Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: Ανησυχεί τους επιστήμονες η διασπορά του ιού με τις χαμηλές θερμοκρασίες

 Κορωνοϊός - Συγκλονίζει νοσηλεύτρια σε κλινική COVID: Πλέον όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν βγαίνουν

Η πτώση της θερμοκρασίας κατά δέκα βαθμούς θα σημάνει «καμπανάκι» για αύξηση της μεταδοτικότητα του κορωνοϊού, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες με αυτή τη διαφορά θερμοκρασίας συγκριτικά με της Ελλάδας αναφέρουν οι επιστήμονες. 

«Η μάσκα και η απόσταση είναι τα όπλα μας», επισημαίνουν χαρακτηριστικά και προσθέτουν ότι με τρεις-τέσσερις απλές καθημερινές συνήθειες «μπορούμε να

κρατήσουμε την επιδημία χαμηλά».

Σύμφωνα  με ορισμένα επιδημιολογικά στοιχεία για τη χώρα μας, η Ελλάδα μπήκε στο δεύτερο κύμα κατά το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και πλέον καταγράφει από 200 έως 400 κρούσματα με ήπιες αυξητικές τάσεις. Επιπλέον, εξακολουθούν να δηλώνονται κατά μέσο όρο πέντε θάνατοι ανά ημέρα, παρόλο που έχει αυξηθεί η συχνότητα των ημερών με περισσότερους από πέντε θανάτους ημερησίως.

Τουλάχιστον το 50% των ημερήσιων διαγνώσεων εντοπίζεται στην Αττική.

 

Την ίδια ώρα την ανησυχία τους δεν κρύβουν και οι πολίτες, που προετοιμάζονται για ακόμα πιο δύσκολες οικονομικά και επιδημιολογικά μέρες. Ένας διαφορετικός χειμώνας είναι προ τον πυλών, με τους ειδικούς αλλά και τους πολίτες να μην κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού αλλά και την εποχική γρίπη.

Άγχος και για την οικονομία

Μεγάλο είναι το άγχος πολλών πολιτών τόσο για την υγεία τους, όσο και για το αν μπορούν να αντιμετωπίσουν τις οικονομικές συνέπειες του Covid-19.

Για την ώρα, οι μάσκες και αποστάσεις είναι η καλύτερη λύση, όχι μόνο για τον κορωνοϊό αλλά και για τις εποχικές ιώσεις.