Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020

Κορωνοϊός: Πρεμιέρα σήμερα για τον χάρτη υγειονομικής ασφάλειας – Ποιες γειτονιές της Αθήνας είναι στο «κόκκινο»

  

Tην ανησυχία του για την επιμονή του κορωνοϊού στην Ελλάδα εξέφρασε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος λίγες ώρες πριν να παρουσιαστεί ο χάρτης υγειονομικής ασφάλειας όλης της επικράτειας μέσω του οποίου οι πολίτες θα ενημερώνονται για τα μέτρα που ισχύουν ανά περιοχή βάσει του επιδημιολογικού φορτίου που καταγράφεται από τις υγειονομικές αρχές.

Η παρουσίαση θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην τακτική ενημέρωση της Παρασκευής από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

«Έχουμε συρροές σε κλειστές δομές, σε όλη την Ελλάδα Δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει, οπουδήποτε μπορεί να έχουμε τοπική επιδημία. Ευτυχώς δεν έχουμε ακόμα ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και ανεξέλεγκτα περιστατικά» είπε ο κ. Βατόπουλος.

Επανέλαβε, δε, ότι «το λεωφορείο και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους είναι πηγή κινδύνου». Με αφορμή, μάλιστα, την γρίπη του 1918 ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «κράτησε 2 χρόνια, τόσο κρατάν αυτά και μετά μπαινουν σε μια ρουτίνα κάθε χρόνο».

Την ίδια ώρα πληροφορίες από επιδημιολόγους αναφέρουν ότι στην Αττική το μεγαλύτερο «φορτίο» κορωνοϊού καταγράφεται στον δήμο της Αθήνας, στον δήμο Πειραιά και σε περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Μία χρήσιμη εφαρμογή στην οποία θα εμφανίζονται κατηγοριοποιημένα τα στοχευμένα τοπικά μέτρα αναλόγως την επιδημιολογική επιβάρυνση της κάθε περιοχής, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, με τις επίσημες ανακοινώσεις να έχουν προγραμματιστεί για την Παρασκευή.

Ο “Χάρτης υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας από την Covid-19”, όπως ονομάζεται θα έχει χωρισμένη τη χώρα σε τέσσερις ζώνες επικινδυνότητας, και αναλόγως το επίπεδο του φορτίου του κορωνοϊού θα ορίζεται συγκεκριμένο πλέγμα μέτρων.

Ο χάρτης θα αναρτηθεί ολοκληρωμένος στο covid19.gov.gr εντός των επόμενων ημερών. Ο πολίτης θα μπορεί να επιλέγει την περιφερειακή ενότητα όπου διαμένει ή τον ταχυδρομικό κώδικα της διεύθυνσής του. Αμέσως του εμφανίζει επάνω στο χάρτη το επίπεδο του επιδημιολογικού μεγέθους (1 = χαμηλό, 2 = μέτριο, 3 = υψηλό ή 4 = πολύ υψηλό).

Για παράδειγμα, με βάση στοιχεία που ήταν χθες περασμένα καθώς ο χάρτης ήταν αναρτημένος αλλά σε δοκιμαστική λειτουργία – συνεπώς δεν είναι γνωστή η ακρίβεια των στοιχείων που είχαν περάσει – στα Πετράλωνα εμφανίζεται επίπεδο 3, σε ταχυδρομικό κώδικα του Παγκρατίου το επίπεδο είναι 3, στην Κηφισιά είναι 1 , δηλαδή χαμηλό, στους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, επίσης, επίπεδο 1. Στην Αργολίδα το επίπεδο της επιδημιολογικής επιβάρυνσης είναι χαμηλό. Στην ανατολική Αττική εμφανίζεται επίπεδο 2.

