Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2021

Καιρός: Ξανά χειμώνας μετά την Τρίτη – Χαμηλές θερμοκρασίες και χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας

 


Πολύ υψηλές για την εποχή θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες κατά το διήμερο Κυριακής και Δευτέρας στα κεντρικά και νότια τμήματα, ως αποτέλεσμα των θερμών αέριων μαζών πάνω από τη χώρα μας.

Αυξημένες αναμένεται να είναι επίσης οι συγκεντρώσεις σκόνης στην ατμόσφαιρα σήμερα, σύμφωνα με τα δεδομένα του μοντέλου πρόγνωσης συγκέντρωσης σκόνης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr.

Όμως, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/Meteo.gr, από την Τρίτη 12/1 οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και

τη θέση τους θα πάρουν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες θα προκαλέσουν σταδιακή σημαντική πτώση της θερμοκρασίας στη χώρα μας μέσα στην εβδομάδα.

Αυτή η βίαιη σύγκρουση θα οδηγήσει σε διαδοχικές κυκλονογεννέσεις (δημιουργία βαρομετρικών χαμηλών) στην κεντρική Μεσόγειο σε συνδυασμό και με άντληση θερμότητας και υγρασίας από τα εκεί θαλάσσια ύδατα και τα οποία βαρομετρικά χαμηλά θα κατευθυνθούν προς τη χώρα μας.

Μεγάλες πιθανότητες υπάρχουν να δούμε τα χιόνια να φτάνουν και στην Αττική προς το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Οι πρώτες εκτιμήσεις θέλουν να ντύνονται στα λευκά περιοχές υψομετρικά μέχρι και τα υπερβόρεια – βόρεια προάστια. Δεν θα αποτελούσε όμως έκπληξη αν βλέπαμε τα χιόνια να φτάνανε μέχρι και το κέντρο της πόλης μιας και τα πρώτα στοιχεία θέλουν την πολική αέρια μάζα να φτάνει με αρκετά μεγάλη δυναμική.

Πολύ υψηλές για την εποχή θα διατηρηθούν οι θερμοκρασίες το διήμερο Κυριακής 10/01 και Δευτέρας 11/01 στα κεντρικά και νότια τμήματα, ως αποτέλεσμα των θερμών αέριων μαζών πάνω από τη χώρα μας. Όμως, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, από την Τρίτη 12/01 οι θερμές αέριες μάζες θα υποχωρήσουν και τη θέση τους θα πάρουν ψυχρές αέριες μάζες προερχόμενες από την Κεντρική Ευρώπη.

«Βόμβα» από τον Κλέαρχο Μαρουσάκη: Ο χιονιάς της Ισπανίας θα έρθει και στην Ελλάδα

Στα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται στην Ευρώπη τις τελευταίες ώρες αναφέρθηκε ο μετεωρολόγος του Open, Κλέαρχος Μαρουσάκης.

Μπορεί ο υδράργυρος να θυμίζει… Άνοιξη τις τελευταίες μέρες, ωστόσο, προς τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων που θα ακολουθήσουν. Ο κ. Μαρουσάκης ανέφερε συγκεκριμένα:

«Από τις 5 Ιανουαρίου έχω αναφερθεί σε πρόβλεψη σχετικά με δύο κύματα που θα έχουμε γύρω στις 15 Ιανουαρίου και γύρω στις 20 του μήνα (…). Το σίγουρο είναι πως το βαρομετρικό χαμηλό θα κινηθεί προς τη χώρα μας τις επόμενες ημέρες και ίσως παρουσιαστεί ακόμα πιο ενισχυμένο. Υπολογίζω πως θα μας απασχολήσει από την Πέμπτη, 14 του μήνα».