Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020

Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Νικητές των εκλογών δηλώνουν Τραμπ-Μπάιντεν – Οι 5 Πολιτείες που θα «βγάλουν» τον νέο πλανητάρχη

 Προεδρικές εκλογές ΗΠΑ : Νικητές των εκλογών δηλώνουν Τραμπ-Μπάιντεν – Οι 5 Πολιτείες που θα «βγάλουν» τον νέο πλανητάρχη  

Μπορεί να είναι σχετικά νωρίς ακόμη, ωστόσο και οι δύο υποψήφιοι των Προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ βγήκαν και μίλησαν στον αμερικάνικο λαό με την σιγουριά του νικητή. Βέβαια για ακόμη μία φορά ο Τραμπ δεν μπόρεσε να αποφύγει τις ακραιότητες, ενώ από την πλευρά του ο Μπάιντεν ήταν πιο ήρεμος και τυπικός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη λεγόμενη «λαϊκή ψήφο», ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 49,9%, αύξηση 3,2% σε σχέση με τις ψήφους της Χ. Κλίντον. Ο Τραμπ παίρνει 48,6% και αύξηση ψήφων 0,5% σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές. Κάτι που δείχνει ότι η οικονομία έπαιξε σπουδαίο ρόλο σε μια μεγάλη κατηγορία πολιτών που ψηφίζουν με την τσέπη τους κι όχι κοιτώντας τα λάθη στο θέμα της πανδημίας.

Σε κάθε περίπτωση η μάχη μεταξύ Μπαίντεν -Τραμπ συνεχίζεται στήθος με στήθος ενώ το παιχνίδι αναμένεται να παιχτεί στις εξής πέντε πολιτείες: Αριζόνα, Τζόρτζια, Μίσιγκαν, Πενσυλβάνια και Ουισκόνσιν.

Σε ορισμένες Πολιτείες έχει καταμετρηθεί χαμηλό ποσοστό επιστολικής ψήφου με την πλειοψηφία αυτών να κατευθύνεται προς τον Μπάιντεν. Το Μίτσιγκαν έχει 16 εκλέκτορες κι έχει καταμετρηθεί το 74%. Μέχρι ώρας προηγείται ο Ντ. Τραμπ, αλλά δεν έχουν μπει εκλογικά τμήματα που θεωρούνται προπύργια των Δημοκρατικών.

Στη Τζόρτζια επίσης, έχει καταμετρηθεί το 95%, εκλέγει 16 εκλέκτορες αλλά δεν έχουν καταμετρηθεί ψήφοι από οχυρά των Δημοκρατικών.

Αυτές οι δύο Πολιτείες εκτιμάται ότι μπορεί να δώσουν τον τελικό νικητή εφόσον ο Μπάιντεν διατηρήσει το προβάδισμα στην Αριζόνα με 11 εκλέκτορες, και τη Νεβάδα με 6 εκλέκτορες.

Η Πενσυλβάνια με 20 εκλέκτορες εκτιμάται ότι οδεύει προς τον Τραμπ λόγω της μεγάλης διαφοράς που υπάρχει με τον Μπάιντεν και η οποία δύσκολα ανατρέπεται.

Το ίδιος εκτιμάται και για τη Β. Καρολίνα με 15 εκλέκτορες ενώ το Ουισκόνσιν με 10 εκλέκτορες και καταμετρημένο το 81% δείχνει να «γέρνει» προς τον Τραμπ αν και η διαφορά είναι μεταξύ τους 116 χιλ. ψήφοι.

Συγκεκριμένα αντιδράσεις ακόμη και σε διακεκριμένους αμερικάνους δικηγόρους έχει προκαλέσει ο λόγος Τραμπ, ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ κατηγόρησε χωρίς αποδείξεις πως κάποιοι θέλουν να στερήσουν τα πολιτικά δικαιώματα των οπαδών του, ενώ μάλιστα δήλωσε ένα κρίσιμο και κομβικό σημείο της καταμέτρησης των ψήφων πως θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο.