Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

ΔΗΛΩΣΗ Γ. ΨΥΧΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ ΚΑΙ ΤΑ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ‘21

 

 

Η 25η Μαρτίου του 1821 αποτελεί το ιστορικό γεγονός-τομή για τη νεότερη πορεία του ελληνικού έθνους.  Ο αγώνας των Ελλήνων για την Ελευθερία, την Ανεξαρτησία, την αυτοδιάθεση, τη λαϊκή κυριαρχία και τη δικαιοσύνη υπήρξε σύμβολο ελπίδας μέσα στο σκοτάδι της Οθωμανικής κατοχής.

Τιμούμε τους αγώνες  και τις θυσίες των αγωνιστών του ‘21 που με αυτές οικοδόμησαν και θεμελίωσαν το σύγχρονο ελληνικό κράτος βασισμένο στις ιδέες και τα προτάγματα του Διαφωτισμού.

 https://www.loutrakiblog.gr/wp-content/uploads/2019/07/georgepsuxogios.jpg

Σήμερα απαιτείται ένας νέος πατριωτισμός υπέρ του δημόσιου αγαθού της υγείας, της αλληλεγγύης, της συλλογικής συνείδησης, της  προστασίας των πιο ευάλωτων κοινωνικών ομάδων που απειλούνται περισσότερο από την επέλαση του κορωνοϊού αλλά και τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας.

Σήμερα τιμούμε τα 200 χρόνια από τον απελευθερωτικό αγώνα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 που είχε σημαντικούς σταθμούς και ηρωικές μάχες και στην Κορινθία. 

Στη σημερινή εφιαλτική πραγματικότητα, μόνη δικαίωση για τους «ξυπόλυτους» αγωνιστές του '21 που «ο κόσμος έλεγε τρελούς» είναι η πραγματική στήριξη των ανθρώπων της πρώτης γραμμής, υγειονομικών και μη, και η οικοδόμηση μιας κοινωνίας με ελευθερία, ισότητα, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια. Και δυστυχώς, με τις ακολουθούμενες πολιτικές τα παραπάνω μοιάζουν ουτοπικά.

Όπως, όμως, οι αγωνιστές του '21 πάλεψαν και κατάφεραν την ουτοπία μακριά από τυμπανοκρουσίες και πολυτέλειες σαν κι αυτές που παρακολουθούμε, έτσι κι εμείς με «λογισμό και μ' όνειρο», με «αρετή και τόλμη» έχουμε υποχρέωση να κατακτήσουμε όλα αυτά που μας ανήκουν για να βγούμε όρθιοι και από αυτή τη δοκιμασία και να ζήσουμε μακριά από κάθε είδους σκλαβιά, καταπίεση και αυταρχισμό με σεβασμό στον κάθε άνθρωπο και τις ανάγκες του.