Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Θα παίρνουν επαίνους και οι συμβασιούχοι ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ (Νομοσχέδιο)

  

Αλλάζει το νομικό πλαίσιο για τους επαίνους στο Δημόσιο Τομέα, με το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών που ετέθη σε δημόσια διαβούλευση.

Από όταν θα ψηφιστεί, θα μπορούν να δίνονται έπαινοι όχι μόνο στους μόνιμους Υπαλλήλους, αλλά και στους ΙΔΑΧ και ΙΔΟΧ.

 

Συγκεκριμένα, το άρθρο 21 του Νομοσχεδίου ορίζει:

« Ηθική αμοιβή προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου του Δημοσίου και των Ν.Π.Δ.Δ..

Τα άρθρα 61 και 62 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007 – Α’ 26) εφαρμόζονται ανάλογα ΚΑΙ στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι.Δ.Α.Χ) καθώς και στο προσωπικό με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου (Ν.Π.Δ.Δ.). »

 

Υπενθυμίζουμε ότι το άρθρο 61 « Έπαινος – Μετάλλιο » του Δημοσιοϋπαλληλικού Κώδικα, προβλέπει ότι: « 1. Για πράξεις εξαιρετικές κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, που δεν επιβάλλονται από τα καθήκοντα τους, καθώς και για την κοινωνική τους δράση, μπορεί να απονέμονται στους Υπαλλήλους οι ακόλουθες κατά περίπτωση ηθικές αμοιβές: α) έπαινος β) μετάλλιο διακεκριμένων πράξεων με δίπλωμα. »

 

Το άρθρο 62 « Τρόπος απονομής ηθικών αμοιβών -Δημοσιοποίηση απονομής » του ίδιου Κώδικα αναφέρει πως « 1. Ο έπαινος απονέμεται με Απόφαση του αρμόδιου Υπουργού μετά από σύμφωνη και ειδικά αιτιολογημένη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. 2. Το μετάλλιο διακεκριμένων πράξεων απονέμεται με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται με πρόταση του αρμόδιου Υπουργού, μετά από ειδικά αιτιολογημένη σύμφωνη γνώμη του οικείου Υπηρεσιακού Συμβουλίου. 3. Η πράξη απονομής ηθικής αμοιβής δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και ανακοινώνεται με Εγκύκλιο σε όλες τις Υπηρεσίες του Υπουργείου ή του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου στο οποίο ανήκει ο Υπάλληλος.»

airetos.gr