Δευτέρα 24 Μαΐου 2021

Οι ενέργειες της Περιφέρειας Πελοποννήσου μετά τις φωτιές στο Σχίνο Κορινθίας

  

Tηλεδιάσκεψη είχε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, με τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους τρόπους κινητοποίησης των υπηρεσιών της Περιφέρειας μετά από πυρκαγιά.

Επισημάνθηκε απ’ τον περιφερειάρχη η ανάγκη, αφενός για άμεση διενέργεια αυτοψιών ώστε σύντομα να προχωρήσει η συγκρότηση του σχετικού φακέλου καταγραφής των ζημιών, και αφετέρου για την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση πολιτών όσον αφορά στις αποζημιώσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο δόθηκαν εντολές από τον Παναγιώτη Νίκα, οι Περιφερειακές Ενότητες να προβούν σε επιθεώρηση και καθαρισμούς των πρανών στο οδικό δίκτυο, ενώ τονίστηκε πως επιδιώκεται η στήριξη των εθελοντών και επιβάλλεται η άμεση οργάνωση των αποθηκών υλικού πρώτης ανάγκης σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα.

Αναφορικά με τους δασικούς δρόμους, ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι η αρμοδιότητα ανήκει στη Δασική Υπηρεσία και στα κατά τόπους Δασαρχεία, προσθέτοντας ότι η Περιφέρεια συνδράμει στον εξοπλισμό τους, γνωστοποιώντας ότι σύντομα θα γίνει η προμήθεια ενός drone για την επισκόπηση των δασικών εκτάσεων.

Καταλήγοντας, ο περιφερειάρχης, εξέφρασε την θέση ότι αρνητική παράμετρος ως προς την αυξημένη καταστροφική τάση των πυρκαγιών τα τελευταία χρόνια, είναι η εγκατάλειψη της υπαίθρου, καθώς εκτάσεις παραμένουν ακαθάριστες και καταλαμβάνονται από άγρια βλάστηση, η οποία συντελεί στην ραγδαία εξάπλωση των φλογών.