Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

Κακοκαιρία Μήδεια: Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία φορτηγών από τη Λάρισα και νότια λόγω του χιονιά

 Κακοκαιρία «Μήδεια»: Συστάσεις από την ΓΓΠΠ προς τους πολίτες 

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών από τη Λάρισα μέχρι την Αθήνα αποφασίστηκε στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Πολιτική Προστασία, υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Νίκο Χαρδαλιά για την αποτίμηση της κατάστασης λόγω της επέλασης του χιονιά, που έφτασε και στην Αττική.


Όπως δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης αμέσως μετά τη σύσκεψη, το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα πέρασε και κατευθύνεται προς τις νοτιότερες περιοχές, γι’ αυτό αποφασίστηκε η απαγόρευση της κυκλοφορίας των φορτηγών, ενώ ανοικτό είναι το ενδεχόμενο να απαγορευτεί και στην Πελοπόννησο, αν οι συνθήκες το επιβάλουν.

«Στόχος μας είναι να μείνουν ανοικτοί οι δρόμοι», είπε ο κ. Χρυσοχοΐδης και υπογράμμισε οτι θα παραμείνουν ανοικτοί. «Θέλω να στείλω ένα μήνυμα σε όλους τους κατοίκους της Αττικής, της Εύβοιας και της ευρύτερης περιοχής. Θα δοκιμαστούμε τις επόμενες ώρες, αλλά ο μηχανισμός είναι εξαιρετικά αποτελεσματικός» σημείωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Όπως τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης, όλος ο κρατικός μηχανισμός λειτούργησε άψογα στη Βόρεια Ελλάδα, όπου σε κάποιες περιπτώσεις τα φαινόμενα ήταν ακραία, ενώ είναι σε συναγερμό 24 ώρες το 24ωρο μέχρι να περάσει η κακοκαιρία.

«Η επαγρύπνηση στην Πολιτική Προστασία είναι από λεπτό σε λεπτό για να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε φαινόμενο» τόνισε περαιτέρω και προσέθεσε: «Είμαι βέβαιος ότι με τη συνεργασία των πολιτών θα πάνε όλα καλά, και τους παρακαλούμε να μην κυκλοφορούν χωρίς σοβαρό λόγο. Όσοι κυκλοφορούν να έχουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητα τους κα να είναι προσεκτικοί γιατί θα υπάρχει πολύς παγετός και κίνδυνος ατυχημάτων. Θα περάσει κι αυτό. Όλοι είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα».

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο ίδιος ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε συναγερμό, βρισκόμαστε σε μία κατάσταση κινητοποίησης. Το κράτος, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που είμαστε όλοι εδώ σήμερα, ο μηχανισμός της που είναι σε 24ωρη ετοιμότητα, η Περιφέρεια, οι πολίτες, οι Δήμοι και γενικότερα όλες οι υπηρεσίες του κράτους θα είναι σε τέτοιο alert και τέτοια ετοιμότητα, ώστε να αντιμετωπίσουμε οποιοδήποτε πρόβλημα».

«Δεν χρειάζεται η συμβολή των Ενόπλων Δυνάμεων.  Είμαστε εδώ όπως βλέπετε, αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με μεγάλη αποτελεσματικότητα και ψυχραιμία. Έχουμε ανταποκριθεί μέχρι στιγμής σε οτιδήποτε ζητήθηκε από την πλευρά της Αυτοδιοίκησης όλων των βαθμών και των πολιτών. Τώρα κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια να απεγκλωβιστούν και να σταλούν στις αγορές τα τρόφιμα που είναι αναγκαία για να μπορέσει να υπάρξει τροφοδοσία και είμαι σίγουρος ότι όλα θα πάνε πολύ καλά».

«Σε ό,τι αφορά στην απαγόρευση των φορτηγών η απαγόρευση ισχύει από τη Λάρισα και κάτω μέχρι τις 11-12 το μεσημέρι. Αφορά πρωτίστως και κυριότερα την Εύβοια, η οποία φαίνεται ότι θα δοκιμαστεί πολύ από την κακοκαιρία και τον χιονιά Συνεπώς θα επανεκτιμήσουμε αύριο εκείνη την ώρα την κατάσταση».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε επίσης: «Ήθελα να συμπληρώσω ότι μαζί με τον κ. Χαρδαλιά και τον κ. Πέτσα έγινε ιδιαίτερη συζήτηση στη σύσκεψη με τους Περιφερειάρχες ότι βασική μας προϋπόθεση είναι, όπως είπε ο κ. Πέτσας, να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι προς τα νοσηλευτικά ιδρύματα και τα εμβολιαστικά κέντρα. Για μας αποτελεί ύψιστη και μεγάλη προτεραιότητα, αύριο όσοι έχουν προγραμματίσει, να εμβολιαστούν άπαντες και να μη χαθεί ούτε μία δόση εμβολίου. Σε αυτό δεσμευόμαστε. Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας θα είμαστε παρόντες, θα είμαστε σε επαγρύπνηση, ώστε να επιτευχθεί αυτός ο στόχος».

Στη συνέχεια, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών τόνισε: «Συγχαρητήρια σε όλους όσοι έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρώτο κύμα της κακοκαιρίας με αποτελεσματικό τρόπο και όσον αφορά στον αποχιονισμό και στη διανομή του αλατιού. Γιατί πρέπει όλοι να ξέρουμε ότι αυτά τα χειρίζονται άνθρωποι. Συγχαρητήρια λοιπόν σε  αυτούς τους ανθρώπους που επιχειρούν όλες τις τελευταίες ώρες και θα συνεχίσουν. Γιατί, όπως είπε και ο κ. Υπουργός, έρχεται το κύμα και νοτιότερα. Η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, η Αττική θα χτυπηθούν από τη «Μήδεια» τις επόμενες ώρες. Όλοι θα είμαστε σε εγρήγορση για να κάνουμε αυτό που πρέπει. Ιδίως, όσον με αφορά, Δήμοι και Περιφέρειες θα κάνουν ό,τι χρειάζεται, όχι μόνο για να κρατήσουν τους δρόμους ανοιχτούς και να μπορεί κάθε πολίτης να κάνει τη δουλειά του, αποφεύγοντας φυσικά άσκοπές μετακινήσεις, αλλά κυρίως για να κερδίσουμε ένα στοίχημα σημαντικό που είναι η κανονική ροή του εμβολιασμού. Έχουν δοθεί οδηγίες, ώστε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να έχουμε ανοιχτούς τους δρόμους και την πρόσβαση για τους πολίτες στα Νοσοκομεία, στα Κέντρα Υγείας και στα εμβολιαστικά κέντρα. Ώστε να κερδίσουμε και αυτό το στοίχημα με επιτυχία το επόμενο διήμερο. Άρα, προσοχή από όλους, ακολουθούμε τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και όλα θα πάνε καλά».