Δευτέρα 12 Απριλίου 2021

Από την επόμενη Δευτέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί με Johnson & Johnson – Όλο το πρόγραμμα

 rapid test 

Από την Δευτέρα 19 Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως αποκάλυψε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης κατά της νόσου COVID-19.


Όπως κάθε Δευτέρα στις 18:00, έτσι και σήμερα η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους ενημέρωσαν για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Στο 14% εμβολιαστική κάλυψη ανέρχεται το ποσοστό της εμβολιαστικής κάλυψης στη χώρα σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Στην συνέχεια ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε πως συνεχίζεται ο εμβολιασμός στους άνω των 30 χρόνων με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Επίσης, ο κ. Θεμιστοκλέους ανακοίνωσε πως την ερχόμενη Τετάρτη 14/4 αναμένεται η Ελλάδα να παραλάβει περισσότερα από 33.000 εμβόλια της Johnson & Johnson. Υπενθυμίζεται πως το εμβόλιο είναι μονοδοσικό και οι εμβολιασμοί με αυτό αναμένεται να ξεκινήσουν στις 19/4.

Επίσης στις 16/4 ανοίγει η πλατφόρμα για διαβητικούς καρδιοπαθείς και υψηλού κινδύνου ασθενείς ηλικίας 18-59 ενώ στις 21/4 ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τα άτομα ηλικίας 50-54.

Η Μαρία Θεοδωρίδου, η οποία αναφέρθηκε αρχικά στα θρομβωτικά επεισόδια που έχουν σημειωθεί μετά από εμβολιασμό με Astrazeneca κι έχουν προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία, λέγοντας πως «δεν υπάρχει τεκμηριωμένη συσχέτιση των εκδηλώσεων αυτών, με προηγούμενο θρόμβωσης, η θρομβοπενίας».

Αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις του ΕΜΑ που κάνουν λόγο για «πολύ σπάνιες περιπτώσεις» τέτοιων επεισοδίων μετά από εμβολιασμό με Astrazeneca, λέγοντας πως η πιθανότητα -παγκοσμίως- να συμβεί κάτι τέτοιο είναι μία προς 100.000 δόσεις εμβολίου, ενώ η πιθανότητα θανάτου αντιστοιχεί σε 2 στο εκατομμύριο.

Ακολούθως, επανέλαβε την σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί με τα εμβόλια όλων των εταιρειών στην Ελλάδα.

Johnson & Johnson: Ξεκίνησαν οι παραδόσεις στην ΕΕ

Η Johnson & Johnson άρχισε τη Δευτέρα τις παραδόσεις του εμβολίου μίας δόσης ενάντια στον κορωνοϊό σε χώρες της ΕΕ, ανέφεραν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η εταιρεία.

«Οι πρώτες δόσεις αφήνουν τις αποθήκες για τα κράτη μέλη σήμερα», δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ενώ στην Ελλάδα οι πρώτες δόσεις αναμένονται την Τετάρτη.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες, οι επίσημες ανακοινώσεις θα πραγματοποιηθούν στην καθιερώμενη συνέντευξη Τύπου, κάθε Δευτέρα, για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα μας.

Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα για την ΠΦΥ, Μάριο Θεμιστοκλέους, οι 70.000 δόσεις αναμένεται να χορηγηθούν τον Απρίλιο, 300.000 τον Μάιο και 960.000 τον Ιούνιο.

«Καλά νέα σήμερα με την έναρξη των παραδόσεων των εμβολίων μιας δόσης της Johnson & Johnson σε όλη την Ευρωπακή Ένωση. Αυτό θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της πρόσβασης σε εμβολιασμούς για τους πολίτες και θα διασφαλίσει ότι θα επιτύχουμε τον στόχο μας για εμβολιασμό του 70% του ενήλικου πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι», έγραψε στο Twitter η Επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου.

«Η Johnson & Johnson ξεκινά αποστολές εμβολίων στην ΕΕ σήμερα. Πολύ καλά νέα», δήλωσε και ο ευρωβουλευτής Peter Liese, από το ίδιο κόμμα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

«Μέχρι πολύ πρόσφατα, δεν ήταν σαφές αν η υπόσχεση αυτή θα τηρούνταν. Ωστόσο 50 εκατομμύρια δόσεις είναι σίγουρες» για το δεύτερο τρίμηνο, δήλωσε o Liese, επισημαίνοντας πως έλαβε αυτή την πληροφορία από την εταιρεία και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που συντονίζει τις συνομιλίες με τους κατασκευαστές εμβολίων.

Η αμερικανική εταιρεία έχει δεσμευτεί να παραδώσει 55 εκατομμύρια δόσεις στην ΕΕ έως τα τέλη Ιουνίου και άλλα 120 εκατομμύρια το τρίτο τρίμηνο, δήλωσε ο Επίτροπος βιομηχανίας της ΕΕ Thierry Breton, πριν από λίγες ημέρες.

Η εταιρεία είχε αρχικά προγραμματίσει να ξεκινήσει τις παραδόσεις της στις αρχές Απριλίου, αλλά καθυστέρησε την κυκλοφορία λόγω προβλημάτων παραγωγής, αναφέρει το Reuters.

Εκπρόσωπος της Johnson & Johnson επιβεβαίωσε ότι ξεκίνησε τις παραδόσεις τη Δευτέρα σε χώρες της ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει τις προμήθειες για τον Απρίλιο και το δεύτερο τρίμηνο. Είπε ότι στοχεύει να παραδώσει 200 εκατομμύρια δόσεις το 2021 στην ΕΕ, τη Νορβηγία και την Ισλανδία.

Οι Financial Times αναφέρουν ότι 200.000 δόσεις θα προμηθευτεί σήμερα η Γαλλία. Η πρώτη αποστολή του εμβολίου κορωνοϊού που παράγεται από την Johnson & Johnson φτάνει στο Βέλγιο σήμερα και περιέχει 36.000 δόσεις. Περαιτέρω 62.400 δόσεις θα παραδοθούν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας από τις 26 Απριλίου και μετά.

Στην Ιταλία οι πρώτες 184 χιλιάδες δόσεις θα φτάσουν αυτή την εβδομάδα. H Ισπανία θα δώσει προτεραιότητα σε άτομα ηλικίας μεταξύ 70 και 79 ετών για εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο, δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός υγείας. Η Ισπανία θα λάβει την πρώτη παράδοση 300.000 δόσεων του εμβολίου την Τετάρτη το πρωί, δήλωσε η Καρολίνα Νταριάς σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Γκραν Κανάρια μετά από επίσκεψη στα Ισπανικά Κανάρια Νησιά.