόμενες εκλογές για την Προεδρία του κόμματος διεξήγαγε η to the point από τις14-22 Ιουνίου

Την έρευνα δημοσίευσε η «Μακεδονία τηςΚυριακής». Στην έρευνα συμμετείχαν

όσοι δήλωναν ότι είναι σίγουρο ή πιθανό να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ , με τελικό επιτευχθέν δείγμα 670 άτομα ,άνω των 17 ετών, άνδρες και γυναίκες από τις 13 Περιφέρειες της χώρας (τυχαία στρωματοποιημένη δειγματοληψία ανά Περιφέρεια), εκ των οποίων 485 δήλωσαν ψηφοφόροι του ΚΙΝΑΛ στιςβουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2019. Αμφίρροπη αναμέτρηση μεταξύ του Α. Λοβέρδου(33,8%) και του Ν. Ανδρουλάκη δείχνουν(32,5%)τα ευρήματα τηςέρευνας για τις προσεχείς εκλογές στο ΚΙΝΑΛ για νέο Πρόεδρο, με την κυρία Γεννηματά να υστερεί σημαντικά(16,6%), τουλάχιστον αυτή τη χρονική στιγμή. Ακολουθούν ο Χ. Καστανίδης με 5% και ο Π.Γερουλάνος με3,8% ενώ 8,3% δεν απάντησαν.

Αν και απέχουμε αρκετά από το Νοέμβριο (ο οποίος είναι ο μήνας κατά τον οποίο λέγεται ότι θα διεξαχθούν οιεκλογές για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ), η εκτίμηση για σημαντική συμμετοχή είναισχετικά ασφαλής, δεδομένου ότι περίπου 3 στους4 ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ δηλώνουν (στην παρούσα χρονική στιγμή) ότι θα προσέλθουν στις «ανοιχτές κάλπες» είτε με σιγουριά είτε με μεγάλη πιθανότητα.  

Η βάση του ΚΙΝΑΛ φαίνεται ότι είναι συναισθηματικά ταυτισμένη με την ιστορία και τα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ αφού το 72% αντιμετωπίζει θετικά και μάλλον θετικά την επαναφορά του ονόματος ΠΑΣΟΚ και του συμβόλου του (πράσινος ήλιος), αρνητικά αντιμετωπίζει αυτό το ενδεχόμενο μόλις το 10%, ένα ποσοστό της τάξης του 15% θεωρεί ότι δεν παίζει κανένα ρόλ οτο θέμα του ονόματος και του συμβόλου ενώ 2,5% δήλωσαν «Δε γνωρίζω/ Δεν απαντώ». 

Στο ερώτημα περί κυβερνητικών συμμαχιών, η σχετική πλειοψηφία (22,7%) ζητάνα μη συμπράξει με κανέναν το ΚΙΝΑΛ την επομένη των εκλογών (εφόσον δεν υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση),γενικά η στάση έναντι της συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι απορριπτική (μόλις το 10,3% θέλει οπωσδήποτε συνεργασία με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενώ ακόμα χαμηλότερο ποσοστό 2,3%-θέλει συνεργασία με «κόκκινες γραμμές»το σεβα σμό των θεσμών και τη στήριξη της μεσαίας τάξης). Πιο δεκτικοί φάνηκαν οι ερωτηθέντες έναντι τηςΝΔ αφού το 20,9% θέλει «οπωσδήποτε κυβέρνηση με τη ΝΔ»και 21,7% θα έβλεπε κυβερνητική συνεργασία με το κυβερνών κόμμα , με «κόκκινες γραμμές»το Κοινωνικό Κράτος και την προστασία του Περιβάλλοντος. 

Αν θα ήθελε κανείς να διακινδυνεύσει τη διατύπωση του «αιτήματος»πίσω από την εκλογική κινητοποίηση για νέο Πρόεδρο στο ΚΙΝΑΛ , θα μπορούσε να το συμπυκνώσει στο δίπτυχο :ενίσχυση της πολιτικής επιδραστικότητας του ΚΙΝΑΛ και της εκλογικής του επιρροής) και να βρει ο Πρωθυπουργός αντίπαλο. Το τελευταίο στοιχείο συνδέεται και με το θέμα της καλύτερης εκπροσώπησης τηςΚεντροαριστεράς, όπου στην ερώτηση«σε σχέση με τον κ. Τσίπρα, ποιος από τουςπαρακάτω πιστεύετε ότι μπορεί να εκφράσει καλύτερα την Κεντροαριστερά»ο κ. Ανδρουλάκης έχει βραχεία κεφαλή (της τάξης του 2%) έναντι του κ. Λοβέρδου και ακολουθεί η Φ. Γεννηματά στο ήμισυ των προτιμήσεων των δύο προπορευομένων(περίπου 13%). Το 8% απάντησαν «όλοι», 17,3% «κανένας»και 8,8% δεν απάντησαν. 

Για την to the point Α Ε 

Δημήτρης Κατσαντώνης 

Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος