Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2021

ΤΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΜΕΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑ ΤΗΣ ΟΥΡΣΟΥΛΑ

Μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες στην ιστορία της Ε.Ε. σε ζήτημα ζωής και θανάτου αποτελεί ο χειρισμός των εμβολίων COVID-19 από την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν. Τελικά μάλλον κάτι παραπάνω ήξερε η χώρα της που δεν την ψήφισε για τη θέση της κατά την εκλογή της. 

Στη σύγχρονη μορφή πολέμου που αποτελεί ο COVID-19 η Ε.Ε. και ιδιαίτερα η άμυνά της αποδείχτηκε θλιβερά αναποτελεσματική. Εν αντιθέσει με τα Κράτη των Η.Π.Α. και Ισραήλ που κινήθηκαν μεμονωμένα στην προμήθεια εμβολίων για τους πολίτες τους, στη γερασμένη Ευρώπη τα Κράτη της Ε.Ε. παραχώρησαν αυτή την επιλογή στην Ούρσουλα με τα γνωστά αποτελέσματα.

Τα οφέλη της Ε.Ε. είναι πολλά κατά τους υπερμάχους της Ούρσουλας αν και ακόμα στα οικονομικά που είχε την κακή φήμη η Ελλάδα κάθε χρόνο βλέπει διόγκωση του χρέους της και μείωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της. Πιθανόν τα οφέλη να είναι περισσότερο απτά για τους προύχοντες υπαλλήλους της Ε.Ε. και μεμονωμένους ιθαγενείς που απολαμβάνουν επιδοτήσεις επί δεκαετίες αποκλειστικά. Στην περίπτωση όμως της άμυνας κατά του COVID-19 μόνο δυστυχία και εγκλεισμός είναι τα "οφέλη" των Ελλήνων λόγω έλλειψης εμβολίων ως αποτέλεσμα της πολιτικής ανικανότητας της Ε.Ε.

Η αποτυχία της Ούρσουλα είναι δεδομένο ότι θα φέρει σύντομα και αμφισβήτηση της χρησιμότητας της Ε.Ε. σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό. Η περίπτωση του BREXIT ήταν ενδεικτική και όχι μοναδική ίσως.

Όσο για το πιστοποιητικό εμβολιασμού, θυμίζει λίγο τη Νύχτα των Κρυστάλλων, αν και πολλοί αποδεικνύονται οι υπέρμαχοί του...

Λ. ΚΑΛΑΜΑΡΑ

Thedayaftergr