Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

25η Μαρτίου: Στην Αθήνα ο πρίγκιπας Κάρολος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

 25η Μαρτίου: Στην Αθήνα ο πρίγκιπας Κάρολος για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση  

Στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» προσγειώθηκε λίγο λεπτά πριν από τις 17:30 το αεροπλάνο που μετέφερε τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο, ο οποίος συνοδεύεται από τη σύζυγό του, δούκισσα της Κορνουάλης, Καμίλα, προκειμένου να παραστεί στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Τον πρίγκιπα της Ουαλίας Κάρολο και τη δούκισσα της Κορνουάλης υποδέχθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ τιμητικό άγημα απέδωσε τιμές.

Αμέσως μετά την άφιξη, μετέβησαν στην Εθνική Πινακοθήκη, όπου τους

υποδέχθηκε  ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η σύζυγός του Μαρέβα Γκραμπόφσκι- Μητσοτάκη, όπου συμμετείχαν στην ειδική επετειακή εκδήλωση των εγκαινίων του νέου κτιριακού συγκροτήματος. Μετά τις ομιλίες ξεναγήθηκαν οι υψηλοί   προσκεκλημένοι στην Πινακοθήκη, τμηματικά και με τήρηση των υγειονομικών κανόνων για την καταπολέμηση της πανδημίας. Στην Αθήνα βρίσκονται επίσης ο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης,  ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Μιχαήλ Μισούστιν η υπουργός Αμυνας της Γαλλίςα , Φλοράνς Παρλί,

 Από τις 20:30 παρευρίσκονται  στο επίσημο δείπνο που παραθέτει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελαροπούλου στο Προεδρικό Μέγαρο. Στο πλαίσιο του δείπνου, υπήρξε προσφώνηση από την Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και αντιφωνήσεις των υψηλών προσκεκλημένων.

Αύριο, ανήμερα της Εθνικής Εορτής, θα παρίσταται στη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και υψηλών προσκεκλημένων.

Στη συνέχεια, στις 12:15, ο πρίγκιπας Κάρολος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, στην οποία θα συμμετάσχει και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Μετά τη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρίγκιπας Κάρολος θα μεταβεί στο Δημαρχείο των Αθηνών, όπου σε ειδική τελετή θα τον τιμήσει ο Δήμος Αθηναίων απονέμοντάς του το Χρυσό Μετάλλιο Αξίας της Πόλεως των Αθηνών. Η απονομή θα γίνει από το δήμαρχο, Κώστα Μπακογιάννη, στο πλαίσιο των εορτασμών για την επέτειο του 1821.

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας και η δούκισσα της Κορνουάλης θα αναχωρήσει στις 14:45 από το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου κατά την αναχώρησή τους, θα τους αποχαιρετίσει ο Νίκος Δένδιας.

Η έναρξη των εορταστικών εκδηλώσεων έγινε σήμερα το απόγευμα στην Εθνική Πινακοθήκη, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Μετά τις σύντομες ομιλίες από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, και τη διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός, οι ξένοι ηγέτες και οι προσκεκλημένοι, μεταξύ των οποίων επίσης η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη, και ο πρόεδρος του Μουσείου του Λούβρου, Jean-Luc Martinez, ξεναγήθηκαν  τμηματικά στο ανακαινισμένο και εκσυγχρονισμένο συγκρότημα της Εθνικής Πινακοθήκης.

Η δεύτερη ημέρα των εορτασμών θα ξεκινήσει στις 8 το πρωί της 25ης Μαρτίου με την τελετή έπαρσης της σημαίας στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, όπου τον εθνικό ύμνο θα ψάλει η διεθνούς φήμης σοπράνο Αναστασία Ζαννή.

Θα ακολουθήσει Δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών, παρουσία συγκεκριμένου αριθμού εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας και εν συνεχεία κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και ανάκρουση εθνικών ύμνων της Ελλάδας και των τιμώμενων χωρών.

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με τη μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στο Σύνταγμα, που θα ξεκινήσει στις 10 το πρωί της Πέμπτης, χωρίς παρουσία κόσμου και με περιορισμένο αριθμό επισήμων στις εξέδρες λόγω των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι πολίτες θα την παρακολουθήσουν μέσω της τηλεοπτικής μετάδοσης από την ΕΡΤ.

Στην παρέλαση θα συμμετάσχουν πεζοπόρα, μηχανοκίνητα και αεροπορικά τμήματα των Ενόπλων Δυνάμεων, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ για πρώτη φορά θα λάβουν μέρος στην παρέλαση της 25ης Μαρτίου τμήματα από συμμαχικές χώρες, καθώς μαζί με τα ελληνικά αεροπλάνα θα διέλθουν σχηματισμοί αμερικανικών F-16 και γαλλικών Rafale.