Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Καύσωνας: 44αρια το Σαββατοκύριακο – Άνοδος από τη νέα βδομάδα

Καιρός: Μίνι «καύσωνας» το Πάσχα - Θα φτάσει τους 37 βαθμούς η θερμοκρασία 

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, μέγιστες θερμοκρασίες της τάξης των 42-44 βαθμών Κελσίου αναμένονται το Σάββατο 31/07 και την Κυριακή 01/08, ενώ περαιτέρω αισθητή άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία τη νέα εβδομάδα.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι μέγιστες θερμοκρασίες για το Σάββατο 31/07 με την πιο λευκή απόχρωση να αντιστοιχεί σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 42 βαθμών Κελσίου.

 

 

Παράλληλα, καθώς το κύμα καύσωνα επιμένει, ιδιαίτερα θερμά καθίστανται τα αστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο λόγω της μεγάλης θερμοχωρητικότητας των υλικών όσο και λόγω του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. Οι υψηλές ελάχιστες θερμοκρασίες οδηγούν στην αύξηση του αισθήματος δυσφορίας, προκαλώντας δυσμενείς συνθήκες για τους κατοίκους.

Στον προγνωστικό χάρτη που ακολουθεί αποτυπώνονται οι ελάχιστες θερμοκρασίες για την Κυριακή 01/08, με τη θερμοκρασία εντός του αστικού ιστού της Αθήνας να διατηρείται στα επίπεδα των 30-32 βαθμών Κελσίου.

Καύσωνας: Σχέδιο επιφυλακής σε τέσσερις άξονες

Αυξημένη ετοιμότητα για πρόληψη και αποφυγή πυρκαγιών, εξασφάλιση αδιάλειπτης λειτουργίας των κρίσιμων υποδομών, μέριμνα για ευπαθείς ομάδες, προστασία εργαζομένων. Σε αυτούς τους 4 άξονες θα κινηθεί τις ημέρες του καύσωνα ο κρατικός μηχανισμός, για να αποτραπούν «δυσάρεστες καταστάσεις». Τον κυβερνητικό σχεδιασμό παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, μετά το πέρας της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πολιτικής Προστασίας, απευθύνοντας έκκληση στον κόσμο για στοχευμένη κατανάλωση νερού και ηλεκτρικού. Καθημερινές μικτές περιπολίες Αστυνομίας, Πυροσβεστικής και Ενόπλων Δυνάμεων θα βρίσκονται σε επιφυλακή για τον έγκαιρο εντοπισμό πυρκαγιάς σε επικίνδυνα σημεία.

«Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη καιρική συνθήκη, με εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, με πολλές μέρες καύσωνα. Ολοι μαζί, κράτος – Τοπική Αυτοδιοίκηση – ιδιωτικός τομέας και πολίτες θα συνεργαστούμε για να μπορέσουμε να προλάβουμε και να αποτρέψουμε δυσάρεστες καταστάσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Οπως αποφασίστηκε κατά τη σύσκεψη, εκτός από τις περιπολίες, Πολιτική Προστασία και Πυροσβεστική θα είναι σε πλήρη ετοιμότητα σύμφωνα με όσα ορίζει το Σχέδιο «Ιόλαος» για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών. Οσον αφορά την παροχή νερού και ηλεκτρισμού, τα αρμόδια υπουργεία έχουν φροντίσει ώστε να μην υπάρξει κάποιο πρόβλημα σε αυτούς τους τομείς ή αν προκύψουν ζημίες και διακοπές να γίνει άμεση επέμβαση.

Το σύστημα Υγείας

Σε έκτακτη ετοιμότητα έχει τεθεί το σύστημα υγείας για να υποδεχτεί πολίτες που μπορεί να εμφανίσουν κάποιο πρόβλημα υγείας λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Τέλος, ειδική σύσταση δόθηκε στους οδηγούς για να μη χρησιμοποιούν τις Λωρίδες Εκτακτης Ανάγκης.

Ειδική μέριμνα έχει ληφθεί για τις ευπαθείς ομάδες, εργαζομένους, για τους ακρίτες στα σύνορα, όπως επίσης και για τους ενστόλους που θα βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. Στους δήμους εφαρμόζεται ειδικό σχέδιο για τη φιλοξενία των άστεγων σε κλιματιζόμενους χώρους, ενώ η αποκομιδή των απορριμμάτων θα γίνεται βραδινές ώρες όπου το θερμικό φορτίο είναι χαμηλό. Τις ίδιες ώρες καλούνται οι ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς να μεριμνούν για τη βόλτα των κατοικιδίων τους, ενώ ζητείται από όλους να τοποθετούν δοχεία με νερό προκειμένου να δροσίζονται και τα αδέσποτα ζώα. Παράλληλα, οδηγίες έχουν δοθεί από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σε όλα τα κέντρα φιλοξενίας και τις μεταναστευτικές δομές για να διασφαλιστεί η υγεία των φιλοξενούμενων εν μέσω καύσωνα.

Καύσωνας: Πλάνο αντιμετώπισης της ζήτησης ρεύματος από τη ΔΕΗ

Ο καύσωνας απαιτεί και ιδιαίτερα αυξημένη ζήτηση ενέργειας λόγω του καύσωνα, με το υπουργείο Περιβάλλοντος να εμφανίζεται καθησυχαστικό.

Οπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο υπουργός ΠΕΝ Κώστας Σκρέκας, λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα εφοδιασμού της χώρας με ηλεκτρική ενέργεια.

Μάλιστα, όπως γνωστοποίησε, τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκε σειρά συσκέψεων με τους φορείς της αγοράς (ΡΑΕ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ) προκειμένου να εκτιμηθεί το διαθέσιμο παραγωγικό δυναμικό και οι προβλέψεις για τη ζήτηση ρεύματος. Οπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, υπάρχει πλάνο αντιμετώπισης της ζήτησης καθώς οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής είναι σε ετοιμότητα, ενώ το Κέντρο Υπερυψηλής Τάσης Κουμουνδούρου έχει ενισχυθεί μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Φεβρουάριο.

«Είμαστε σε εγρήγορση για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας. Σημείωσε δε ότι σε λειτουργία τίθενται και οι λιγνιτικές μονάδες, γεγονός που όπως τόνισε ο ίδιος αποδεικνύει την αναγκαιότητα έγκρισης του μηχανισμού εφεδρείας που έχει ζητήσει η χώρα μας από την Ε.Ε.