Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2021

ΜΕ ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΦΑΝΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΚΟΡΙΝΘΟΥ.

IMG 4478 

 

Με την δέουσα Εκκλησιαστική τάξη και την λαμπρότητα, που επιβάλλει η ημέρα και με την αυστηρή τήρηση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού εορτάστηκε η μεγάλη Δεσποτική εορτή των Άγιων Επιφανείων στην πόλη της Κορίνθου, σύμφωνα πάντοτε και με τις εντολές της Ι. Συνόδου. Στον μεγαλοπρεπή εορτασμό ξεχωριστή ευλογία προσέδωσε η έκθεση σε προσκύνηση της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου, Πατριάρχου Ιεροσολύμων, που από αιώνων φυλάσσεται στην Ι. Μονή Παναγίας Φανερωμένης Χιλιομοδίου καθώς ο Άγιος Σωφρόνιος είναι ο συγγραφέας των ευχών του Μεγάλου Αγιασμού.

Νωρίς το πρωί στον Ι. Καθεδρικό Ναό του Αποστόλου Παύλου έλαβε χώρα η πανηγυρική Δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία, στην οποία προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιωμένος από τον Θεοφιλέστατο Πρωτοσύγκελλο της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο, από τους Ιερείς του Ναού και τους Διακόνους του. Αμέσως μετά την λήξη της Θ. Λειτουργίας τελέσθηκε ο καθιερωμένος Μέγας Αγιασμός στον σολέα του Ι. Ναού. Στις ως άνω Ι. Ακολουθίες παρέστη ο Δήμαρχος Κορινθίων κ. Βασίλειος Νανόπουλος,

Δημοτικοί Σύμβουλοι, ενώ η αυθόρμητη αθρόα και με συνεχή ροή προσέλευση των πιστών ήταν υποδειγματική και ως προς την τήρηση των μέτρων και ως προς την Θ. Κοινωνία των Αχράντων Μυστηρίων, την λήψη του Αντίδωρου και του Μ. Αγιασμού σε μικρά φιαλίδια και της εικόνας με την Βάπτιση του Χριστού που τις συνόδευαν οι ευχές του σεπτού Ποιμενάρχου μας.

Στον λόγο του προς τους προστρέξαντες ευσεβείς πιστούς ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην πηγαία ανάγκη των Χριστιανών να βρίσκονται και να προσεύχονται στους Ι. Ναούς ιδιαιτέρως κατά τις δύσκολες περιόδους της ζωής και τις λοιμικές ασθένειες, καθώς, όπως τόνισε, ο Χριστός ενανθρώπισε και «ἐξῆλθε νικῶν καὶ ἵνα νικήσῃ» (Απ. Ιω. στ΄, 2). Ο Χριστός είναι ο νικητής του Διαβόλου κατατροπώνοντας κάθε όργανό του, που κινείται με ανθρωποκτόνο και χριστοκτόνο διάθεση. Ο Χριστός νίκησε τον Διάβολο και χάρισε την Αιώνια Ζωή στην ανθρωπότητα. Γι’ αυτό εμείς με ασφάλεια μπορούμε να καυχώμεθα «Αὕτη ἐστίν ἡ νίκη ἡ νικήσασα τόν κόσμον, ἡ πίστις ἡμῶν» (Α ́ Ιω. ε ́,4). Η πίστη μας στον Χριστό και το Ευαγγέλιο Του είναι αυτή που θα κρίνει τις μάχες της ζωής μας, είναι αυτή που μας γεμίζει φως, ελπίδα, αγάπη και ζωή! Στον επίλογό του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας επεσήμανε την σπουδαιότητα της παρουσίας της Τιμίας Κάρας του Αγίου Σωφρονίου στον Μητροπολιτικό Ναό και στην Κόρινθο γενικότερα και ευχήθηκε όπως ο εν τω Ιορδάνη ποταμώ Επιφανείς Θεός φωτίζει τον κόσμο, θερμαίνει την ζωή μας, χορηγεί υγεία και δίδει στο Γένος μας παρηγορία, υπομονή και ενότητα!

 

IMG 4555

 

Εφέτος λόγω των υγειονομικών μέτρων δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη από της ενθρονίσεως του επίσημη Κατάδυση του Τιμίου Σταυρού στο λιμάνι της Κορίνθου. Ωστόσο, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας πλαισιούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Κεγχρεών κ. Αγάπιο και από τους συνεργάτες του στα Γραφεία της Ι. Μητροπόλεως μας και χωρίς φυσικά την παρουσία κολυμβητών και πιστών «έριξε» τον Σταυρό στα νερά του Κορινθιακού Κόλπου, στην ιερατική παραλία μπροστά από το Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο της Αγίας Φωτεινής, προκειμένου να τηρηθούν έστω και τυπικά πάντα τα διατεταγμένα από τους Πατέρες μας για την λαμπρά των «Ορθοδόξων πανήγυρι»!

imkorinthou.org