Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021

Η πρώτη ετήσια έκθεση για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στην Ε.Ε. θέμα της κοινής συνεδρίασης της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

 final_2_12_09 _thinner_4cm_short_new_10 _orkomosia _sketch_3-cblack

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τα συμπεράσματα της έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου στη χώρα μας συζητήθηκαν στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων. Τα μέλη των συναρμόδιων επιτροπών ενημέρωσαν ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αρμόδιος για θέματα Δικαιοσύνης, κ. Didier Reynders και ο Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Κώστας Τσιάρας.

O Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, τόνισε ότι το Κράτος Δικαίου αποτελεί αξιακή αντηρίδα της ευρωπαϊκής ενοποίησης και είναι συνυφασμένο με τα δημοκρατικά μας πολιτεύματα και τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής. Υπογράμμισε δε ότι τα εθνικά κοινοβούλια είναι οι φυσικοί αποδέκτες της Έκθεσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου και θα πρέπει να λειτουργήσουν σαν μοχλός προώθησης των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Στην ομιλία του, ο Επίτροπος αναφέρθηκε στις σημαντικές μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει η χώρα την τελευταία δεκαετία στον τομέα της δικαιοσύνης και στην προσπάθεια επέκτασης και αναβάθμισης της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών της, με την αξιοποίηση και του Ταμείου Ανάκαμψης, εκτιμώντας ότι θα βελτιώσουν την ποιότητα και το ρυθμό απονομής της δικαιοσύνης. Εξίσου σημαντικές χαρακτήρισε τις μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, επισημαίνοντας ωστόσο ελλείψεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο των ομάδων άσκησης πίεσης και της προστασίας των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος. Αναφορικά με την πολυφωνία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, o Επίτροπος σημείωσε τα κενά που διαπιστώθηκαν στη διαφάνεια του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των ΜΜΕ. Καταλήγοντας, ο κ. Reynders κάλεσε τους βουλευτές να δώσουν περαιτέρω ώθηση στις μεταρρυθμίσεις, ώστε να βελτιωθεί περαιτέρω ο σεβασμός του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα και την Ε.Ε. συνολικά.

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, χαρακτήρισε απολύτως επίκαιρη τη συζήτηση για την κατάσταση του Κράτους Δικαίου, σε μια εποχή που τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου παγκοσμίως πρέπει να διασφαλιστούν στη μάχη για την καταπολέμηση της πανδημίας του Covid-19. Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης, αναφέρθηκε σε σειρά μεταρρυθμίσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη και διαβεβαίωσε ότι η επιτάχυνση της ψηφιοποίησης της λειτουργίας των δικαστηρίων αποτελεί προτεραιότητα για το υπουργείο, γεγονός που αποτυπώνεται στη μελέτη για τη βελτίωση και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος που έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Γραφείο Τύπου & Κοινοβουλευτικής Πληροφόρησης