Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Χιονίζει στα βόρεια προάστια της Αθήνας

 Μόνο με αλυσίδες η κίνηση στο ρεύμα προς Λαμία – Κλειστή η λεωφόρος Διονύσου

Η κακοκαιρία Μήδεια έφτασε και στην Αττική με τα πρώτα χιόνια να πέφτουν στα βόρεια προάστια ενώ το κρύο είναι τσουχτερό σε όλο το λεκανοπέδιο.

Αυτή την ώρα πέφτει πυκνό χιόνι στον Διόνυσο, στη Δροσιά, στη Ροδόπολη, στη Σταμάτα, στον Άγιο Στέφανο, την Εκάλη, την Κηφισιά, την Πεντέλη, την Πάρνηθα και τη Νέα Ερυθραία.

H Νέα Εθνική Οδός Αθηνών – Λαμίας έχει ντυθεί στα «λευκά» με αποτέλεσμα η

κίνηση των οχημάτων στο ρεύμα προς Λαμία, από το ύψος των διοδίων των Αφιδνών να γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Επίσης,  δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία φορτηγών οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα της νέας εθνικής Αθηνών – Λαμίας, από το ύψος της γέφυρας Καλυφτάκη.

Προβλήματα υπάρχουν και στην Παλιά Εθνική Οδό Αθήνας – Θήβας. Από τον κόμβο των Βιλίων μέχρι τα Βίλια, η κίνηση των οχημάτων γίνεται μόνο με αλυσίδες.

Επιπλέον, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Λεωφόρο Διονύσου, από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων (ΣΝΕΝ) μέχρι τη θέση Άγ. Πέτρος, στην Πεντέλη, και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

 

Οι χιονοπτώσεις θα συνεχίσουν να εκδηλώνονται από απόψε τα μεσάνυχτα στα βόρεια της Αττικής. Προς τα ξημερώματα και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας χιονομπόρες θα σημειώνονται στα περισσότερα τμήματα της Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της Αθήνας) που θα εναλλάσσονται με βελτιωμένο καιρό. Το υπόλοιπο της μέρας λίγες χιονοπτώσεις και αρκετά διαστήματα βελτίωσης.

Από τη Δευτέρα 15/02 θα ξεκινήσει η δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», με τις πυκνές χιονοπτώσεις να απασχολούν το επόμενο διήμερο τα ανατολικά και νότια τμήματα (από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα) και τις πολικές θερμοκρασίες να κυριαρχούν στα κεντρικά και κυρίως στα βόρεια ηπειρωτικά.

Για αύριο Δευτέρα, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, αναμένονται χιονοπτώσεις κατά διαστήματα πυκνές σε Κεντρική, Ανατολική Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, στα πεδινά της Βόρειας και Ανατολικής Πελοπόννησου και πιθανόν στη Θεσσαλία και στις Σποράδες, ενώ χιονόνερο θα εκδηλωθεί στα παραθαλάσσια και νησιωτικά τμήματα (Χάρτης 1, πάνω). Τα φαινόμενα βαθμιαία θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν σε Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Κυκλάδες και Κρήτη.

Τις βραδινές ώρες της Δευτέρας προς Τρίτη όμως, αναμένεται επιδείνωση του καιρού στις προαναφερόμενες περιοχές, με πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές με πολύ χαμηλό υψόμετρο (συμπεριλαμβανομένης της πόλης των Αθηνών, των παραθαλάσσιων τμημάτων και των περιοχών της Κρήτης με πολύ χαμηλό υψόμετρο). 

Παράλληλα, τη Δευτέρα 15/02 θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο με τις εντάσεις τους να φτάνουν τα 8 μποφόρ και τοπικά στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο τα 9 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο οι ανατολικοί άνεμοι θα φτάνουν τα 7 μποφόρ.

Τέλος, στα κεντρικά και βόρεια στη δεύτερη φάση της κακοκαιρίας «Μήδεια», θα επικρατήσουν πολικές θερμοκρασίες, με συνθήκες παγετού κατά τόπους ισχυρού στα βόρεια και ολικού παγετού στη Δυτική Μακεδονία