“Ο καθορισμός του επίπεδου κινδύνου σε κάθε περιοχή εξαρτάται από την αυξανόμενη ή μειούμενη τάση επιδημιολογικών μεγεθών, όπως ο αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους, των δεικτών πληρότητας του συστήματος Υγείας, παραδείγματος χάριν, τις χρησιμοποιούμενες απλές κλίνες ή κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των ποιοτικών χαρακτηριστικών της επιδημιολογικής κατάστασης, όπως αυτά αποτυπώνονται από τα δεδομένα της ιχνηλάτησης και τη συσχέτιση των κρουσμάτων και των επαφών τους”, εξήγησε πριν από ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Για κάθε ένα από τα τέσσερα επίπεδα θα υπάρχει αντιστοιχία σε μέτρα που ισχύουν. Για παράδειγμα, στο χαμηλό επίπεδο ή επίπεδο επιτήρησης όπως το ανέφερε στην κατηγοριοποίηση ο κ. Χαρδαλιάς, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για την εστίαση, ενώ για συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις σε κλειστούς χώρους ορίζεται πληρότητα έως 65% με μέγιστο αριθμό 500 καθημένων εάν πρόκειται για χώρους άνω των 300 ατόμων, ενώ μέγιστο αριθμό 200 ατόμων εάν πρόκειται για χώρους με χωρητικότητα έως 300 άτομα.

Στο δεύτερο επίπεδο της επιτήρησης, μεταξύ άλλων, μπαίνουν περιορισμοί στα κέντρα διασκέδασης ώστε να λειτουργούν έως τις 12, οι παραστάσεις και οι κινηματογραφικές προβολές σε κλειστούς χώρους πέφτουν σε πληρότητα στο 50%, ενώ προστίθενται και άλλοι περιορισμοί, όπως σε λαϊκές αγορές και λιανεμπόριο, καθώς και υποχρεωτική τηλεργασία στο 20%.

Στο επίπεδο 3 της “αυξημένης επιτήρησης” η πληρότητα για συναυλίες, θέατρα και κινηματογραφικές προβολές σε κλειστούς χώρους ορίζεται στο 30% ενώ για κέντρα διασκέδασης, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων δεξιώσεων προβλέπεται αναστολή της λειτουργίας τους. Για την εστίαση σε αυτό το επίπεδο κινδύνου και σύμφωνα με τις πληροφορίες των μέτρων που είχαν αναρτηθεί μέχρι χθες στο covid19.gov.gr, το όριο στα τραπέζια είναι τέσσερα άτομα και το ωράριο λειτουργίας μέχρι τις 12 το βράδυ και από τις 5 το πρωί, όπως ισχύει και σήμερα.

Στο τελευταίο επίπεδο, αυτό του “αυξημένου κινδύνου” οι απαγορεύσεις είναι περισσότερες: Αναστολή συναθροίσεων, χώρων συναυλιών και παραστάσεων αλλά και κινηματογραφικών προβολών, λειτουργίας αρχαιολογικών χώρων και μουσείων. Όσον αφορά στα σχολεία σε αυτό το επίπεδο προβλέπεται ενδεχόμενη εκ περιτροπής λειτουργία σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση. Επίσης, και μεταξύ άλλων, αναστολή λειτουργίας προβλέπεται και για την εστίαση, με δυνατότητα μόνο take away.

 

Πέτσας: Δεν θα ανακοινωθούν νέα μέτρα – Πιθανή διεύρυνση ωραρίου μέχρι τη 1 π.μ.

Δεν θα ανακοινωθούν σήμερα νέα μέτρα, τόνισε κατηγορηματικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, τα μέτρα που εφαρμόζουμε τώρα είναι πάρα πολλά «Το να φορτώνουμε συνεχώς μέτρα τον πληθυσμό και να μη φροντίζουμε για την πιστή τήρησή τους, θα είναι προβληματικό και ενδεχομένως μπούμερανγκ».

Παράλληλα επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει μια αύξηση κρουσμάτων όπως και οι άλλες χώρες τελευταία, αλλά παραμένει σταθερή. «Στην Αττική υπάρχει μια πίεση, όμως αυξάνονται οι ΜΕΘ.»

Ο κ. Πέτσας είπε πως, όπως έχει επισημάνει και ο ΠΟΥ, ο κόσμος έχει αρχίσει να κουράζεται με τα μέτρα, όμως αν σταματήσει κανείς να φορά μάσκα σε εσωτερικό χώρο θα έχουμε έξαρση των κρουσμάτων. «Σήμερα βλέπουμε πάρα πολλά κρούσματα να προέρχονται από τον χώρο εργασίας».

Η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, είπε ότι είναι από τα μέτρα που θα εξεταστούν αν υπάρξει έκρηξη κρουσμάτων. «Μπορεί να εξεταστεί η διεύρυνση του ωραρίου καταστημάτων μέχρι τη 1π.μ.».