Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

Άνοιγμα σχολείων: Τι SMS θα στέλνουν οι γονείς από τη Δευτέρα – Πώς κάνουν δωρεάν τεστ covid εκπαιδευτικοί και μαθητές

 Άνοιγμα σχολείων: Τι SMS θα στέλνουν οι γονείς από τη Δευτέρα - Πώς κάνουν δωρεάν τεστ covid εκπαιδευτικοί και μαθητές 

Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την Δευτέρα 11 Ιανουαρίου, τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Παιδείας.

Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου που εξεδόθη την Πέμπτη, ξεκαθαρίζεται ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα Ειδικά Σχολεία όλων των βαθμίδων θα λειτουργήσουν δια ζώσης την ερχόμενη Δευτέρα, 11 Ιανουαρίου.

Το υπουργείο υπενθυμίζει επίσης ότι η σχετική απόφαση ελήφθη μετά από σχετική εισήγηση της Επιτροπής των ειδικών.

Ήδη, έχει εκδοθεί σχετική εγκύκλιος στα σχολεία, βάσει της οποίας, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία θα αναλάβουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.

Επίσης αύριο, τα γυμνάσια και τα λύκεια όλης της χώρας θα αρχίσουν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Υπενθυμίζεται η απόφαση της Κυβέρνησης, στη βάση εισήγησης της Επιτροπής των ειδικών, για δια ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Ειδικών Σχολείων όλων των βαθμίδων την προσεχή Δευτέρα 11/1. Στη βάση εγκυκλίου που εστάλη προς τα σχολεία νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα εν λόγω σχολεία αναλαμβάνουν υπηρεσία, αύριο, Παρασκευή 8/1.

Αύριο, Παρασκευή, 8/1 Γυμνάσια και Λύκεια όλης της χώρας ξεκινούν την εξ αποστάσεως λειτουργία τους μέσω τηλεκπαίδευσης».

Όπως και κατά την πρώτη καραντίνα, έτσι και τώρα απαιτείται μήνυμα sms στο 13033, από τους κηδεμόνες που συνοδεύουν τα παιδιά τους στα σχολεία.

O κωδικός 4 είναι αυτός που επιλέγεται για τη μεταφορά μαθητών, καθώς ο εν λόγω κωδικός αφορά σε «Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανηλίκων μαθητών από/προς το σχολείο».

Το SMS στο 13033 πρέπει να γράφει τα εξής:

4 [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας

Επίσης, απαιτείται συμπληρωμένη βεβαίωση μετακίνησης μαθητή που θα υπογράφεται από τον διευθυντή του σχολείου, στην οποία θα αναγράφονται η διεύθυνση της σχολικής μονάδας και η διεύθυνση κατοικίας του μαθητή ή της μαθήτριας.

Εν τω μεταξύ το Υπουργείο Παιδείας που ανακοίνωσε το άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων, ξεκαθάρισε ότι θα υπάρχουν αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του κορωνοϊού.

Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών) και για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Πως θα λειτουργήσουν τα σχολεία
Οι εκπαιδευτικοί που υπηρετούν στα ανωτέρω σχολεία καλούνται να αναλάβουν υπηρεσία την Παρασκευή 8/1/2021 (δεν θα πραγματοποιηθεί τηλεκπαίδευση στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση την 8/1/2021). Όσον αφορά τα γυμνάσια και τα λύκεια, ξεκινούν με εξ αποστάσεως εκπαίδευση την Παρασκευή 8/1/2021 και η δια ζώσης επαναλειτουργία τους θα εξεταστεί το επόμενο διάστημα.

Για τη δια ζώσης επαναλειτουργία των νηπιαγωγείων και δημοτικών θα ληφθούν επιπλέον μέτρα πρόληψης από τον κορoνοϊό αναφορικά με δύο κυρίως ζητήματα:

Τον συγχρωτισμό γονέων, κηδεμόνων και άλλων που συνοδεύουν τα παιδιά στα νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Θα υπάρχει πλέον η πρόβλεψη:

  • για διαφοροποιημένη ώρα προσέλευσης και αναχώρησης, ανά ομάδες τμημάτων όπου αυτό είναι εφικτό και αναγκαίο (με εξαίρεση περιπτώσεις μαζικής μεταφοράς μαθητών),
  • για χρήση περισσοτέρων της μίας εισόδου της σχολικής μονάδας, όπου υπάρχουν.

Επιπλέον μέτρα πρόληψης για τους εκπαιδευτικούς. Ήδη έχει δρομολογηθεί ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας εκπαιδευτικοί θα μπορούν να αιτούνται δωρεάν εξέταση για τον κορoνοϊό και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα. Σημειώνεται ότι το μέτρο αυτό είναι εθελοντικό για τους εκπαιδευτικούς και καθαρά προληπτικής φύσης αναφορικά με την επιδημιολογική εικόνα στα σχολεία. Θα εκδοθούν αναλυτικές οδηγίες σχετικά με τη λειτουργία της πλατφόρμας.

Παράλληλα, διατηρούνται σε ισχύ όλα τα ήδη ληφθέντα μέτρα πρόληψης και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστήρια πληροφορικής, μουσικά όργανα κ.ά., και βεβαίως οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι από τον ΕΟΔΥ. Επισημαίνεται ότι εντός της εβδομάδας θα ανακοινωθεί συγκεκριμένη μείωση στην ύλη των πανελλαδικώς εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ’ Λυκείου.

 Πώς κάνουν δωρεάν τεστ covid εκπαιδευτικοί και μαθητές

Τη δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19 εξασφάλισαν για την εκπαιδευτική κοινότητα τα υπουργεία Παιδείας & Θρησκευμάτων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας. Εκπαιδευτικοί έχουν ξεκινήσει ήδη να δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορονοϊό, μέσω της πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 για εκπαιδευτικούς https://edu.testing.gov.gr/, ενώ έχουν προγραμματιστεί και τα πρώτα ραντεβού για αύριο Παρασκευή 8 Ιανουαρίου.

Η σύμπραξη των τεσσάρων υπουργείων στοχεύει στην ευρύτερη παρακολούθηση της πορείας του κορονοϊού στη χώρα και την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον. Ενόψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των νηπιαγωγείων, δημοτικών σχολείων και σχολικών μονάδων ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης, καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί των σχολείων αυτών επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο για τον νέο κορονοϊό, να καταθέσουν αίτηση στην πλατφόρμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των εθελοντών θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων ημερησίως τεστ. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα.