Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

ΥΠΕΣ: Οκταμηνίτες οι συμβασιούχοι των ΟΤΑ για τον κορωνοιό

  

« Συμβάσεις που θα συναφθούν έως τις 28.2.2021, μπορούν να εξαντλήσουν τη μέγιστη χρονική διάρκεια των 8 μηνών.  Αντίστοιχα, συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί μπορούν να παραταθούν μέχρι τη συμπλήρωση συνολικού διαστήματος μέγιστης διάρκειας 8 μηνών, με Απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου ύστερα από προηγούμενη Απόφαση της οικείας Οικονομικής Επιτροπής ».

Αυτό προβλέπει για τη χρονική διάρκεια  «των συμβάσεων εργασίας ΙΔΟΧ στους ΟΤΑ, οι οποίες έχουν συναφθεί  για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών», «λόγω εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19», η αριθμ. «9755/8.2.2021» «Εγκύκλιος» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το κρίσιμο αυτό απόσπασμα της Εγκυκλίου του ΥΠΕΣ έδωσε στη δημοσιότητα η Περιφέρεια Αττικής, με Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες στις 10 Φεβρουαρίου.

Είναι αξιοπερίεργο ότι Εγκύκλιος 9755, παρά το ότι αφορά τόσο σημαντικό ζήτημα, ΔΕΝ έχει δημοσιευτεί ούτε στη Διαύγεια ούτε στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου (τουλάχιστον μέχρι νωρίς σήμερα το πρωί, που γραφόταν το παρόν κείμενο).

Για να γίνει, λοιπόν, κατανοητό τι ισχύει για τους συμβασιούχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση που προσλαμβάνονται κατ’ εφαρμογήν του ειδικού νομικού πλαισίου του κορωνοϊού, παραθέτουμε την Ανακοίνωση:

« Λύση στο πρόβλημα της χρονικής διάρκειας των συμβάσεων εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου στους ΟΤΑ, οι οποίες έχουν συναφθεί  για την αντιμετώπιση απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών της Περιφέρειας Αττικής λόγω εμφάνισης και διασποράς του κορωνοϊού COVID-19, δίνει το Υπουργείο Εσωτερικών, μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη.

Σύμφωνα με παλαιότερη εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών (Αριθ. Πρωτ. 91546, 24/12/2020), ως ημερομηνία λήξης της θητείας των σχετικών συμβάσεων είχε οριστεί η  5η Ιουλίου 2021, ανεξάρτητα από την ημερομηνία σύναψης των συμβάσεων.  Αυτό, σε περίπτωση που ίσχυε, θα είχε ως συνέπεια οι συμβασιούχοι που συνάπτουν συμβάσεις μέσα στον Φεβρουάριο να μην έχουν τη δυνατότητα συμπλήρωσης οκταμήνου, αλλά να λήγει η θητεία τους στις αρχές Ιουλίου. Ουσιαστικά θα απασχολούνταν για διάστημα τεσσάρων και όχι οκτώ μηνών.

Το πρόβλημα διευθετήθηκε, μετά από σχετική παρέμβαση του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη, ο οποίος είχε θέσει το θέμα τόσο στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, όσο και σε τηλεδιασκέψεις.  Να σημειωθεί ότι σε πρόσφατη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ο κ. Πατούλης είχε κάνει αναφορά στο πρόβλημα προαναγγέλλοντας την επίλυσή του.

Συγκεκριμένα, με νέα εγκύκλιο (Αριθ. Πρωτ. 9755,   8 /2/2021) προβλέπεται ότι “συμβάσεις που θα συναφθούν έως τις 28.2.2021, μπορούν να εξαντλήσουν τη μέγιστη χρονική διάρκεια των οκτώ μηνών. Αντίστοιχα, συμβάσεις που έχουν ήδη συναφθεί μπορούν να παραταθούν μέχρι τη συμπλήρωση συνολικού διαστήματος μέγιστης διάρκειας οκτώ μηνών, με απόφαση του αρμοδίου προς διορισμό οργάνου ύστερα από προηγούμενη απόφαση της οικείας οικονομικής επιτροπής”.

Με αφορμή τη σχετική εξέλιξη ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης εξέφρασε την ικανοποίησή του επισημαίνοντας ότι η συμβολή των συμβασιούχων σε τομείς που αφορούν στη δημόσια υγεία, την ασφάλεια και τη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας είναι καθοριστική. “Για μας, δεδομένης της δραματικής υποστελέχωσης, είναι σημαντικό να εξαντλήσουν όλο το οκτάμηνο καθώς, οι γνώσεις τους και η διάθεσή τους για προσφορά είναι για μας ένα πολύτιμο εργαλείο στη μάχη που δίνουμε για την καλύτερη υγειονομική θωράκιση της Αττικής”. »

 airetos.gr