Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2020

Μαρία Λεπενιώτη: Αυτή είναι η δικαστής που έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή

  

Η Μαρία Λεπενιώτη, είναι η πρόεδρος του δικαστηρίου που έκρινε εγκληματική οργάνωση τη Χρυσή Αυγή.

Είναι η πρόεδρος του δικαστηρίου που αποφάσισε ότι ο Νίκος Μιχαλολιάκος και οι πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής είναι ένοχοι για τη διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης. Η Μαρία Λεπενιώτη είναι η δικαστής που έκρινε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Είναι η γυναίκα που μόλις ανακοίνωσε την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή έκανε τη

μητέρα του Παύλου Φύσσα,  Μάγδα , να βγει έξω από την αίθουσα του Εφετείου και να φωνάξει: «Παύλο μου, νικήσαμε. Γιε μου, τα καταφέραμε!».

Η Μαρία Λεπενιώτη που πλέον έχει προαχθεί σε αρεοπαγίτη, εισήλθε στο δικαστικό Σώμα το 1984 σε ηλικία 26 ετών. Είναι άριστη νομικός με μεταπτυχιακό τίτλο στο αστικό και εργατικό δίκαιο. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά. Κατά τη διάρκεια της δίκης προήχθη από εφέτη σε πρόεδρο εφετών και πριν λίγο καιρό σε αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου.

Η κυρία Λεπενιώτη πέτυχε απόλυτα να διευθύνει με πλήρη ισορροπία μία δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής που δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση. Στο παρελθόν έχει χειριστεί πολλές ιδιαίτερες δίκες, όπως το αποκαλούμενο «συνδικάτο του εγκλήματος», δίκες εκβιαστών, τη δίκη για εξοπλιστικά με βασικό κατηγορούμενο πρώην υπουργό Εσωτερικών της Κύπρου κ.α .

Πριν από 32 χρόνια η κυρία Λεπενιώτη ήταν η ανακρίτρια που είχε χειριστεί την υπόθεση της επίθεσης σε βάρος του Δημήτρη Κουσουρή από ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής το τότε στέλεχος της Αντώνη Ανδρουτσόπουλο ή «Περίανδρο».